Stratfor: Το σενάριο των πρόωρων εκλογών βυθίζει την Ελλάδα σε νέα κρίση

Για επιστροφή της Ελλάδας στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης από το 2015, κάνει λόγο σε ανάλυσή του το αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικών αναλύσεων Stratfor.

«Η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση αργά, αλλά σταθερά, διαβρώνει τα πολιτικά συστήματα πολλών χωρών της (γηραιάς) ηπείρου. Αναδύονται νέοι παίχτες που απειλούν τους παραδοσιακούς. Συμμαχίες και συμβάντα που φαινόταν αδιανόητα μόλις πριν από λίγα χρόνια, τώρα συζητούνται ανοιχτά σε όλη την Ευρώπη», επισημαίνει στην εισαγωγή του το Stratfor.

«Η

Ελλάδα αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να είναι η ισπανική πολιτική σκηνή στο μέλλον. Όπως και η Ισπανία, η Ελλάδα είχε ένα σχετικά σταθερό δικομματικό σύστημα στο οποιο η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά μοιράζονταν ανά περιόδους την εξουσία. Ωστόσο η οικονομική κρίση προκάλεσε ταχεία άνοδο του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αντίθετος στα μέτρα λιτότητας της ΕΕ τα οποία στηρίζουν τα μεγάλα κόμματα. Το 2012, χρειάστηκαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις για τα κόμματα εξουσίας να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού και να κρατήσουν μακριά τον ΣΥΡΙΖΑ, μια πολιτική συμμαχία που παλιότερα, πριν την κρίση, θα φαινόταν αδιανόητη» σημειώνει το Stratfor σε ανάλυσή του με τίτλο: «Ευρώπη, όταν το αδιανόητο γίνεται δυνατό» και προσθέτει:

«Ωστόσο η Ελλάδα είναι πιθανό να επιστρέψει στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης τον επόμενο χρόνο, όταν το κοινουβούλιο επιχειρήσει να εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν δεν το πετύχει, θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις, αυτή την φορά θα είναι πιο δύσκολο να τον κρατήσουν μακριά από την εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί αναδιάρθρωση του χρέους, μια κίνηση που θα προκαλέσει νευρικότητα στις αγορές και αβεβαιότητα στην ευρωζώνη σε μια περίοδο που η Ευρώπη θεώρησε ότι πέρασε σε φάση σταθερότητας.

“Αν η Ελλάδα προκαλέσει εκ νέου χρηματοπιστωτική αναστάτωση στην Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν όλα τα θέματα που αποφεύγουν μέχρι στιγμής” καταλήγει στην ανάλυσή του για την χώρα μας το Stratfor.

Keywords
Τυχαία Θέματα