Eurogroup: “Πράσινο φως” για την εκταμίευση 2+10 δισ. – Νέα μέτρα έως μέσα Δεκεμβρίου

[upd] Την εκταμίευση των 2+10 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε και το Eurogroup, μετά το “πράσινο φως” από τον ESM.

Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην ολοκλήρωση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτούμενων μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων

της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν το σύνολο των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ανέφερε στο Twitter και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup:

Το Eurogroup καλωσορίζει την ολοκλήρωση από τις ελληνικές αρχές της πρώτης δέσμης ορόσημων και τα μέτρα του χρηματοπιστωτικού τομέα που είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης.

Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και προς την επαναφορά της σε μία βιώσιμη πορεία. Επέτρεψε επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του ESM να εγκρίνει σήμερα την δεύτερη εκταμίευση στο πλαίσιο της πρώτης δόσης του προγράμματος του ESM ύψους 2 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των σημαντικών ελληνικών τραπεζών, καλωσορίζουμε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Ολοκληρωμένης Αξιολόγησης της ΕΚΤ.

Μέχρι στιγμής, όλες οι σημαντικές τράπεζες έχουν καταφέρει να αντλήσουν επαρκή ιδιωτικά κεφάλαια για να καλύψουν το AQR και το βασικό σενάριο, ενώ δυο εξ αυτών (κάλυψαν) και το δυσμενές σενάριο της Ολοκληρωμένης Αξιολόγησης.

Αυτή η συνεισφορά των ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις που είχαν οριστεί από το Eurogroup της 14ης Αυγούστου. Το EWG συμφώνησε, με βάση τη θετική αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών, ότι οι προϋποθέσεις πολιτικής, που είναι απαραίτητες για τη μεταφορά κεφαλαίων στο ΤΧΣ από το ποσό των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση και την εξυγίανση των τραπεζών, έχουν τηρηθεί από τις ελληνικές αρχές. Η επίσημη απόφαση για τη μεταφορά των κεφαλαίων στο ΤΧΣ θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, όπως απαιτείται, μετά τις σχετικές αποφάσεις για τις κρατικές ενισχύσεις για κάθε περίπτωση χωριστά.

Αυτή η άσκηση ανακεφαλαιοποίησης διεξάγεται σύμφωνα με την Οδηγία για την Τραπεζική Ανάκαμψη και Εξυγίανση και την ανακοίνωση του Eurogroup της 14ης Αυγούστου. Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι οι προληπτικές ανακεφαλαιοποιήσεις είναι προσωρινού χαρακτήρα και τα έσοδα που θα προκύψουν από τη μελλοντική διάθεση των συμμετοχών του ΤΧΣ και άλλων κεφαλαιακών εργαλείων στις ελληνικές τράπεζες, που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της άσκησης ανακεφαλαιοποίησης θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του ESM μόλις αυτά τα έσοδα καταστούν διαθέσιμα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogoup της 14ης Αυγούστου.

Συνολικά, η ανακεφαλαιοποίηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της ευρωστίας του ελληνικού τραπεζικού τομέα, διασφαλίζοντας έτσι την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Αυτό, ωστόσο, περαιτέρω αποφασιστικές προσπάθειες από τις ελληνικές αρχές για να αντιμετωπίσουν τα τρωτά σημεία που απομένουν, ιδίων εκείνων που απορρέουν από τα υψηλά επίπεδα των NPLs. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών για σταθερή εφαρμογή της στρατηγικής των NPL σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Επίσης καλωσορίζουμε την επιβεβαίωση οτι η αποτίμηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων, στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών, θα διενεργηθεί από ανεξάρτητους ελεγκτές, υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Θα στρέψουμε τώρα την προσοχή μας στα επόμενα στάδια του προγράμματος του ESM και καλούμε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις εργασίες με τους Θεσμούς για τη δεύτερη και τελευταία δέσμη ορόσημων στο πλαίσιο της πρώτης δόσης και για τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να ολοκληρώσουν τη δεύτερη δέσμη των ορόσημων έως τα μέσα του Δεκεμβρίου και να λάβουν όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για την εξάλειψη όλων των σημείων συμφόρησης σε σημαντικά (συμπεριλαμβανομένου του μετρό, των αυτοκινητόδρομων, του περιβάλλοντος), που συγχρηματοδοτούνται από την E.E. και την ΕΤΕπ.

Η έγκριση από τον ESM

Το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2+10 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έδωσε το διοικητικό συμβούλιο του ESM.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Eurogroup προκειμένου να εγκρίνει και τυπικά την εκταμίευση.

Γ. ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: Εκπληρώθηκαν τα προαπαιτούμενα – Παίρνει 10+2 δισ. η Ελλάδα

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως το Euroworking Group συφώνησε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη δόση από τον ESM.

Ο ESM θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για την εκταμίευση, όπως ανακοίνωσε ξεχωριστά ο Μηχανισμός.

Το Euroworking Group (EWG) εξέτασε το Σάββατο τα μέτρα που ψήφισε η Αθήνα και ο Γ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως «στη βάση του τελικού σημειώματος τήρησης των συμφωνηθέντων, το EWG συφώνησε πως οι ελληνικές Αρχές ολοκλήρωσαν το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και τα μέτρα στον χρηματοπιστωτικό τομέα που είναι απαραίτητα για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση».

«Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο γθα την επίσημη έγκριση από την ESM της εκταμίευσης της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ» αναφέρε.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Euro Working Group: Άνοιξαν τις βαλίτσες με τα 10+2 δισ. οι δανειστές

Το Euro Working Group έδωσε το πράσινο φως και η Ελλάδα θα πάρει την υπο-δόση των 2 δισ. καθώς και τα 10 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ψηφίσαμε τα προαπαιτούμενα μέτρα και οι δανειστές μας πληρώνουν τα υπεσχημένα.

Η σύνοδος του EWG έγινε παρουσία εκπροσώπων των θεσμών οι οποίοι διαπραγματεύθηκαν στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους της ευρωζώνης, είχε μεταδώσει νωρίτερα πότι παρότι η Κομισιόν κάνει θετική εισήγηση, εντοπίζει μία μεταρρύθμιση που εκκρεμεί και τρεις ακόμα, που χρειάζονται περαιτέρω εξειδίκευση.

Ο εν λόγω αξιωματούχος, πάντως, έκανε λόγο για συμφωνία που ουσιαστικά έχει κλείσει, σημειώνοντας ότι χρειάζονται ακόμη μία-δύο ημέρες, για να ολοκληρωθούν κάποια από τα ορόσημα, που παραμένουν σήμερα σε εκκρεμότητα.

Η απόφαση θα οριστικοποιηθεί τυπικά Δευτέρα, όπου το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναμένεται να αποφασίσει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι διαθέσιμα και θα δοθούν μόλις γνωστοποιηθούν οι ακριβείς ανάγκες των τραπεζών σε κεφάλαια.

Keywords
Τυχαία Θέματα