EKT – EΠΙΤΟΚΙΟ: Απίθανη νέα μείωση του βασικού επιτοκίου – Το “στοίχημα” του Ντράγκι

10:38 3/4/2013 - Πηγή: BankWars

Η κυπριακή κρίση και το ιταλικό χάος σε συνάρτηση με την οικονομική ύφεση στην ευρωζώνη εντείνουν τις πιέσεις προς την ΕΚΤ.

Παρόλα αυτά θεωρείται μάλλον απίθανη μια νέα μείωση του βασικού επιτοκίου κατά την αυριάνη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της τράπεζας. Και όπως υποστηρίζει ο οικονομολόγος της Commerzbank Μίχαελ Σούμπερτ, «το βασικό επιτόκιο δεν πρόκειται

να μεταβληθεί, καθώς το Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν θεωρεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο τη μείωση του προκειμένου να αμβλυνθούν τα σημερινά προβλήματα της ευρωζώνης». Αυτό σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει στο 0,75%.

Το “στοίχημα” του Μ.Ντράγκι

«Ζητούμενο για τον Μάριο Ντράγκι είναι αντιμετωπιστεί η νευρικότητα που επικρατεί στις αγορές», εκτιμούν οι αναλυτές της Unicredit. Μια νευρικότητα που εντάθηκε με το πρόγραμμα για τη διάσωση της Κύπρου, το οποίο προβλέπει κούρεμα των καταθέσεων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Ντράγκι δεν έχει τοποθετηθεί για την διάσωση της Κύπρου και το κούρεμα των καταθέσεων. Στη συνέντευξη Τύπου, ωστόσο, που θα παραχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της αυριανής συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας θα πρέπει να ανοίξει, έστω και μερικώς τα χαρτιά του.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να επιχειρήσει να κάμψει τις ανησυχίες για την κατάσταση στην Κύπρο, διαβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παράσχει επαρκή ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες. Αναλυτές εκτιμούν ακόμη ότι θα υπενθυμίσει τη δυνατότητα της χώρας να ζητήσει από την ΕΚΤ την ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, η οποία, πάντως, θα συνοδευόταν πιθανότατα από πρόσθετους όρους.

Πηγή: DW

Keywords
Τυχαία Θέματα