PODEMOS: Κέρδισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας στο συνέδριο

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας επανεξελέγη σήμερα γενικός γραμματέας του Podemos, ανέφερε μια πηγή του κόμματος, κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του που διεξάγεται στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, τα μέλη του κόμματος εξέλεξαν και πάλι τον Ιγκλέσιας στην ηγεσία, με μεγάλη πλειοψηφία. Εγκρίθηκε επίσης το πρόγραμμα που είχε προτείνει ο 38χρονος καθηγητής πολιτικών επιστημών ο οποίος υποστηρίζει τη διατήρηση της συμμαχίας του Podemos με την Ενωμένη Αριστερά, σε αντίθεση με τον βασικό αντίπαλό του, τον πολιτικό γραμματέα Ινίγο Ερεχόν, ο

οποίος ζητούσε μια “στροφή” του κόμματος προς το κέντρο προκειμένου να μπορέσει να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές (PSOE).

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι ο Ιγκλέσιας διατηρεί και την πλειοψηφία στην “Επιτροπή των Πολιτών”, με 37 μέλη ενώ ο Ερεχόν εξέλεξε 23 και η “Αντικαπιταλιστική Αριστερά” των Μιγκέλ Ουρμπάν και Τερέσα Ροντρίγκεθ 2.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Σήμερα στην Ισπανία, κρίνεται η πορεία των Podemos, αλλά και του δημοφιλούς Πάμπλο Ιγκλέσιας. Ο Ιγκλέσιας θα τεθεί αντιμέτωπος για την ηγεσία του κόμματος με τον «παλιόφιλό του και νούμερο δύο στην ιεραρχία των Podemos, Ινίγο Ερεχόν».

«Δεν θέλω να είμαι γενικός γραμματέας αν οι ιδέες μου είναι μειοψηφία και η ομάδα μου καταλήξει να είναι μειοψηφία. Για μένα, είναι ζήτημα συνέπειας: δεν μπορούμε να δένουμε τους εαυτούς μας σε καρέκλες. Και πρέπει να παραδεχθούμε ότι, από πολιτικής άποψης, απλώς είμαστε περαστικοί», δήλωσε πρόσφατα στον Gardian ο Ιγκλέσιας.

Η ψηφοφορία αφορά τρία διαφορετικά πράγματα: τη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος, τα μέλη της “επιτροπής των πολιτών” και τη διακήρυξη με τις θέσεις του κόμματος. Ο Ιγκλέσιας έχει δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί ακόμα και αν χάσει στην ψηφοφορία για τα δύο τελευταία, έστω και αν κερδίσει στην ψηφοφορία για τη θέση του γενικού γραμματέα.

Ο ΠΑΜΠΛΟ ΙΓΚΛΕΣΙΑΣ

“Έχουμε κάνει πολλά λάθη”, είπε ο Ιγκλέσιας, επισημαίνοντας ότι αυτό το συνέδριο θα πρέπει να είναι “παράδειγμα αδελφότητας, ενότητας και ευφυΐας”.

«Οι Podemos πρέπει να καταλάβουν ότι η πολιτική ναι μεν αφορά τους θεσμούς και την κυβέρνηση, αλλά αφορά και την οικογένεια που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μέχρι το τέλος του μήνα, αφορά και τους φοιτητές που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρά τους, αλλά και τους συνταξιούχους που βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται ή οι οποίοι πρέπει να πληρώνουν για πολλά από τα φάρμακά τους», είπε ο Ιγκλέσιας.

Και γι’ αυτό, όπως λέει ο Ιγκλέσιας, το κόμμα πρέπει «να σκέφτεται πέρα από το Κοινοβούλιο και να παραμείνει ένα κίνημα που είναι συνδεδεμένο με τον λαό και ασχολείται με τους φόβους και τις επιθυμίες των Ισπανών πολιτών».

Ο ΙΝΙΓΟ ΕΡΕΧΟΝ

“Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία είναι πιο αδύναμοι. Δεν μπορείτε να τους δώσετε ούτε ένα λεπτό παράταση. Πρέπει να ανοίξουμε το κόμμα, να γίνουμε περισσότεροι”, υποστήριξε ο Ερεχόν.

Ο Ερεχόν, 33 ετών, θέλει να «αποπροεδροποιήσει» το Podemos καθώς εκτιμά ότι ο γενικός γραμματέας του έχει υπερβολικές εξουσίες. Υπερασπίζεται μια «περισσότερο οριζόντια» πολιτική γραμμή, ικανή να γοητεύσει και τους σοσιαλιστές ψηφοφόρους. «Δεν χρειάζεται να κλειστούμε στην αριστερά της πολιτικής σκακιέρας», δήλωσε πρόσφατα.

Ο Ερεχόν και οι οπαδοί του (οι «ερεχονίστας») πρεσβεύουν μια πιο ρεαλιστική και λιγότερη «ριζοσπαστική» προσέγγιση. «Θέλουν μια πιο στενή σχέση με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και αμφισβήτησαν την επιλογή των Podemos -λίγο πριν απο τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου- να συνάψουν συμμαχία με την Ενωτική Αριστερά, έναν συνασπισμό που περιελάμβανε και το Κομμμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα