Α. Μέρκελ: Αναμένουμε τις ελληνικές προτάσεις για το χρέος – “Ουδέν σχόλιο” για το σχέδιο Βαρουφάκη

23:44 2/2/2015 - Πηγή: BankWars

[UPD] Αρνήθηκε να σχολιάσει η Angela Merkel την αλλαγή της θέσης της Ελλάδας στο ζήτημα της διαγραφής χρέους, καθώς και το σχέδιο Βαρουφάκη για ανταλλαγή χρέους.

Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανίδα Καγκελάριος αρκέστηκε στο να πει πως η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας

εξακολουθεί να εργάζεται πάνω στο σχέδιο αντιμετώπισης του χρέους της.

“Είναι ξεκάθαρο πως η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να επεξεργάζεται τη θέση της – αυτό είναι κάτι παραπάνω από κατανοητό αν ληφθεί υπόψιν πόσες λίγες ημέρες βρίσκεται στην εξουσία”, δήλωσε η Merkel στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης.

“Αναμένουμε τις προτάσεις και έπειτα θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις… Δεν θέλω να σχολιάσω μεμονωμένα όλες τις λεπτομέρειες που δημοσιεύονται”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικων χαιρέτισε την«προθυμία της Ελλάδας να παραιτηθεί από την απαίτηση για κούρεμα χρέους» χαιρέτισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ, επισημαίνοντας ότι ένα κούρεμα χρέους δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη συναίνεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

BLOOMBERG: Τι περιμένει η Α. Μέρκελ…

Η Γερμανίδα καγκελάριος περιμένει πως οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα διαρκέσουν μήνες, «μέχρι η χώρα να ξεμείνει από χρήματα», αποκάλυψε την Τρίτη άτομο από το περιβάλλον της Γερμανίδας Καγκελαρίου.

Λίγη ώρα αφότου η κυρία Μέρκελ τόνισε από το Βερολίνο ότι περιμένει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να τοποθετηθεί και η ίδια, πηγή από τη Γερμανία είπε πως η κυρία Μέρκελ δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, επειδή έχει αποθέματα που μπορούν να την «κρατήσουν» άλλους λίγους μήνες, ίσως μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο και όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Γερμανία «είναι προετοιμασμένη να παίξει ένα παιχνίδι αναμονής» μέχρι τότε.

F.T: Ο Γ.Βαρουφάκης “φεύγει” από το κούρεμα του χρέους! – Τι απαντά στο δημοσίευμα

Μετά τη δήλωση Όσμπορν πως η διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη αποτελεί το μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στους FT , ότι η κυβέρνηση δεν ζητά πλέον την διαγραφή του χρέους των 315 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, παρουσιάζει με δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times (F.T.).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο το οποίο παρουσίασε ο κ. Βαρουφάκης βασίζεται στην ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με νέα που θα είναι συνδεδεμένα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Από τη μεριά της η Κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και πάταξης της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε στου F.T. ότι το σχέδιο θα περιλαμβάνει δύο τύπους νέων ομολόγων.

Ο πρώτος θα αφορά ομόλογα που θα συνδέονται με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα οποία θα αντικαταστήσουν τα δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος τύπος αυτός των «ομολόγων στο διηνεκές» (perpetual bonds), δηλαδή χωρίς λήξη, που θα αντικαταστήσουν τα ομόλογα τα οποία κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης η πρόταση του για την ανταλλαγή του χρέους είναι ένας «έξυπνος μηχανισμός διαχείρισης του χρέους» ο οποίος αποφεύγει την ανάγκη να χρησιμοποιεί όρους όπως «κούρεμα του χρέους», κάτι που σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι πολιτικά ανεπίτρεπτος στην Γερμανία και σε άλλους εταίρους που έχουν συμβάλει στο δανεισμό της Ελλάδας.

«Αυτό που προτείνω στους εταίρους μας είναι ο συνδυασμός του πρωτογενούς πλεονάσματος με σειρά μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας ένα δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να τα καταφέρουμε. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και η χώρα θα απορρυθμιστεί αντί να μεταρρυθμιστεί».

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

Σε διευκρινιστική δήλωση προέβη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το δημοσίευμα των F.T.
«Επειδή δίνονται εσφαλμένες ερμηνείες σε τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών σε επενδυτές στο Λονδίνο», τονίζεται στην ανακοίνωση, o υπουργός διευκρινίζει:

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε.
Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.
Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα