FITCH: Υπαρκτός ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών – Θετική αλλά όχι αρκετή μια «bad bank»

18:28 7/4/2015 - Πηγή: BankWars
Ως μια “πραγματική πιθανότητα” χαρακτηρίζει τη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, ενώ χαρακτηρίζει θετική αλλά όχι αρκετή τη δημιουργία μιας bad bank.

Σε €72 δισ. ανήλθε στο τέλος του 2014 ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες
όπως υπολογίζει η Fitch.Μικρό το μαξιλάρι των €10,9 δισ. του ΤΧΣ ενώ όπως τονίζει ο οίκος είναι δύσκολο να εφαρμοστούν σε μικρό χρονικό διάστημα οι προτάσεις για μεταρρύθμιση των εποπτικών αρχών αν και φαίνονται να είναι θετικές. Όπως υποστηρίζει η Fitch, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία μιας “bad bank”, κάτι το οποίο αποτελεί ένα θετικό βήμα στην μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα γιατί αναγνωρίζει ότι τα υψηλά ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπονομεύουν την χορήγηση νέων.

Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει πως το συνολικότερο πακέτο προτάσεων που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους την 1η Απριλίου φαίνεται ανεπαρκές σχετικά με το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, παρά τα πιθανά οφέλη για την ρευστότητα και την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.

Η έκθεση σημειώνει πως το πακέτο των προτάσεων περιγράφει ως “κρίσιμες” τις ελλείψεις του τραπεζικού τομέα. “Συμφωνούμε με αυτό και πιστεύουμε ότι μια αποτυχία των τραπεζών είναι μια πραγματική πιθανότητα, όπως δείχνει και η αξιολόγηση CCC που έχουμε θέσει στις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας” γράφουν οι αναλυτές της Fitch.

Εν τω μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ανέλθει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, υπολογίζει ότι στις τέσσερις συστημικές τράπεζες έφτασαν στο τέλος του 2014 τα 72 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 35% του συνόλου των δανείων.

Σύμφωνα με την Fitch, η πρόταση για την δημιουργία μια εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού ή μια “bad bank”, με την χρήση των πόρων που έχουν απομείνει στο ΤΧΣ, για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι δυνητικά θετική για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει την αδύναμη θέση ρευστότητας των τραπεζών, εφόσον για παράδειγμα λάβουν πόρους από τοΤΧΣ ως αντάλλαγμα για την μεταφορά προβληματικών δανείων.

Ωστόσο, η “bad bank” δεν αναμένεται να προσφέρει μια ουσιαστική βραχυπρόθεσμη λύση στα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών εφόσον δεν έχει υψηλή μόχλευση. Αυτό οφείλεται στο ότι ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες ξεπερνά κατά πολύ το μαξιλάρι των 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο για την “bad bank”.

Η Fitch υποστηρίζει ακόμα πως δεν είναι ξεκάθαρο το χρηματοδοτικό προφίλ της “bad bank”. Το μοντέλο της Ισπανίας, το οποίο βασιζόταν στα ομόλογα με εγγύηση δημοσίου, δύσκολα θα αναπαραχθεί στην Ελλάδα γιατί τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρα (collateral) στο ευρωσύστημα.

Παράλληλα, η Fitch σημειώνει πως οι προτάσεις για την μεταρρύθμιση των εποπτικών αρχών είναι δυνητικά θετικές, αλλά είναι δύσκολο να εφαρμοστούν σε μικρό χρονικό διάστημα, ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται υπό εξαιρετικά μεγάλη πίεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα