Bloomberg: Η Ευρώπη να πάρει στα σοβαρά τον Τσίπρα – Μόνη λύση η διαγραφή χρέους

Στην ανάγκη διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους εμμένει το Bloomberg, προκρίνοντάς την ως τη μοναδική λύση για να σωθεί η Ελλάδα.

Όπως τονίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Mark Gilbert, «η απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου να απορρίψει τον υποψήφιο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά

για την Προεδρία της Δημοκρατίας και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην Ευρώπη».

Και προσθέτει ότι «η Ευρωζώνη μπορεί να αποτρέψει μία πλήρη υπαρξιακή κρίση, αρκεί να αναγνωρίσει ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι πραγματικά και η κόπωση από την εφαρμοζόμενη λιτότητα δεν έχει «κουράσει» μόνο ένα κράτος-μέλος».

Αν όντως ο Αλέξης Τσίπρας αναλάβει την εξουσία, η ΕΕ θα πρέπει να πάρει στα σοβαρά τις ανησυχίες του, να αναγνωρίσει ότι το δημοσιονομικό ολίσθημα είναι προτιμότερο από το να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, και να παραδεχθεί ότι η ατυχής λύση στο μη βιώσιμο χρέος της χώρας είναι να διαγράψει μέρος του.


Οι κανόνες της συμμετοχής στην Ευρωζώνη, προβλέπουν ότι το χρέος μιας χώρας δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερο από το 60% του ΑΕΠ. Το ελληνικό χρέος είναι τριπλάσιο από αυτό, «αρκετά υψηλό για την Ευρωζώνη να δείξει την πόρτα της εξόδου στην Ελλάδα».

Η ΕΕ θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για χαλάρωση των οικονομικών όρων της Ελλάδας, ή διαφορετικά ρισκάρει να μετατρέψει το πολιτικό δράμα σε μια οικονομική κρίση. Εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ενιαίο νόμισμα, θα αμφισβητούνταν τα διαπιστευτήρια για την θέση στο ευρώ, και άλλων κρατών-μελών.

Keywords
Τυχαία Θέματα