H Lagarde και οι κεντρικοί τραπεζίτες στην Αθήνα – Στιγμιότυπα στο περιθώριο της συνεδρίασης

Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει στην Αθήνα, όπου φιλοξενείται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η πρόεδρος της κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, βρίσκεται στην πρωτεύουσα από την Τρίτη, έχοντας την ευκαιρία να πάρει μια «γεύση» σε διαφορετικό κλίμα από αυτό που επικρατούσε

στα δύσκολα χρόνια της κρίσης χρέους.

Μετά την αυριανή συνεδρίαση θα δοθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά την οποία η κ. Λαγκάρντ αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκίντος και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας θα εξηγήσουν τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική, που θα έχει λάβει προηγουμένως το διοικητικό της συμβούλιο.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε σταθερό επίπεδο. Κρίσιμης σημασίας είναι το σήμα που θα δώσει η Τράπεζα σχετικά με το διάστημα που θα διατηρηθεί το κόστος δανεισμού στο τρέχον επίπεδο. Πάντως, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η κ. Λαγκάρντ εκτιμά ότι η «μάχη» εναντίον του πληθωρισμού βαίνει καλώς, αλλά ανησυχεί για τις δυσκολίες συμφωνίας για νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

Σημειώνεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει διά ζώσης στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ή εξ’ αποστάσεως, ενώ μία φορά τον χρόνο η συνεδρίαση φιλοξενείται από μία εθνική κεντρική τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα