Eurogroup: Θετικά μηνύματα από Ντάισελμπλουμ, Γιούνκερ, Σόιμπλε – Κλείνει το χάσμα για το χρέος


Αισιόδοξοι για συμφωνία εμφανίζονται Ντάισελμπλουμ, Γιούνκερ και Σόιμπλε, εν όψει της καθοριστικής συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα στις 24 Μαϊου.

«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24/5» υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup

στο CNBC, επισημαίνοντας ότι «έχουμε κάνει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες σε ότι αφορά τη διευθέτηση του χρέους».

«Νομίζω πως μπορούμε να έχουμε αυτή τη συμφωνία» τόνισε ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σημείωσε ότι αυτοί που τάσσονται υπέρ μιας μεγάλης εμπροσθοβαρούς ελάφρυνσης του χρέους έχουν μετριάσει τη στάση τους και ότι αυτοί που υποστηρίζουν πως δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, έχουν αλλάξει λίγο τη στάση τους.
«Φέτος ή τον επόμενο χρόνο, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος του βασικού πακέτου δανείων για την Ελλάδα.

Μακροπρόθεσμα, έχουμε αρκετές επιλογές που μπορούμε να εξετάσουμε σε σχέση με την ωρίμανση του χρέους, τις περιόδους χάριτος και τα επιτόκια.

Η προτίμησή μου θα ήταν να έχουμε καθαρές επιλογές σε μέτρα τα οποία είμαστε έτοιμοι να λάβουμε και στη συνέχεια να δούμε πότε θα χρειαστούν» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Βρισκόμαστε στο σωστό μονοπάτι για την Ελλάδα, είμαι αισιόδοξος για μια συμφωνία την Τρίτη αλλά αυτό ακόμη δεν είναι βέβαιο, δήλωσε ο Β. Σόιμπλε, μεταδίδει το Reuters, ενώ τόνισε ότι το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε στο περιθώριο της συνόδου των G7 στην Ιαπωνία.

Από τους Έλληνες “έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα” δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην εφημερίδα Le Monde, τασσόμενος υπέρ της άμεσης μείωσης του ελληνικού χρέους.

Στο ερώτημα εάν συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους για τις προσεχείς δεκαετίες, και όχι μόνο (διευθέτηση) έως το 2018, ο κ. Γιούνκερ απάντησε: “Εάν μειώναμε το ελληνικό χρέος τώρα δεν θα είχε καμία χρησιμότητα για τη χώρα, δεδομένου ότι δεν υποχρεούται να αποπληρώσει τίποτα τα επόμενα χρόνια. Θα ήταν όμως η αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας που έχει καταβληθεί από τους Έλληνες.

Τους έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα. Θα πρέπει τουλάχιστον να τους επιστρέψουμε την αξιοπρέπειά τους” είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: “‘Εχω πάντα υποστηρίξει ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Πάλεψα κατά της ιδέας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα. Είμαστε εντελώς κοντά για μια νέα συμφωνία για το πρόγραμμα προσαρμογής και επικροτώ τις προσπάθειες των Ελλήνων” τόνισε.

Κάνοντας αναφορά στην κοινωνική αναστάτωση που έχει φέρει στη Γαλλία το εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Γιουνκέρ είπε:

“Δεν μπορώ να φανταστώ ποια θα ήταν η αντίδραση (με διαδηλώσεις) σε Παρίσι και Μασσαλία, εάν η Γαλλία έπρεπε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σαν αυτές που επιβλήθηκαν στους Έλληνες. Τη στιγμή μάλιστα που η εργασιακή μεταρρύθμιση που επιθυμεί να επιβάλει η κυβέρνηση, είναι το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε” υποστήριξε ο κ. Γιούνκερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα