Το σχέδιο Σαμαρά για ρευστότητα στην αγορά-Κλειδί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η εξόφληση κρατικών οφειλών

O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς  στη συνεδρίαση του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου έθεσε στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης την διοχέτευση ρευστότητας προς την αγορά η οποία και θα έχει σημαντικές θετικές συνέπειες σε πρακτικό, αλλά και ψυχολογικό επίπεδο.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων κρατικών οφειλών είναι τα δύο «εργαλεία» που θα αξιοποιηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Σύμφωνα με την Καθημερινή,

ο πρωθυπουργός ζήτησε στενή συνεργασία όλων των υπουργών με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να υπάρξει τάχιστα πλήρης καταγραφή των οφειλών και να τεθούν οι προτεραιότητες αποπληρωμής τους αμέσως μετά την εκταμίευση των 44 δισ. ευρώ.

Προανήγγειλε επίσης συχνή δική του παρουσία στα υπουργεία, αυστηρή εποπτεία στον προϋπολογισμό τους και εφαρμογή των μέτρων χωρίς χαλάρωση, με στόχο την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο σε ποσοστό 70% θα διατίθεται για αποκατάσταση των αδικιών, όπως τόνισε.

Η αποτίμηση της απόφασης του eurogroup απασχόλησε εξάλλου τη σύσκεψη των αρχηγών, κατά την οποία δεν συζητήθηκε θέμα ανασχηματισμού. Πάντως, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης εξέφρασαν ενστάσεις επί του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και, κυρίως, της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων κρατικών οφειλών, θέτει ως προτεραιότητα η κυβέρνηση, παρά την εκκρεμότητα με το πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων, αλλά και τα εξαιρετικά περιορισμένα διαθέσιμα κεφάλαια.

Είναι, ωστόσο, σαφές και προέκυψε τόσο από τη χθεσινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση όσο και, αργότερα, από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μία άμεση ένεση ρευστότητας μέσω της επιστροφής ΦΠΑ και της εξόφλησης μέρους των ληξιπρόθεσμων, με θετικές συνέπειες τόσο σε πρακτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Σαμαράς επέμεινε ιδιαίτερα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην ανάγκη συνεργασίας των υπουργών με το οικονομικό επιτελείο (σ.σ. ο Χρ. Σταϊκούρας προετοιμάζει σχετικά μνημόνια συνεργασίας) ώστε να υπάρξει άμεσα πλήρης καταγραφή των οφειλών και να τεθούν οι προτεραιότητες εκταμίευσης αμέσως μετά την έλευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα