Ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών έως 48 δόσεις στην εφορία

Ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς την εφορία προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τους φορολογουμένους και να ανακόψει την ιλιγγιώδη αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, που έχουν ανέλθει σε 11 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την Καθημερινή, το προωθούμενο σχέδιο προβλέπει την εξόφληση σε 36 δόσεις από την πρώτη αίτηση ρύθμισης και μπορεί να φτάσει τις 48 δόσεις, εάν ο φορολογούμενος δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για ειδική

ρύθμιση, αλλά για επέκταση της υφιστάμενης, με διεύρυνση των κριτηρίων υπαγωγής και αξιολόγησης, ώστε να δίνεται ευθύς εξ αρχής η δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να αποπληρώνουν σε 36 δόσεις την οφειλή τους.

Με το υφιστάμενο σύστημα, οι εφορίες έδιναν τη δυνατότητα εξόφλησης των χρεών σε 15 δόσεις κατά μέσο όρο. Οι οφειλέτες μπορούν να ζητήσουν επανεξέταση εφόσον δεν κατορθώσουν να αποπληρώσουν τα χρέη. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλουν νέα αίτηση και εφόσον εγκριθεί οι δόσεις μπορούν να φθάσουν τις 48.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία έχουν πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας, καθώς ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ετσι, τα χρέη αυξάνονται φέτος με ρυθμό ένα δισ. ευρώ τον μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα