Economist: Οι ιταλικές τράπεζες είναι η επόμενη μεγάλη κρίση της Ευρώπης

12:52 7/7/2016 - Πηγή: BankWars

Οι ιταλικές τράπεζες είναι η επόμενη μεγάλη κρίση της Ευρώπης, εκτιμά το βρετανικό περιοδικό Economist.

Οι επενδυτές ανά τον κόσμο είναι νευρικοί, οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ και το 50ετές ελβετική επιτόκιο διαπραγματεύεται πλέον με αρνητικές αποδόσεις.

Όλη αυτή η ανησυχία δεν εξηγείται

μόνο από τον φόβο για της συνέπειες του Brexit, σημειώνει το έγκυρο περιοδικό. Μια άλλη, πιθανότητα πιο επικίνδυνη χρηματοπιστωτική κρίση ελλοχεύει, καθώς οι τράπεζες της Ιταλίας βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

Η Ιταλία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και μία από τις πιο αδύναμες. Το δημόσιο χρέος διαμορφώνεται στο 135% του ΑΕΠ, ενώ ο δείκτης απασχόλησης βρίσκεται στα χαμηλόιτερα επίπεδα από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. πλην της Ελλάδας.

Οι ιταλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να φτάνουν τα 360 δισ. ευρώ, ήτοι το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας. Οι προβλέψεις των ιταλικών τραπεζών αφορούν το 45% αυτών των δανείων.

Σύμφωνα με τον Economist, στην καλύτερη περίπτωση οι αδύναμες τράπεζες θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη, στη χειρότερα κάποιες εξ αυτών θα «σκάσουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα