Gazprom – Μίλερ: Στην Αθήνα ξανά το δεξί χέρι του Πούτιν για την ΔΕΠΑ

Στην Αθήνα για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων βρίσκεται ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Gazprom και δεξί χέρι του προέδρου Πούτιν Αλεξέι Μίλερ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της πώλησης της ΔΕΠΑ.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Σταυρίδης, δήλωσε σήμερα σχετικά με την αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ

ΔΕΣΦΑ: “Όποιος μας δώσει τα περισσότερα σ’αυτόν τη δίνουμε. Δεν είναι δουλειά μας να σκεφτούμε ποιον θα στεναχωρήσουμε. Αν θέλει ας έρθει να δώσει περισσότερα”.

Από την πλευρά της ΕΕ πιθανολογείται ότι θα τεθούν συγκεκριμένοι όροι για την πώληση εφόσον επιλεγεί η Gazprom. Το θέμα αυτό δεν αποκλείεται να βρεθεί εκ νέου στις επαφές που θα έχει ο κ. Μίλερ στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός μόλις ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην Κίνα επισκέφθηκε και το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, με τα ενεργειακά και την προώθηση του αγωγού ΤΑΡ να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των επαφών. Το Αζερμπαϊτζάν και η κρατική εταιρεία Socar έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση όχι της ΔΕΠΑ αλλά της θυγατρικής εταιρείας που ελέγχει το δίκτυο αερίου ΔΕΣΦΑ.

ΣΑΜΑΡΑΣ – ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ: Συζητήσεις για ενέργεια και αγωγό φυσικού αερίου

Σε φιλικό και φιλόξενο κλίμα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση σήμερα το απόγευμα του Αντώνη Σαμαρά με τον Αζέρο Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού.

Σκοπός της ολιγόωρης επίσκεψης του πρωθυπουργού ο οποίος επιστρέφει από την Κίνα, ήταν το θέμα του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP), που διέρχεται και από την Ελλάδα για τη μεταφορά αζέρικου αερίου στην Κεντρική Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, Socar, συγκαταλέγεται στους μνηστήρες για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Επίσης συζητήθηκαν τα περιθώρια ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Ο κ. Σαμαράς επέδωσε στον κ. Αλίγιεφ πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για επίσκεψη στην Αθήνα. Αντίστοιχα ο Αζέρος Πρόεδρος προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει στο μέλλον και επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, κάτι που ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε.

Ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε πως όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, είχε γνωρίσει τον πατέρα του σημερινού Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν και ιστορικό ηγέτη της χώρας Χεϊντάρ Αλίγιεφ. Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο Ελληνας πρωθυπουργός παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αζέρος Πρόεδρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα