ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Τι δείχνουν οι ισολογισμοί των εισηγμένων

10:29 3/4/2013 - Πηγή: BankWars

Ζημιές 6,63 δισ. ευρώ σημείωσαν, σύμφωνα με την Beta AXE, οι εισηγμένες για το 2012, επίδοση που σε όρους κερδοφορίας αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη όλων των εποχών. Ο συνολικός κύκλος εργασιών κινήθηκε σταθεροποιητικά (-0,3%) στα 76 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA υποχώρησαν κατά 3,3%, στα 6,88 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται, τα αποτελέσματα δεν είναι πλήρως συγκρίσιμα με το 2011 καθώς οι κυπριακές τράπεζες, η Alapis

όπως και άλλες εταιρίες δεν ανακοίνωσαν μεγέθη. Αν ανακοίνωναν, οι ζημίες θα ξεπερνούσαν τα 10 δισ. και τα EBITDA θα υποχωρούσαν έως και 700 εκατ. ευρώ.

Στους θετικούς πρωταγωνιστές της κερδοφορίας από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση η Βετα ξεχωρίζει τις μετοχές των Motor Oil, ΕΛΠΕ, Μέτκα, Jumbo, Folli και OTE. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση οι εταιρίες ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, ΕΛΒΑΛ, Πλαίσιο, Πλαστικά Κρήτης και Αutohellas κατέγραψαν ανθεκτικά αποτελέσματα. Από τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση πολλές υποσχέσεις άφησαν τα αποτελέσματα των Kρι Κρι, Ικτίνος, Κυριακίδης Μάρμαρα, Καραμολέγκος, Καράτζη και Flexopack.

Υπάρχουν 29 εταιρίες με καθαρό ταμείο μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι ΚΑΡΕΛΙΑ, ΟΠΑΠ, AEGEAN, EXAE, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΜΕΤΚΑ, EUROBANK PROPERTIES, ΠΛΑΙΣΙΟ.

Σύμφωνα με την Beta, από τις εταιρίες που ανακοίνωσαν τα μεγέθη του 2012 οι 72 σημείωσαν κέρδη και οι 160 ζημίες. Από τις 72 κερδοφόρες μόλις 30 ενίσχυσαν τα κέρδη τους, ενώ άλλες 30 κατέγραψαν μείωση κερδοφορίας. Από τις 160 που βρέθηκαν στο «κόκκινο» οι 76 διεύρυναν τις ζημίες, ενώ οι 68 τις περιόρισαν. Το δ΄ τρίμηνο του 2012 δεν επιφύλαξε κάποια ιδιαίτερη θετική έκπληξη σε επίπεδο κερδοφορίας, αναφέρει η Beta.

Αντιθέτως, η ύφεση για πέμπτο συνεχόμενο έτος αλλά και οι εξελίξεις στην Κύπρο είχαν ως συνέπεια τα μεγέθη να μην είναι πλέον συγκρίσιμα αφού απουσιάζουν σημαντικές εταιρίες ως προς τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από τον Τιτάνα, τον Φουρλή, τη Σιδενόρ, την Intralot και τον Ηρακλή (ζημίες).

Με σημαντικές ζημίες έκλεισαν στο τέταρτο τρίμηνο όλες οι εμπορικές τράπεζες, η MIG, η ΔΕΗ, η Forthnet, η Axon, η Ridenco, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Ηρακλής, το Υγεία, η Σφακιανάκης, η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, η Σιδενόρ, η Ελληνική Υφαντουργία, η Χαλκόρ, η Sanyo, η Frigoglass, η NEΛ, ο Νηρέας και η Intracom. Θα πρέπει να επισημανθεί ωστόσο ότι σε πολλές από τις παραπάνω η ζημία ενισχύθηκε από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες (απομειώσεις, προβλέψεις, διακύμανση ισοτιμιών και εμπορευμάτων), με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται δυσανάλογα με την επίδοση των λειτουργικών αποτελεσμάτων η πίεση στην τελική γραμμή.

Οι προοπτικές

Όσο η ύφεση της εγχώριας αγοράς διατηρείται, το άνοιγμα ή η ενίσχυση της παρουσίας σε ξένες αγορές θεωρείται η μοναδική διέξοδος για τις εισηγμένες προκειμένου να αναπληρώνουν τον χαμένο τζίρο και να λειτουργούν σε ένα σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο δυναμικότητας.

Το 2012 ωστόσο παρέμεινε από πολύ έως πάρα πολύ δύσκολο για όσες εταιρίες έχουν υψηλή εξάρτηση από την εγχώρια αγορά καθώς η διέξοδος στο εξωτερικό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην και μεγαλύτερη κερδοφορία. Στο δίλημμα «διατήρηση πωλήσεων ή χαμηλότερα περιθώρια» οι εισηγμένες προτίμησαν την πρώτη επιλογή, καθώς στην παρούσα φάση η κερδοφορία φαίνεται να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Όσο το κόστος δανεισμού παραμείνει υψηλό είναι δύσκολο να αλλάξει η εικόνα της οικονομίας, καθώς οι επενδύσεις θα απαιτούν πολύ υψηλό βαθμό εσωτερικής απόδοσης ή πολύ υψηλό ποσοστό ιδίων κεφαλαίων.

Είναι βασικό ζητούμενο η μείωση του κόστους δανεισμού για να αλλάξει η εικόνα της οικονομίας. Και από ό,τι φαίνεται, κάτι τέτοιο δεν θα υλοποιηθεί αν δεν ολοκληρωθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Το ευχάριστο για την ελληνική οικονομία είναι ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις για τον τουρισμό φέτος, παράμετρος η οποία μπορεί να μετριάσει κάπως την επίπτωση της μείωσης στην εσωτερική ζήτηση το τρίτο τρίμηνο. Επίσης, διαφαίνεται κάποια επίσπευση στο θέμα της έναρξης των κατασκευαστικών έργων που αφορούν παραχωρήσεις του Δημοσίου, το οποίο θα δώσει μεγάλη ώθηση σε έναν κομβικό κλάδο, τονίζει η χρηματιστηριακή. Όλα τα παραπάνω, αν και είναι εν δυνάμει ευκαιρίες, εμπεριέχουν ένα ρίσκο υλοποίησης ή νέων καθυστερήσεων, που στην περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι αμελητέο.

Υπάρχουν επιλογές

«Παραμένουμε επιλεκτικοί σε ό,τι αφορά τη στάση μας στη χρηματιστηριακή αγορά καθώς οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία θα παραμείνουν απαιτητικές το α΄ εξάμηνο του 2013», αναφέρει η Βeta.

«Μας άρεσαν μεγέθη κερδοφορίας που συνοδεύονται από δυνατές ταμειακές ροές, συγκράτηση περιθωρίων και εξαγωγική δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο θα επιλέγαμε τις εταιρίες Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Motor Oil και Jumbo. Επίσης διατηρούμε θετική άποψη για τα Ελληνικά Πετρέλαια που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επενδύσεων, την ΕΥΔΑΠ λόγω της μεγάλης μείωσης των γενικών εξόδων, ενώ από τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση καλή εικόνα έχουν ο Σαράντης, το Πλαίσιο και ο ΟΛΘ».

Αξιοσημείωτη, η μείωση του εταιρικού χρέους του ΟΤΕ, το οποίο ανήλθε σε 4,05 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 850εκ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ το καθαρό χρέος ανέρχεται σε 2,89δις.ευρώ, εφόσον διαθέτει ταμείο με 1,16δις.ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα