Γ. Κωστόπουλος: Σε πλεονεκτική θέση η Alpha Bank – Στα 126,7 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη εξαμήνου

Στα 126,7 εκατ. ευρώ διαμοφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank για το α’ εξάμηνο του 2013, ενώ τα καθαρά Κέρδη που αναλογούν στους Μετόχους μετά και τη θετική επίπτωση από την εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης ύψους 2,6 δισ. ευρώ ανήλθαν σε 2,732 δισ. ευρώ.

Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε Ευρώ 412,8 εκατ. το β’ τρίμηνο 2013, ενισχυμένο κατά 26% σε συγκρίσιμη τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες,

καθώς και της μειώσεως του κόστους των καταθέσεων.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε αντιστοίχως κατά 50 πόντους σε 2,3% το β’ τρίμηνο 20133.

Τα βασικά λειτουργικά έσοδα4 ανήλθαν σε Ευρώ 526,5 εκατ. το β’ τρίμηνο 2013 έναντι Ευρώ 421,5 εκατ. το α’ τρίμηνο 2013 (+24,9% σε συγκρίσιμη βάση3).

Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων προσαρμοσμένο για τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθε σε Ευρώ 197,5 εκατ. έναντι Ευρώ 73,7 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2013 σε συγκρίσιμη βάση3.

Το λειτουργικό κόστος διαμορφώθηκε σε Ευρώ 329 εκατ. το β’ τρίμηνο 2013, μειωμένο κατά 5,4% σε συγκρίσιμη τριμηνιαία βάση3.

Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 479,1 εκατ. το β’ τρίμηνο 2013 από Ευρώ 504,9 εκατ. το α’ τρίμηνο 2013, μειωμένες κατά 5,1% σε τριμηνιαία βάση ως αποτέλεσμα του μειούμενου ρυθμού αυξήσεως των καθυστερήσεων.

Οι Ζημίες προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 223,9 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2013 και στα 452,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2013.

Οργανική κερδοφορία επηρεασμένη θετικά από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδοτήσεως και καταθέσεων

Το β΄ τρίμηνο του 2013, το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε 412,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 26% σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους χρηματοδοτήσεως και της μειούμενης αρνητικής συμβολής των καταθέσεων στο καθαρό έσοδο τόκων. Η αύξηση στο καθαρό έσοδο τόκων οφείλεται κυρίως στην αλλαγή στη σύνθεση των πηγών χρηματοδοτήσεως (π.χ. εκ νέου πρόσβαση στην ΕΚΤ), στο χαμηλότερο επίπεδο δανεισμού, καθώς και στη μείωση του βασικού επιτοκίου αναφοράς της ΕΚΤ.

Επιπλέον, το καθαρό έσοδο τόκων σημείωσε βελτίωση λόγω της σταδιακής μειώσεως των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων και της συγκλίσεως της τιμολογιακής πολιτικής της Εμπορικής Τραπέζης με αυτήν της Alpha Bank.

Το α΄ εξάμηνο 2013 τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε 647,3 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση κατά 7,9%, σε
συγκρίσιμη βάση, ως προς το α’ εξάμηνο του 2012 pro-forma για την ενοποιημένη βάση κόστους Alpha Bank και Εμπορικής Τραπέζης, εξαιρώντας τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες. Το σύνολο του Προσωπικού μειώθηκε κατά 3,1% ή 570 Υπαλλήλους για τις δύο Τράπεζες, ενώ ο συνολικός αριθμός Καταστημάτων μειώθηκε κατά 3,3% ή 42 Καταστήματα. Παρατηρείται σημαντική βελτίωση της επιδόσεως στον τομέα του κόστους, δημιουργώντας προϋποθέσεις για περαιτέρω μείωση κατά περίπου 5% σε ετήσια βάση για το 2013.

Η βελτίωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αποκόμιση του οφέλους από τη νέα διετή επιχειρησιακή συλλογική
σύμβαση, που υπεγράφη τον Μάιο του 2012 και των αποχωρήσεων Προσωπικού που πραγματοποιήθηκαν εντός του έτους, αλλά και στα πρώτα οφέλη που προκύπτουν από την ενοποίηση με την Εμπορική Τράπεζα.

Σταθεροποίηση του ρυθμού αυξήσεως των καθυστερήσεων στην Ελλάδα καθώς ενισχύονται οι προοπτικές ανακάμψεως

Το β΄ τρίμηνο του 2013, ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 31,8%, καθώς η ποιότητα του χαρτοφυλακίου της Alpha σημείωσε μειούμενη επιδείνωση κατά 791 εκατ. ευρώ, έναντι 943 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2013.

Ο ρυθμός αυξήσεως των νέων δανείων σε καθυστέρηση σημειώνει επιβράδυνση και διαμορφώνεται περίπου στα δύο τρίτα του ρυθμού αυξήσεως των νέων καθυστερήσεων κατά την αντίστοιχη περίοδο το 2012. Στην Ελλάδα, τα δάνεια σε καθυστέρηση έφθασαν το 33,5% στο τέλος Ιουνίου 2013, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε 24,4%.

Σε επίπεδο Ομίλου, τα επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν στο 31,5% έναντι 29,8% στο τέλος Μαρτίου 2013, ενώ οι καθυστερήσεις από τα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν στο 29,7% έναντι 27,9% και ο δείκτης καθυστερήσεων στην καταναλωτική πίστη διαμορφώθηκε σε 38,5% έναντι 37,9% αντιστοίχως.

Το συνολικό απόθεμα των προβλέψεών διαμορφώθηκε σε 10,4 δισ. ευρώ για τον Όμιλο στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2013, που αντιστοιχεί σε δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 51%. Έναντι της επιδεινώσεως της ποιότητας του χαρτοφυλακίου μας, η Alpha Bank ενίσχυσε περαιτέρω το απόθεμα των προβλέψεων κατά 479,1 εκατ. το β΄ τρίμηνο. Ο δείκτης αποθέματος προβλέψεων ως προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκε σε 16,3% στο τέλος Ιουνίου 2013.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος, σημείωσε:

«Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να αποδεικνύει, με απτά αποτελέσματα, την ισχυρή της δέσμευση ναανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς και διαρθρωτικούς στόχους του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, της δίδεται η ευκαιρία να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η Alpha Bank, μετά την απόκτηση της Εμπορικής Τραπέζης και την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίησή της τον Μάιο, αναμένεται να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και τη σημαντική αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα που έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες. Καθώς η οικονομία πλησιάζει σε μία αποφασιστική καμπή, η Τράπεζα ευρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, ώστε να επιτύχει αποδόσεις που θα ανταμείψουν την εμπιστοσύνη των Μετόχων της».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτριος Π. Μαντζούνης, ανέφερε τα εξής:

«Κατά το β΄ τρίμηνο του 2013, συνεχίσθηκε η μείωση του κόστους χρηματοδοτήσεως και η σταθεροποίηση του ρυθμού αυξήσεως των καθυστερήσεων, διατηρώντας τους δείκτες καλύψεως των καθυστερήσεων σε υψηλό επίπεδο. Εις ό,τι αφορά την Εμπορική Τράπεζα, η νομική συγχώνευση ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας. Επικεντρώνουμε πλέον τις προσπάθειές μας στην επιτάχυνση της διαδικασίας συγχωνεύσεως και στην ενδυνάμωση του Ισολογισμού μας καθώς η λειτουργική μας κερδοφορία θα βελτιώνεται περαιτέρω λόγω της συνεχιζόμενης προσαρμογής των επιτοκίων καταθέσεων και των συνεργειών που αναμένεται να προκύψουν από τη λειτουργική ενοποίηση της Εμπορικής»

Keywords
Τυχαία Θέματα