Megan Greene: Υπερβολική η ευφορία για την Ελλάδα – “Δεν έρχεται τόσο …εύκολα η ανάπτυξη”

Δεν συμμερίζεται την επικρατούσα άποψη για μεταστροφή του κλίματος στην Ελλάδα και τις αισιόδοξες προβλέψεις για έξοδο από την κρίση η αναλύτρια του Bloomberg, Megan Greene που χαρακτηρίζει σταγόνα στον ωκεανό τις πρόσφατες επενδυτικές κινήσεις και λέει πως η ανάπτυξη δεν έρχεται τόσο …εύκολα.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο του Bloomberg, η Ελλάδα

διανύει το 19ο τρίμηνο βαθιάς ύφεσης, με τα θεμελιώδη να δείχνουν ακόμη μια εικόνα ζοφερή. Μπορεί να έγιναν κάποιες σημαντικές κινήσεις στον τομέα των επενδύσεων, όπως η πώληση του ΟΠΑΠ, οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και οι επενδύσεις στην ενέργεια, ωστόσο αυτές κρίνονται ως ανεπαρκής για να επαναφέρουν τη χώρα στην ανάπτυξη. Μάλιστα, θεωρεί ότι το τίμημα του ΟΠΑΠ ήταν πολύ χαμηλότερο των προσδοκιών, ο δανεισμός των εταιριών παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ και η πίστωση του ιδιωτικού τομέα συνεχίζει τη συρρίκνωση της.

Η Greene επικαλείται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα επίπεδα του 2005, ενώ σωρευτικά η ύφεση από το 2008 έχει φτάσει το 28%. Μπορεί να υπήρξε αναβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, ωστόσο όλα αυτά αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό.

Τόσο οι επενδυτές, όσο και τα hedge funds που ποντάρουν στην ανάκαμψη της χώρας, δεν αναλογίζονται προφανώς ότι η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 27%, επομένως τόσο οι πολιτικές όσο και οι κοινωνικές ισορροπίες είναι εύθραυστες.

Προσθέτει ακόμη, το μη ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, με τα πλείστα γραφειοκρατικά εμπόδια και το συνεχώς εναλλασσόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, καθώς και τα εμπόδια στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η Greene καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ευφορία για την Ελλάδα είναι υπερβολική, αν αναλογιστεί κανείς και το δημοσιονομικό κενό που έχει διαπιστωθεί για την περίοδο 2015 – 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα