Eurogroup χωρίς συμφωνία – Το ΔΝΤ ζητά ισχυρές δεσμεύσεις για να επιστρέψει στην Αθήνα

(upd) Σύντομο και διαδικαστικού χαρακτήρα αναμένεται το σημερινό Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς παραμένουν οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.

Το ΔΝΤ ζητά σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε. ισχυρές δεσμεύσεις για να επιστρέψει στην Αθήνα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε,

έκανε λόγο για σημαντικές δυσκολίες.

Σόιμπλε: Μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση – Υπάρχουν δυσκολίες με την Ελλάδα

Χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών για το σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε.

«Δεν θα είναι μια θεαματική συνεδρίαση» είπε προσερχόμενος στο Eurogroup, ενώ αναφερόμενος στην αξιολόγηση επεσήμανε ότι «υπάρχουν δυσκολίες στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος» και τόνισε ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει νωρίτερα».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι θεσμοί και η Ελλάδα θα πρέπει να φτάσουν σε συμπέρασμα προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία.

«Πρέπει να δουν οι Θεσμοί και θα το εξετάσουμε κι εμείς εδώ σήμερα εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις του προγράμματος» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Σφίγγα» ο Ντάισελμπλουμ

Δεν αποκάλυψε το αποτέλεσμα της συνάντησης Τσακαλώτου – θεσμών πριν το Eurogroup ο πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Έχω συχνές συναντήσεις για να προετοιμάσω το Eurogroup. Πρώτα θα ενημερώσω τους υπουργούς για τα αποτελέσματα των προαπαρασκευαστικών συναντήσεων και μετά τους δημοσιογράφους», τόνισε.

Μ. Σαπέν: Η Ελλάδα άφησε πίσω της το δράμα, χρειάζεται σταθερότητα

Tην ανάγκη να μπει μία ξεκάθαρη κατεύθυνση στο ελληνικό ζήτημα υπογράμμισε, σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Πιστεύω για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι ανάγκη να δώσουμε μία κατεύθυνση, μία σαφή πορεία ότι υπάρχει, προφανώς, λύση, τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο και για τη συνοχή της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Σαπέν, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης στο αποψινό Eurogroup.

Εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του καλοκαιριού του 2015. «Το δράμα είναι πίσω μας. Μπροστά μας έχουμε λύσεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει για την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα και να επιστρέψουν οι επενδύσεις.

15:30

Συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα. Επίσης, ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι σύντομη.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Επειδή θαύματα στα οικονομικά χωρών δεν έχουν καταγραφεί, στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες, κανένας δεν αναμένει κλείσιμο της αξιολόγησης, ούτε καν σε τεχνικό επίπεδο, κάτι που από την αρχή της χρονιάς, η κυβέρνηση θεωρούσε δεδομένο.

Μόνη ελπίδα να καταγραφεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας, στα ανοικτά μέτωπα όπως ασφαλιστικό, εργασιακό, ενεργειακό, αλλά και στο περιεχόμενο του πακέτου με τα αντίμετρα, ώστε να καυταστεί δυνατή η επάνοδος των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα για …τα περαιτέρω.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, υποστηρίζει ότι τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης δεν θα ολοκληρωθεί γρήγορα.

Όπως έχει επισημάνει το bankwars, η συμφωνία, υπό όρους, μπορεί να υπάρξει τελικά τον Μάιο.

http://www.bankwars.gr/%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af-%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%b3%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b1/

Η μαραθώνια, 6 ωρών τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου- Αχτσιόγλου- Σταθάκη της Πέμπτης με τους εκπροσώπους των δανειστών ολοκληρώθηκε χωρίς καμία συμφωνία στα θέματα του Ασφαλιστικού, του Εργασιακού και της Ενέργειας.

Ειδικά για την Ενέργεια, αξιωματούχος ανέφερε πως συζήτηση για πώληση του 17% της ΔΕΗ (ποσοστό που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ) “ούτε υπάρχει, ούτε υπήρξε”.

Στα “θετικά” της τηλε-διαπραγμάτευσης, σύμφωνα τον αξιωματούχο ήταν ότι “κλείσαμε το Ταμείο, τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και τον εξωδικαστικό”.

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΤΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ

Στις συντάξεις, οι δανειστές επιμένουν σε εφάπαξ εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις το 2020 και η κυβέρνηση επιδιώκει σταδιακή εφαρμογή των περικοπών.

Στα εργασιακά, οι δανειστές δεν δέχονται επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επιμένοντας παράλληλα σε αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων, επαναφορά του λοκ άουτ και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.

Στα ενεργειακά, οι δανειστές επιμένουν στην απαίτηση για πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Διαφορές υπάρχουν και στα αντίμετρα, κυρίως όσον αφορά το ποσοστό που θα μπορούσε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ. Πλευρές των δανειστών, διαφωνούν σε οποιαδήποτε μείωση.

http://www.bankwars.gr/%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%88%ce%b7-%cf%84%cf%83%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8e%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%bc%cf%8e%ce%bd-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5/

ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

http://www.bankwars.gr/%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%b7-%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%84/

http://www.bankwars.gr/%cf%80%ce%bb%ce%ae%cf%81%ce%b5%cf%82-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%84%ce%ac%ce%b4%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%bc/

Keywords
Τυχαία Θέματα