Mohamed El-Erian: Fed και ECB φέρνουν αβεβαιότητα στις αγορές

Αβεβαιότητα και μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος ενδέχεται να προκαλέσουν οι “αντίθετοι βίοι”των κεντρικών τραπεζών του ευρώ (ECB) και του δολαρίου ΗΠΑ (Federal Reserve), ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις που αναμένεται ότι θα λάβουν εντός του Δεκεμβρίου 2015.

Αυτό επισημαίνει σε άρθρο του στο Market Watch ο επικεφαλής

οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian, πρώην διευθύνων σύμβουλος της PIMCO.

Ενώ οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου λειτουργούν και αποφασίζουν με βάση τα στοιχεία των οικονομιών των νομισμάτων τους, δυστυχώς δεν υπάρχει σε λειτουργία κάποιος μηχανισμός που να τιθασσεύει τις διεθνείς συνέπειες των αυξανόμενων αποκλίσεων της πολιτικής τους, επισημαίνει.
Τελικά, το ρόλο αυτό θα αναλάβουν υποχρεωτικά οι αγορές, ιδιαίτερα αυτές των ομολόγων και του συναλλάγματος.
Ιδιαίτερα στο μέτωπο της ενίσχυσης του δολαρίου έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων, ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, των οποίων τα κέρδη δέχονται πιέσεις από την ανοδική πορεία του δολαρίου.
Ένας άλλος κίνδυνος αποσταθεροποίησης αφορά στις αναδυόμενες οικονομίες, τουλάχιστον σε όσες εξ αυτών έχουν δανειστεί σε δολάρια ΗΠΑ.
Ούτε οι μετοχές δεν θα γλιτώσουν από τις συνέπειες της απόκλισης Fed-ECB, αν οι απότομες ταυτόχρονες μεταβολές σε επιτόκια και συναλλαγματικές ισοτιμίες προκαλέσουν μεγάλη μεταβλητότητα στις υπόλοιπες αγορές, αναφέρει ο El-Erian.

Keywords
Τυχαία Θέματα