Eurogroup: Προς συμφωνία για δόση 8,5 δισ. ευρώ – Οι αναφορές για χρέος και πλεονάσματα

Σε συμφωνία για εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα κατέληξε το προπαρασκευαστικό EuroWorking Group, το οποίο προηγήθηκε της συνεδρίασης του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε επίσης η επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF για 15 χρόνια, καθώς και ο στόχος για πλεονάσματα 2% από το 2023. Απομένουν οι ακριβείς διατυπώσεις στις αναφορές

για το χρέος και τα πλεονάσματα.

Σόιμπλε: Το ΔΝΤ θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση – Θα έχουμε συμφωνία

Έχει βρεθεί τρόπος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς οικονομική συμβολή μέχρι τον Αύγουστο 2018, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup.

Η λύση για την Ελλάδα θα βασίζεται στην συμφωνία του 2016, πρόσθεσε.

Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα έχουμε μια κοινή λύση, τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τον πιθανό συμβιβασμό που ίσως χρειαστεί να κάνει σήμερα για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ντάισελμπλουμ: Σαφήνεια για το χρέος σήμερα, αποφάσεις το 2018

Το 2018 θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ESM στο Λουξεμβούργο.

Σήμερα όπως τόνισε, θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το ελληνικό χρέος, η οποία αποτελεί πάγιο αίτημα του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς πόση θα είναι η δόση που θα πάρει η Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι το ύψος της θα είναι μέρος των σημερινών συζητήσεων και θα ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ερωτηθείς σχετικά με τις λεπτομέρειες μίας πιθανής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Ντάισελμπλουμ είπε: «Σήμερα, θα δώσουμε μεγαλύτερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ, το οποίο ζητά αυτή τη σαφήνεια, πώς θα κινηθούμε μετά, πώς θα διαμορφώσουμε την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους το επόμενο έτος», τόνισε προσθέτοντας:

«Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία πώς θα διαμορφώσουμε, ποιος θα διαμορφώσει και πώς θα αποφασίσουμε μετά το συνολικό πακέτο, αυτή θα είναι η μορφή των συζητήσεων που θα έχουμε σήμερα. Δεν θα υπάρχει ένας αριθμός που θα προκύπτει από αυτό. Ο αριθμός θα υπάρχει μόνο στο τέλος του προγράμματος».

Μέρκελ: Ελπίζω ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα

Μπρούνο Λεμέρ: Η γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος παραμένει στο τραπέζι

Αισιοδοξία Τσακαλώτου

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, προσερχόμενος στην έδρα του ESM.

Kazimir (ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας): Ο Τσακαλώτος θα φύγει με μια βαλίτσα χρήματα

«Το Eurogroup δεν θα λάβει αποφάσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Peter Kazimir και πρόσθεσε ότι ο Έλληνας υπουργός θα πάρει μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα.
Αυτό σημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00.

Keywords
Τυχαία Θέματα