Eurogroup: Μνημονιακή η νέα κυβέρνηση – Άμεσα οι μεταρρυθμίσεις – Μετά την αξιολόγηση τα 15 δισ στις τράπεζες

Το Eurogroup εκφράζει την πεποίθηση ότι η νέα κυβέρνηση, η οποία θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές, θα εργαστεί εποικοδομητικά με τους εταίρους της ζώνης του ευρώ και τα θεσμικά όργανα, ώστε να εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο. Αυτό επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, στο άτυπο Εurogroup που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο στο Λουξεμβούργο


Μετά

την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, o πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι μπορεί να είναι κρίσιμες οι ελληνικές εκλογές, δεν πρέπει όμως να χαθεί χρόνος. Η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη για την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, επεσήμανε .

Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, παρά μόνο μέσα στο πλαίσιο της αξιολόγησης. O κ. Νταίσελμπλουμ τόνισε πως “ είναι ξεκάθαρο αυτή την στιγμή ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων υποστηρίζει κόμματα που ψήφισαν το μνημόνιο”.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσχοβισί , εμφανίστηκε καθυσυχαστικός ως προς το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα, όποιο κι αν είναι αυτό.Ο επίτροπος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι εξακολουθεί να υπάρχει στην Ελλάδα μια πολύ ξεκάθαρη πλειοψηφία, η οποία τάσσεται υπέρ του προγράμματος βοήθειας.Προτεραιότητες για την πρώτη αξιολόγηση, όπως ανέφερε αποτελούν: Η σύνταξη προϋπολογισμού για το 2016, μια σειρα από μεταρρυθμισεις στον δημόσιο τομέα και η διασφαλίση της ανεξαρτησίας των φορολογικών Αρχών.

Από την πλευρά του, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, επεσήμανε ότι ο ESM άρχισε την εφαρμογή του νέου προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης και της εκταμίευσης της πρώτης δόσης των 13 δισ. Ευρώ.

Πάντως, δήλωσε πως με τις εκλογές να πλησιάζουν, οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών στο πρόγραμμα.Επιπλέον, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σημείωσε ότι η επόμενη δόση, ύψους τριών δισ. ευρω μπορεί να εκταμιευτεί μέσα στον Νοέμβριο, εφόσον και αν νομοθετηθούν τα προαπαιτούμενα.

– Tο εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ επισήμανε πως είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση τον Οκτώβριο ώστε να γίνει η επόμενη εκταμίευση όπως έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο.

Όσον αφορά τα capital controls, είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για το πότε θα αρθούν και ότι η ολοκλήρωση των stress tests θα φέρει περαιτέρω εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είπε ο κ. Κερέ. Τα 10 δισ που υπάρχουν για τις τραπεζικές ανάγκες όμως δεν θα δοθούν πριν ολοκληρωθούν τα stress tests των τραπεζών που αναμένονται τέλος Οκτωβρίου διαβεβαίωσε ο ίδιος ενώ τα υπόλοιπα 15 δισ δεν πρόκειται να δοθούν αν δεν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και δώσει και ο Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών SSM το πράσινο φως.

ΥΠΟΙΚ: Θετικό κλίμα για την Ελλάδα

Επιβεβαιώθηκε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία του Αυγούστου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας στο πλαίσιο των υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων της.

Παράλληλα, έθεσε εκ νέου την ανάγκη προετοιμασίας της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα