BLOOMBERG: Με τα νέα πρόσωπα η Ελλάδα θα βγει από το αδιέξοδο – “Επιτάφιος” Βαρουφάκη

Το Bloomberg τονίζει σε σημερινό του άρθρο το αδιέξοδο των συνομιλιών του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη με τους ομολόγους στη Ρίγα της Λετονίας σημειώνοντας τους χαρακτηρισμούς “ερασιτέχνης” και “τζογαδόρος” που φέρεται να ακούστηκαν στη συνάντηση.

Αναφορικά με την επιλογή του Έλληνα ΥΠΟΙΚ να χρησιμοποιήσει τη φράση του Αμερικανού Προέδρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ, από τις αμερικανικές εκλογές του 1936: “τους ενώνει το μίσος τους

για εμένα. Και εγώ καλοδέχομαι το μίσος τους” προσθέτοντας το δικό του σχόλιο: “Μια ρήση που είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου (και την πραγματικότητα) αυτές τις ημέρες” ο αρθογράφος του Bloomberg σημειώνει: ο Roosevelt προσπαθούσε να κερδίσει τις εκλογές, αντιμετωπίζοντας αυτό που ο ίδιος περιέγραφε σαν “οι παλιοί εχθροί της ειρήνης – τα επιχειρηματικά και οικονομικά μονοπώλια, οι κερδοσκόποι, οι απερίσκεπτοι τραπεζίτες, ο ταξικός ανταγωνισμός, ο τοπικισμός η πολεμική κερδοσκοπία”. Αυτό το πλαίσιο κάνει το σχόλιο του Γ. Βαρουφάκη για την κατάσταση του ιδιαίτερα ακατάλληλο και βαθιά λυπηρό: συνεχίζει να φαίνεται διατεθειμένος να αντιμετωπίζει τους πιστωτές σαν ορκισμένους εχθρούς.

Όταν η νέα ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο και ο Γ. Βαρουφάκης ανέλαβε υπουργός Οικονομικών, έγινε πολύ συζήτηση για το ακαδημαϊκό υπόβαθρο του στη θεωρία των παιγνίων. Αλλά αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι. Πολύ συχνά, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ φαίνεται ότι εστιάζει μόνο στο να κερδίσει το εγχώριο κοινό, αναφέρει ο αρθρογράφος.

Σημειώνει ακόμη ότι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, αναφέροντας και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στις ελληνικές εφημερίδες οι οποίες έδειξαν συντριπτικά ποσοστά υπέρ του ευρώ.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι υπάρχει και μια θεωρία στη μπλογκόσφαιρα πως ο Γ. Βαρουφάκης θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αποδιοπομπαίος τράγος για να αναλάβει το βάρος των κατηγοριών εφόσον η ελληνική κυβέρνηση υπαναχωρήσει από τις εκλογικές της υποσχέσεις για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών: αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι, υπογραμμίζει.

Εάν, από δική του παραδοχή, ο Γ. Βαρουφάκης είναι μισητός από αυτούς που ο ίδιος επιδιώκει να πείσει, η σημερινή ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση άλλαξε την ομάδα διαπραγμάτευσης θα πρέπει να αποτελέσει μια ευχάριστη είδηση, αναφέρει. Ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συντονίζει μια ομάδα με νέες αρμοδιότητες: η Ελλάδα θα έχει τις νέες φωνές που χρειάζεται για να μιλήσουν εξ ονόματος της και – όπως αναφέρει το Bloomberg σε άλλο δημοσίευμα του – και τα φτερά του Γ. Βαρουφάκη θα ψαλιδιστούν. Ο χρόνος και τα χρήματα τελειώνουν: ας ελπίσουμε ότι η εμφάνιση νέων προσώπων θα μπορέσει να βγάλει την Ελλάδα από το σημερινό αδιέξοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα