A. Tσίπρας: Ανοικτή πρόσκληση στους αγρότες για διάλογο – O Μητσοτάκης ξεπληρώνει γραμμάτια στη διαπλοκή

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο. Ο Α. Τσίπρας απήυθυνε ανοικτή πρόσκληση στους αγρότες για διάλογο, αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση, στο ασφαλιστικό, στην αξιολόγηση και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη διαπλοκή, ανακοινώνοντας την κατάθεση νομοσχεδίου για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Να καθίσουν

στο τραπέζι του διαλόγου οι αγρότες

Χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις. Είμαστε ανοιχτοί για έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο.

Κάνουν λάθος οι αγρότες εάν υπολογίζει σε αυτούς που μέχρι πρότινος τους λοιδωρούσαν, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Καλώ τους αγρότες να σκεφτούν ποια ήταν η πρόταση της ΝΔ για το αγροτικό ζήτημα. Εμείς εξασφαλίζουμε αφορολόγητο όριο στις αγροτικές επιδοτήσεις», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εκλέχθηκε μόλις τέσσερις μήνες πριν.

«Δεν θα κόψουμε τις συντάξεις για 12η φορά, θα προστατέψουμε την πρώτη κατοικία, δεν θα επιτρέψουμε την απελευθέρωση των απολύσεων, θα προχωρήσουμε με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την προστασία των αδυνάμων και θα βάλουμε τέλος στη διαφθορά και την αναρχία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου» είπε στους υπουργούς, ο πρωθυπουργός.

Σφοδρή επίθεση στον Μητσοτάκη για το ΕΣΡ – Νομοσχέδιο για 4 τηλεοπτικές άδειες

Ο καιρός της υπομονής της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση για τη στελέχωση του ΕΣΡ έλαβε τέλος, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αποτελεί θεσμική εκτροπή η στάση της αντιπολίτευσης για το θέμα του ΕΣΡ, υποστήριξε και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι κρίμα που ο κ.Μητσοτάκης άρχισε με αυτόν τον τρόπο ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη διαπλοκή. Καταθέτουμε αύριο το νομοσχέδιο και ψηφίζουμε διάταξη ότι οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις.

Η διαπλοκή βιώνει τις τελευταίες ημέρες της εξουσίας της, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Θα αντέξουμε, να υλοποιήσουμε την εντολή που με σαφήνεια μας έδωσε τρεις φορές ο ελληνικός λαός».

Για την προσφυγική κρίση

Το κύμα της κρίσης του προσφυγικού σκάει πάνω στα νησιά μας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. Η πλειονότητα του λαού μας δίνει παραδείγματα ανθρωπιάς σε ολόκληρο τον κόσμο. Και σε μια Ευρώπη που δείχνει αμήχανη και σαστισμένη, πρόσθεσε.

Η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη πολλαπλών και παράλληλων κρίσεων, τόνισε ο κ. Τσίπρας και για να ανταπεξέλθει η χώρα, όπως είπε, χρειάζεται διαρκής εγρήγορση, επιμονή και υπομονή.

Η Ελλάδα, έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής. Περιμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο, διότι οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι “αλά καρτ”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η χώρα μας παρά τις οικονομικές δυσκολίες μετατρέπεται σε αυτό που όφειλε πάντα να είναι εξαιτίας τις γεωγραφικής της θέσης, σε μια χώρα γέφυρα μεταξύ Δύσης και ανατολής, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Παλαιστίνη, την επίσκεψη στο Ιράν για την οποία τόνισε ότι έγιναν σημαντικά βήματα για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε ότι στρατηγικός στόχος είναι η επίτευξη λύσης του Κυπριακού ζητήματος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και τόνισε ότι η κυβέρνηση παλεύει για μια δίκαιη λύση που θα ξεκινάει από την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής στη νήσο.

Έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για την έγκαιρη αξιολόγηση

Έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για την έγκαιρη αξιολόγηση, είπε ο πρωθυπουργός για τις ενέργειες της κυβέρνησης και τόνισε ότι τηρείται κατά γράμμα η συμφωνία, με γνώμονα την προστασία των αδύναμων πολιτών.

Περιμένουμε αυτό να αναγνωριστεί από τους θεσμούς, είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν εποικοδομητική διάθεση.

Τι ειπώθηκε στο υπουργικό

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα θέματα της διαπραγμάτευσης, το προσφυγικό, το ασφαλιστικό των αγροτών και η διάταξη για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, αύριο κατατίθεται προκειμένου να ψηφιστεί ως το βράδυ η διάταξη για τις τηλεοπτικές άδειες. Η διάταξη αναμένεται να περιληφθεί σε σχέδιο συμφωνίας που θα κυρωθεί σε μια συνεδρίαση στην Ολομέλεια αύριο το απόγευμα.

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα προχωρήσει με διαδικασίες fast track, δηλώνει η κυβέρνηση.

Όσον αφορά στην πορεία της αξιολόγησης, η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να προχωρήσει μέσα στο χρονοδιάγραμμα που αρχικά είχε τεθεί και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει το σήμα που θα εκπέμψει το αυριανό Eurogroup αναφορικά με τις προθέσεις των θεσμών. Στο μεταξύ οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζονται με ανταλλαγή στοιχείων σε επιμέρους ζητήματα και χωρίς, μέχρι τούδε, να έχουν υποβληθεί παρατηρήσεις στην Αθήνα για τα μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Σε αυτό το κλίμα, κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν ότι δεν έχει ζητηθεί μείωση συντάξεων.

Αναφορικά με το αγροτικό, η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή για διάλογο προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις όπου χρειαστεί, αλλά όχι διάλογο από μηδενική βάση. Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται ούτε με τελεσίγραφα, ούτε από τηλεοράσεως, ούτε πάνω από τρακτέρ, παρατηρούσαν κυβερνητικές πηγές μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου. Οι συνομιλίες και η συνεννόηση με τους αγρότες μπορεί να υπάρξουν μόνο πάνω στο τραπέζι του διαλόγου, με τις ίδιες πηγές να υπενθυμίζουν, ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί και η Βουλή τους έχουν απευθύνει πρόσκληση για διάλογο.

Αναφορικά με το προσφυγικό, κοινή διαπίστωση στο υπουργικό συμβούλιο, ήταν πως βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή και η πορεία του εξαρτάται από την τήρηση των συμφωνηθέντων εκ μέρους της Τουρκίας. Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη μέχρι τη Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα και το ίδιο αναμένει και από τις άλλες πλευρές.

Αναφορικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αποδεκτή μπορεί να γίνει μόνο εφόσον περιορίζεται στα τουρκικά παράλια.

Keywords
Τυχαία Θέματα