EUROGROUP: 8,5 ΔΙΣ ΔΟΣΗ – ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ- ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δόση 8,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Για το χρέος, σημείωσε ότι θα εξεταστεί βάσει της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. Όπως σημείωσε, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

θα υιοθετηθούν στο τέλος του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του και στο βαθμό που είναι αναγκαίο.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022, ενώ για την περίοδο 2023-2060 έκανε λόγο για την ανάγκη επίτευξη πλεονασμάτων ίσων ή άνω το 2%.

Συμφωνήσαμε για ένα μηχανισμό που θα εξετάζει το θέμα της ανάπτυξης αν οι εξελίξεις είναι διαφορετικές από τις εκτιμήσεις για μετά το τέλος του προγράμματος.Αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη θα υπάρχει μεγαλύτερη αποπληρωμή τόκων, αν είναι μικρότερη τότε οι πληρωμές θα είναι μικρότερες. Το EwG θα εξετάσει το μηχανισμό και θα συζητηθεί στο τέλος του προγράμματος.

Η ακριβής μέτρηση των μέτρων θα γίνει στο τέλος του προγράμματος με βάση το DSA του ΔΝΤ με τη συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Το Eurogroup θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία σε περίπτωση που θα υλοποιηθεί αρνητικό σενάριο στην εξέλιξη της οικονομίας.

Μπαίνουμε στο τελευταίο χρόνο του προγράμματος και θα εξετάσουμε πως η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του.

ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: ΤΩΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πολλοί μήνες σκληρής δουλείας έδωσαν μια παγκόσμια συμφωνία και τώρα γυρίζουμε σελίδα προς όφελος του ελληνικού λαού.

Η Ελλάδα κάλυψε τις υποχρεώσεις της, έκανε κάτι πρωτοφανές με τα προαπαιτούμενα που ήταν πολύ δύσκολα, τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Τα μέτρα για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος. Είναι καθαρό, είναι αξιόπιστο, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται ανάπτυξη για να μπουν οι βάσεις και να γίνουν όλα πιθανά. «Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει εργαλεία για υποστήριξη των επενδύσεων. Η ανάπτυξη είναι τώρα προτεραιότητα!», τόνισε.

ΚΛΑΟΥΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ: 1,6 ΔΙΣ-800 ΕΚΑΤ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Για εντυπωσιακό πακέτο πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο μίλησε ο επικεφαλής του ESM.

Είναι εντυπωσιακό ότι η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες που πέτυχαν πρωτογενές πλεόνασμα είπε και σημείωσε ότι η παροχή επιπλέον διαύγειας στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν αν χρειάζεται είναι δείγμα της αλληλεγγύης.

Η τρίτη δόση θα είναι 8,5 δισ. ευρώ και θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας τους επόμενους μήνες αλλά και την κάλυψη της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών το επόμενο τρίμηνο.

Αναμένεται μετά τις διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια να εκταμιευτεί αρχές Ιουλίου ποσό 7,7 δισ. ευρώ.

Τα 6,1 δισ. θα πάνε για την εξυπηρέτηση χρέος και το 1,6 δισ. για ληξιπρόθεσμα. Θα υπάρξει ακόμα μια πληρωμή για ληξιπρόθεσμα ύψους 800 εκατ. ευρώ μετά το καλοκαίρι υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει το προηγούμενο ποσό.

Από την αρχή του προγράμματος ως τώρα έχουν διατεθεί 31 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Συνολικά 173 δισ. με τα προηγούμενα προγράμματα. Με τη νέα δόση θα έχουμε πάνω από το 50% του ελληνικού χρέους.

ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε πως το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα επί της αρχής « οι δόσεις εκταμιεύονται μόνον εφόσον τεθούν ξεκάθαρα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η κρίση αποφεύχθηκε. Διατηρείται η σταθερότητα, η προσπάθεια μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και οι θυσίες του ελληνικού λαού» τόνισε.

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε τον σκεπτικισμό της αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης και το γεγονός ότι κατά την ίδια δεν καθορίστηκαν επαρκώς. «Διατρανώνουμε εκ νέου την υπόσχεση στην Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση. Καλύτερη θα ήταν η τελική έγκριση επί των μέτρων χρέους ώστε να υπάρξει περισσότερη διαύγεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Στο ανακοινωθέν του Eurogroup γίνεται λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και έπειτα για 2% μέχρι το 2060. «Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022 και από εκεί και μετά μία δημοσιονομική τροχιά που είναι συμβατή με τις δεσμεύσεις της στο Ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ένα πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με ή πάνω από αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2023 μέχρι 2060» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Επίσης αναφορικά με το χρέος τονίζεται ότι μπορεί να υπάρξει επέκταση οριμάνσεων των δανείων του EFSF από 0 έως 15 έτη. «Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup υπενθύμισε την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους με αναφορά στα συμφωνηθέντα ορόσημα για τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες, που πρέπει να παραμείνουν κάτω από 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σε ένα σταθερά καθοδικό μονοπάτι. Το Eurogroup κατέληξε πως η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των μέτρων που συμφωνήθηκαν στη συνεδρίαση του Μαΐου του 2016» τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Για να ληφθούν υπόψη οι διαφορές στις προσεγγίσεις για το μέγεθος της ανάπτυξης στις εκθέσεις βιωσιμότητας χρέους και τις εξελίξεις για την ανάπτυξη μετά το τέλος το προγράμματος, η αναπροσαρμογή των δανείων του EFSF θα γίνει σύμφωνα με ένα σχέδιο σύνδεσης της ανάπτυξης με την αποπληρωμή του χρέους. Ο μηχανισμός αυτό θα συγκεκριμενοποιηθεί ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, έπειτα από την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος του ESM», αναφέρεται σχετικά με τη γαλλική πρόταση, η οποία εγκρίθηκε.

«(…) Στο τέλος του προγράμματος, με την προϋπόθεση επιτυχούς εφαρμογής του και εάν κριθεί αναγκαίο, το δεύτερο πακέτο μέτρων θα εφαρμοστεί. Το ακριβές μέγεθός τους θα καθοριστεί στο τέλος του προγράμματος από το Eurogroup στη βάση μιας επικαιροποιημένης ανάλυσης βιωσιμότητας . Αυτή η ανάλυση θα λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων που είναι φιλικές προς την ανάπτυξη και επενδυτικών πρωτοβουλιών», τονίζεται στη συνέχεια. Πρόκειται για μια έμμεση αναφορά στη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας.

Σε αυτό το πλαίσιο τονίζεται πως το ΔΝΤ θεωρεί πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα είναι ένα μεγάλο βήμα προς την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το γίνεται λόγος για επί της αρχής συμφωνία για συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδοτική εκταμίευση.

Το ύψος της δόσης ανέρχεται στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα