Nτάισελμπλουμ: Eπιτεύξιμο, αν και δύσκολο, το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%

Αισιόδοξος ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ομιλία του στο Peterson Institute στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλέονασμα 3,5% είναι δύσκολος για την Ελλάδα αλλά μπορεί να επιτευχθεί. Απάντησε με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά στο σχόλιο της Κριστίν Λαγκάρντ ότι ο στόχος αυτός είναι αδύνατος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι η επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

πλησιάζει στα όρια της και η ευρωζώνη θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια στρατηγική εξόδου για να αποφύγει τις αρνητικές επιπτώσεις.

«Η επεκτατική νομισματική πολιτική στηρίζει την οικονομία βραχυπρόθεσμα, αλλά προσεγγίζουμε τα όρια της και οι αρνητικές επιπτώσεις γίνονται πιο ισχυρές» ανέφερε.

«Τα τελευταία χρόνια η νομισματική πολιτική είναι εξαιρετικά υποστηρικτική για να φέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο. Το υφιστάμενο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων δρα ως ούριος άνεμος για την οικονομία, στηρίζει την οικονομία βραχυπρόθεσμα, αλλά ο αντίκτυπος είναι σύντομος, δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη αν δεν εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» σημείωσε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος πρόσθεσε πως πρέπει να σχεδιαστεί μια εύλογη στρατηγική για την σταδιακή απαγκίστρωση από την πολιτική αυτή.

O ίδιος υπογράμμισε ωστόσο πως η πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ δεν παραβιάζει την εντολή της για την σταθερότητα των τιμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα