Bloomberg: Επαίσχυντη η δίωξη του Α. Γεωργίου, έκανε απλώς τη δουλειά του

16:11 4/8/2017 - Πηγή: BankWars

Ο στατιστικολόγος που αποκάλυψε την πραγματική έκταση της δημοσιονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας θα πρέπει να σκέφτεται ότι το να κάνει το σωστό ήταν η χειρότερη απόφαση που έλαβε ποτέ, σχολιάζει η συντακτική ομάδα του Bloomberg στο σημερινό της editorial.

Ο Ανδρέας Γεωργίου κατηγορείται για πολλαπλές παραβιάσεις του αστικού και ποινικού κώδικα της χώρας. Το δικαστήριο μόλις επιβεβαίωσε την καταδίκη του για ένα αμελητέο διαδικαστικό αδίκημα, του επέβαλε φυλάκιση με αναστολή, και με πιο σοβαρές κατηγορίες να εκκρεμούν, η παρατεταμένη νομική δοκιμασία του δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Αυτή η επίσημη δίωξη είναι επαίσχυντη και πρέπει να σταματήσει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε τις ελληνικές αρχές για τις ενέργειές τους στην υπόθεση, αλλά χωρίς σημαντικά αποτελέσματα. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Ο Γεωργίου προσλήφθηκε το 2010 από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να επαναφέρει σε τάξη τα λογιστικά στοιχεία της Ελλάδας. Για χρόνια, οι Έλληνες πολιτικοί είχαν βασιστεί στους εθνικούς στατιστικολόγους για να αποκρύπτουν την έκταση του δημόσιου δανεισμού. Όταν η Αθήνα ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, οι θεσμοί ζήτησαν ακριβή λογιστικά στοιχεία. Ο Γεωργίου διαπίστωσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν στο 15,4% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο από ό,τι πίστευε.

Αυτό το νούμερο ήταν το σημείο αναφοράς που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό του μεγέθους της διάσωσης της Ελλάδας και του απαιτούμενου βαθμού λιτότητας στον προϋπολογισμό – γεγονός που προκάλεσε ισχυρισμούς ότι ο Γεωργίου είχε χειραγωγήσει τα στοιχεία, έχοντας “συμμαχήσει” με τους ξένους πιστωτές εναντίον της χώρας του. Η δίωξή του από τον Τύπο και την κυβέρνηση ξεκίνησε.

Το Δικαστήριο έκρινε τον Γεωργίου ένοχο για το ότι δεν κατάφερε να συμβουλεύσει το Διοικητικό Συμβούλιο της στατιστικής υπηρεσίας της οποίας ήταν επικεφαλής. (Ο Γεωργίου ανέστειλε τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, αφού διαπίστωσε ότι ένα από τα μέλη του είχε διαβάσει κρυφά mails του). Είναι πιθανό να γίνουν κι άλλα δικαστήρια, ώστε η καταδίκη να μπορεί να ανατραπεί. Εν τω μεταξύ, δεν έχει ακόμα δικαστεί για πολύ πιο σοβαρές κατηγορίες σχετικά με το “μαγείρεμα” των βιβλίων της ΕΛΣΤΑΤ και για την πιθανότητα να έδρασε κατά του εθνικού συμφέροντος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του Γεωργίου, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, η Eurostat, ενέκρινε τη δουλειά του. Το έργο του αναλήφθηκε πρωτίστως επειδή η ΕΕ το θεώρησε απαραίτητο. Η ελληνική κυβέρνηση, υπό την πίεση της ΕΕ, πληρώνει μόνο ένα μέρος των βαριών νομικών εξόδων της και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεχίζει να τον κάνει τον “αποδιοπομπαίο τράγο” για την οικονομική καταστροφή της Ελλάδας.

Αυτή η τραγωδία έχει “τραβήξει” πάρα πολύ καιρό. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει τον Γεωργίου ως τον γενναίο δημόσιο υπάλληλο που έκανε τη δουλειά του, να τον αποζημιώσει για τα νομικά του έξοδα και να ζητήσει την άμεση επίλυση των εναπομενόντων ζητημάτων. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιμείνει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε όλα τα παραπάνω.

Keywords
Τυχαία Θέματα