ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στο στόχαστρο της Κομισιόν ο αναβαλλόμενος φόρος – Τι συνέβη στην Ελλάδα

15:17 7/4/2015 - Πηγή: BankWars

Στο στόχαστρο της Κομισιόν βρίσκεται η αναβαλλόμενη φορολογία για τις τράπεζες της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συνιστά κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times,

η έρευνα πιθανώς θα στραφεί στις τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου, καθώς χρησιμοποίησαν περισσότερο τα DTAs με στόχο να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση.

Προς το παρόν, Κομισιόν εξετάζει αν και κατά πόσο τα στοιχεία, τα οποία απαίτησε από τα κράτη-μέλη, συνιστούν ικανό λόγο για την επίσημη και πλήρη διερεύνηση του ζητήματος, ενώ διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κομισιόν και των μελών της ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Οποιαδήποτε απομάκρυνση κρατικής στήριξης για τον αναβαλλόμενο φόρο θα μπορούσε να αποδυναμώσει δραματικά τα κεφαλαιακά μαξιλάρια ορισμένων πιστωτικών ιδρυμάτων, ενισχύοντας τις πιθανότητες για ένα ακόμη σοκ στις ευρωπαϊκές τράπεζες», σχολιάζουν οι FT.

“Ιδιαίτερη εστία ανησυχίας για τις ρυθμιστικές αρχές είναι η Ελλάδα, καθώς η Αθήνα δηλώνει πως ο αναβαλλόμενος φόρος αντιστοιχεί περίπου στο 30% – 40% των βασικών κεφαλαίων Tier 1 των μεγαλύτερων τραπεζών της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Οκτώβριο, συνολικά οι τέσσερις τράπεζες έχουν στα βασικά τους κεφάλαια περισσότερα από 40 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε αναβαλλόμενο φόρο.

Με αυτή την πρακτική, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν κάποιες από τις ζημίες τους με φόρο που θα έπρεπε να καταβάλουν στο μέλλον. Βάσει των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ για τα τραπεζικά κεφάλαια, αυτοί οι τίτλοι σταδιακά δεν θα θεωρούνται αξιόπιστοι. Οι τέσσερις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όμως ακόμη τους θεωρούν”, τονίζουν οι FT.

Υπενθυμίζεται ο αναβαλλόμενος φόρος αποτέλεσε ένα μέτρο φορολογικής βοήθειας προς τις ελληνικές τράπεζες ως αντιστάθμισμα για τις ζημιές που υπέστησαν από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI.

Keywords
Τυχαία Θέματα