EUROGROUP: Έρχεται ο Ευκλείδης φορτωμένος με λεφτά αλλά…ταπί και ψύχραιμος με το χρέος

Σε συμφωνία για την Ελλάδα, με εκταμίευση της δόσης στα 8,5 δισ. ευρώ, κατέληξε το Eurogroup. Για “ομοφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα” έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης σε μήνυμά του στο Twitter.

Οι Ευρωπαίοι αναμένεται να ανακοινώσουν την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. για την αποπληρωμή ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής

Τράπεζας που λήγουν τον Ιούλιο. Τα συγκεκριμένα «κουπόνια» ανέρχονται σε περίπου 7,4 δισ. ευρώ, οπότε οι Ευρωπαίοι θα δώσουν περίπου ένα δισ. επιπλέον για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε επίσης η επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF για 15 χρόνια, καθώς και ο στόχος για πλεονάσματα 2% από το 2023.

Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος περιλαμβάνει μία μικρή υποχώρηση των εταίρων όσον αφορά το χρέος, καθώς οι Ευρωπαίοι φαίνεται να δέχονται ότι το 2018 θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για ελάφρυνσή του. Υπενθυμίζεται πως στην απόφαση του Μαΐου του 2016 οι εταίροι έλεγαν πως τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2018 μόνο αν χρειαστεί.
Ωστόσο, το μέγεθος της ελάφρυνσης δεν προσδιορίζεται. “Η απομείωση θα γίνει «στο βαθμό που χρειάζεται» και με γνώμονα τις ανάγκες της Ελλάδας όπως θα εκτιμηθούν στο τέλος του Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018”

Τα παραπάνω, δεν φαίνεται να πείθουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες, και συνεπώς ο οργανισμός δεν μελετά ακόμα χρηματοδοτική συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, η ελληνική πλευρά φαίνεται πως έχει καταφέρει τη μείωση του στόχου στο 2% του ΑΕΠ για την περίοδο από το 2023 έως το 2060.

Eurogroup: Προς συμφωνία για δόση 8,5 δισ. ευρώ – Οι αναφορές για χρέος και πλεονάσματα

Keywords
Τυχαία Θέματα