Αγοράστε ελληνικές μετοχές και ομόλογα λέει η Morgan Stanley – Τι λέει για το πολιτικό ρίσκο

Η Ελλάδα θα ευνοηθεί από τη βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων της Ευρωζώνης καθώς και τις κινήσεις της ΕΚΤ εκτιμά η Morgan Stanley. Αυτά θα βοηθήσουν τα κέρδη των επιχειρήσεων, αν και το πολιτικό παραμένει το βασικό ρίσκο, αναφέρει τελευταία σχετική έκθεση.

Τα ελληνικά ομόλογα διατηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον εξαιτίας των υψηλών αποδόσεων που έχουν αποκτήσει και πάλι εξαιτίας του πολιτικού

ρίσκου το τελευταίο διάστημα.

Η ελληνική οικονομία έχει έτσι κι αλλιώς βελτιώσει πολύ τα μακροοικονομικά στοιχεία της και διαθέτει χαμηλές αποτιμήσεις.

Οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν και πάλι βελτίωση μετά από μια επιδείνωση που είχαν δείξει το καλοκαίρι. Ο βιομηχανικός PMI ανέβηκε τους τελευταίους δύο μήνες και τα στοιχεία του λιανεμπορίου δείχνουν ότι βρίσκονται σε νέο υψηλό του κύκλου που γυρίζει ανοδικά.

Παρά ταύτα διατηρούμε την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,2% και στη συνέχεια στο 3%.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να βοηθηθεί ιδιαίτερα από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Οι ελληνικές μετοχές σε γενικές γραμμές, και ειδικότερα οι τραπεζικές μετοχές, συνδέονται στενά με την πορεία των αποδόσεων των ομολόγων. Βλέπουμε ότι η πορεία όλων των τίτλων θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες και οι ελληνικές μετοχές είναι φθηνότερες σε σχέση με τις αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί στις τραπεζικές ευρωπαϊκές μετοχές.

Το κόστος των καταθέσεων συνεχίζει να υποχωρεί για τις ελληνικές τράπεζες αλλά τα περιθώρια (spreads) σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν υψηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Πολιτικό ρίσκο

Η Morgan Stanley κάνει ειδική αναφορά στο πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις αλλά δεν καταφέρνει ακόμα να εξασφαλίσει την πλειοψηφία σε ενδεχόμενες εκλογές, πιθανότατα δεν θα δεχτεί κανέναν από τους υποψηφίους της κυβέρνησης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η αποτυχία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει 180 βουλευτές, δηλαδή 25 περισσότερους από όσους διαθέτει αυτή τη στιγμή, θα πυροδοτήσει πρόωρες εκλογές.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προβλέψει κανείς πώς θα κυλήσει η ψηφοφορία της προεδρικής εκλογής, αλλά η πολιτική τάση είναι να υπάρξει δέσμευση για την εκλογή την τελευταία στιγμή.

Επομένως είναι πιθανό να υπάρξει ξανά αβεβαιότητα, ενώ υπάρχει το ρίσκο να ανέλθει στην εξουσία νέα κυβέρνηση η οποία θα θέσει σε εφαρμογή διαφορετικές πολιτικές από αυτές που οι αγορές έχουν δει μέχρι στιγμής, όπως η πλήρης συμμόρφωση με το πρόγραμμα του μνημονίου.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της βραχυπρόθεσμης πολιτικής εξέλιξης το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής οι πιθανότητες είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα να οδηγήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους με επιτόκια που θα τείνουν προς το μηδέν και περαιτέρω επιμήκυνση της λήξης των ελληνικών ομολόγων.

Καθώς αυτό είναι μια προσδοκία που την έχει όλη η αγορά, πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει παράλληλα στο να υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ των Ελλήνων πολιτικών. Αυτό θα επηρεάσει ενδεχόμενα την ψυχολογία και τις πολιτικές επιλογές της ελληνικής κοινωνίας, ειδικά εάν συνοδευτεί από μείωση της λιτότητας που είναι πιθανή.

Keywords
Τυχαία Θέματα