ΟΟΣΑ: Αυξημένοι κατά 20% οι μισθοί στην Ελλάδα αν δεν υπήρχε η κρίση

Μεγάλη πτώση κατέγραψαν οι μισθοί κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τις χώρες της Βαλτικής, όπως προκύπτει από έκθεση του ΟΟΣΑ για την απασχόληση μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2007.

Σύμφωνα με την έκθεση, που συνέκρινε την περίοδο 2000-2007 με την περίοδο 2008-2015, σε χώρες όπως η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία και η Βρετανία, τα ωρομίσθια το 2015 ήταν

κατά 25% χαμηλότερα σε σχέση με το πώς θα ήταν αν ο ρυθμός που παρατηρήθηκε μέχρι το 2007 συνεχιζόταν.

Για την Ελλάδα η απόκλιση αυτή ανέρχεται στο 20%, το ίδιο και για την Ουγγαρία και την Ιρλανδία.

Ο Οργανισμός αναφέρει επίσης ότι η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία δεν έχουν ακόμα επιστρέψει στον ρυθμό απασχόλησης που βρίσκονταν το 2007, προ κρίσης. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ορισμένες χώρες του Οργανισμού θα επιστρέψουν στα επίπεδα αυτά το 2017.

Η ανεργία στις χώρες του ΟΟΣΑ αναμένεται να έχει υποχωρήσει στο 6,1% μέχρι το τέλος του 2017, περίπου 29 εκατ. άνθρωποι θα παραμείνουν εκτός της αγοράς εργασίας, δηλαδή περίπου 6,3 εκατ. περισσότερο απ' ότι πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Περίπου 1 στους τρεις ανθρώπους βρίσκεται εκτός της αγοράς εργασίας για 12 μήνες ή περισσότερο, ποσοστό που αποτελεί αύξηση 54,6% σε σχέση με το 2007.

Πάνω από τους μισούς σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται χωρίς δουλειά για πάνω από 2 χρόνια.

Το ποσοστό των νέων που δεν εργάζονται ούτε σπουδάζουν ήταν το 2015 στο 15% έναντι του 13,4% το 2007.

Για να δοθεί ώθηση στην παραγωγικότητα, τους μισθούς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, χρειαζόμαστε περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση.

«Τα πιθανά βραχυπρόθεσμα κόστη στην αγορά εργασίας από τις μεταρρυθμίσεις μπορούν να ελαχιστοποιηθούν, ακόμα και να εξαλειφθούν, αν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια των ανοδικών κύκλων της οικονομίας, σε συνδυασμό με πιο αποτελεσματικά επιδόματα ανεργίας, όταν δηλαδή οι εταιρείες μπορούν να προσαρμόσουν μισθούς και εργασιακές συνθήκες» αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα