N. ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ: Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να μείνουν ιδιωτικές

Επιτάχυνση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, υλοποίηση των αυξήσεων κεφαλαίων και ενίσχυση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών με ιδιωτικά κεφάλαια είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες για την επόμενη μέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Διευθύνων Σύμβουλο της Eurobank, Ν. Καραμούζη.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο κ. Καραμούζης ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, να υλοποιηθούν
οι αυξήσεις κεφαλαίου και να ενισχυθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών με ιδιωτικά κεφάλαια.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων “η ανάληψη πρωτοβουλιών από τις τράπεζες, όπως έκανε επιτυχώς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, για την προβολή των δυνατοτήτων της χώρας στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης στο εξωτερικό και τους διεθνείς επενδυτές, είναι κρίσιμη παράμετρος για τη βελτίωση της αξιοπιστίας μας και την προσέλκυση κεφαλαίων”. Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόνισε χαρακτηριστικά: “Ο δρόμος της ανόρθωσης της οικονομίας, αν θέλουμε να είναι βιώσιμη και να μην οδηγηθούμε σε οδυνηρή υποτροπή, τόσο οικονομικά, όσο και από κοινωνική και πολιτική άποψη, περνάει υποχρεωτικά μέσα από την επιστροφή σε θετικούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν απαραίτητη, αλλά έχει εξαντλήσει τα όριά της, κυρίως με αύξηση φόρων”.Μάλιστα, σημειώνει ότι “οι αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων, που καταστρέφουν καθημερινά την οικονομία, θα πρέπει να τερματιστούν και να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φορολογικών μεταρρυθμίσεων με στόχο, κυρίως, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την ενίσχυση της αναπτυξιακής διάστασης, τη δικαιότερη κατανομή των βαρών και την πάταξη της φοροδιαφυγής”.“Είναι περισσότερο από απαραίτητο να μειωθούν αντί να αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές και κυρίως των προσόδων από πραγωγικές δραστηριότητες, γιατί εκτιμώ ότι στο σημερινό περιβάλλον έτσι θα αυξηθούν τα έσοδα” σχολίασε ο κ. Καραμούζης.Επίσης, χαρακτήρισε “απολύτως λανθασμένη” την πολιτική μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μέσα από τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων, προσδιόρισε ως την μεγαλύτερη πρόκληση την αντιστροφή της κατάρρευσης των ιδιωτικών επενδύσεων, και υπογράμμισε την ανάγκη “να ολοκληρωθεί ο κύκλος της βίαιης μείωσης μισθών και συντάξεων”.Σχετικά με την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Καραμούζης επισήμανε ότι δεν είναι μόνο ζήτημα εργατικού κόστους, που “αποτελεί μόλις το 22% του συνολικού κόστους των βιομηχανικών επιχειρήσεων”, αλλά και αλλά και του “περιορισμού των άλλων συντελεστών κόστους, όπως είναι η ενέργεια, οι πρώτες ύλες, το κόστος κεφαλαίου και χρήματος, οι πιστώσεις και η γραφειοκρατία, ο χαμηλός βαθμός επένδυσης στην έρευνα και τεχνολογία που έχουν κινηθεί ανοδικά εξαλείφοντας εν μέρει τα οφέλη από τη μείωση του εργατικού κόστους”.
Keywords
Τυχαία Θέματα