ΜΑΞΙΜΟΥ: Έτσι θα λειτουργεί ο «κόφτης» δαπανών – Ποιος θα επιλέγει τα μέτρα

Η λειτουργία του αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών σε περίπτωση δημοσιονομικής απόκλισης, θα καθορίζεται από τα αποτελέσματα των στοιχείων της Eurostat κάθε Απρίλιο, αρχής γενομένης από το 2017, όπως αποφασίστηκε σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην περίπτωση που τα οικονομικά στοιχεία της χώρας είναι εκτός στόχων, η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να εκδίδει προεδρικό διάταγμα για περικοπή

δαπανών, από κωδικούς που θα επιλέγει η ίδια.

Σε περίπτωση που δεν εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, μόνο τότε θα ενεργοποιείται ο αυτόματος κόφτης. Δαπάνες θα κόβονται από τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων μισθών και συντάξεων, εκτός από κάποιες ευαίσθητες περιοχές, όπου θα υπάρχει ειδική μέριμνα.

Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που βγαίνει τον Οκτώβριο και σε συνεννόηση με τους θεσμούς, το μίγμα των μέτρων να αλλάζει.

Το πολυνομοσχέδιο με τον αυτόματος μηχανισμό και όλα τα μέτρα θα κατατεθεί στην Βουλή πιθανότατα την Τετάρτη, όπου έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να ενημερωθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σειρά κρίσιμων κατηγοριών δαπανών που θα πλήττονται πρώτες από το νέο δημοσιονομικό «κόφτη», προκειμένου να προστατευθούν μισθοί και συντάξεις, μελετά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, όπως μεταδίδει ο skai.gr, σε περίπτωση δημοσιονομικών αστοχιών, ο αυτόματος διορθωτικός μηχανισμός θα περικόπτει πρώτα δημόσιες επενδύσεις, προγράμματα του ΕΣΠΑ, κοινωνικές παροχές, δαπάνες για την εκπαίδευση, τις μεταφορές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μετά από όλες αυτές τις κατηγορίες θα πλήττονται τα κονδύλια που προορίζονται για μισθούς και συντάξεις.

Αύριο Τρίτη ή πιθανότατα την Τετάρτη θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου με όλες τις επίμαχες διατάξεις προκείμενου να έχει ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Τα επιπλέον μέτρα είναι προαπαιτούμενα για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία και θα «ξεκλειδώσει» την επόμενη δόση στήριξης.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών, μεταξύ των οποίων ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα