AOZ – ΑΙΓΑΙΟ: Λύση για το Αιγαίο με την Τουρκία αναζητά ο Σαμαράς, σύμφωνα με το Bloomberg

“Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να διεξάγει έρευνες για ενέργεια στα χωρικά της ύδατα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δεσμεύτηκε να βρει μια φιλική λύση με την Τουρκία για το θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη γειτονική χώρα στις αρχές Μαρτίου”, μεταδίδει το Bloomberg.

Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο μπορούν να καλύψουν μέρος των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, ανέφερε ο κ. Σαμαράς. Ο ίδιος, όπως σημειώνει το Bloomberg, θέλει όλα τα κράτη να υπογράψουν τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, που επιτρέπει στα ναυτικά κράτη να οριοθετούν περιοχές, γνωστές ως Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, που εκτείνονται από τον βυθό έως την επιφάνεια και έως και 200 ναυτικά μίλια από τα όρια των χωρικών υδάτων.

Στις επιθυμίες του έλληνα πρωθυπουργού και στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να προχωρήσει στη δημιουργία ΑΟΖ στο Αιγαίο – όπως σημειώνει το Bloomberg – η Τουρκία, η οποία αρνείται να υπογράψει τη Συνθήκη του ΟΗΕ, μπορεί να αντιδράσει με έντονο τρόπο, καθώς οι δύο κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει στο μέγεθος των χωρικών τους υδάτων ή στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα