ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Προειδοποιεί Ισπανία – Σλοβενία να “μαζέψουν” τις …ανισορροπίες

Οι ανισορροπίες των ευρωπαϊκών οικονομιών μειώνονται και το κενό ανταγωνιστικότητας σταδιακά καλύπτεται αναφέρει σε έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ωστόσο ότι ορισμένες οικονομίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι οικονομίες της Σλοβενίας και της Ισπανίαςαντιμετωπίζουν “υπερβολικές” μακροοικονομικές ανισορροπίες. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, η Ισπανία συνεχίζει να ταλαιπωρείται από πολύ υψηλά επίπεδα εξωτερικού και εγχώριου χρέους, τα οποία θέτουν σοβαρούς κινδύνους για την ανάπτυξη και

την δημοσιονομική σταθερότητα.

Η έκθεση σημειώνει ότι τα μέτρα που λήφθηκαν σε επίπεδο ΕΕ και από την Ισπανία έχουν περιορίσει τους κινδύνους, αλλά τονίζει ότι η περαιτέρω μείωση της οικονομικής δραστηριότητα, η υψηλή ανεργία και η ανάγκη κρατικής στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχουν“αποκαλύψει τις αδυναμίες” για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τα δημόσια οικονομικά.

Την ίδια ώρα στη Σλοβενία, απειλείται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα εξαιτίας“των υπερχρεομένων επιχειρήσεων και της απομόχλευσης”.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η Σλοβενία είναι αντιμέτωπη με τις συνέπειες της απότομης οικονομικής άνθησης που προηγήθηκε. Οι εταιρείες είναι υπερχρεομένες, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εντωμεταξύ, οι σλοβενικές τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και η εξάρτηση τους από το κράτος για την εύρεση κεφαλαίων, αποτελεί μέγιστη απειλή για την οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα