Το παρασκήνιο της συνάντησης του Πρύτανη με εργαζόμενους του ΑΠΘ

Διαβάστε όλα όσα έγιναν στην συνάντηση «ειρηνικής επίλυσης», στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Στη συνάντηση «ειρηνικής επίλυσης», που έγινε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του προϊσταμένου της, Ευάγγελου Μαδεμλή, ήταν και εκπρόσωποι του κλαδικού σωματείου των εργολαβικών καθαριστριών του ΑΠΘ, που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

Οι συμμετέχοντες

στη συνάντηση υπό τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, εξέθεσαν τις απόψεις τους και κατέθεσαν τις προτάσεις τους προς την κατεύθυνση της άρσης του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται το ΑΠΘ.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής νομικών, που θα εξετάσει τις νομικές πτυχές των διεκδικήσεων των εργαζομένων.

Όπως έγινε γνωστό, ο εισαγγελέας συνέστησε σε όλες τις πλευρές να βρουν μια λύση για να γεφυρωθούν οι διαφορές τους

ώστε να μην επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Φέρεται να διαμήνυσε δε, ότι ο ίδιος θα εξακολουθεί -όπως οφείλει- να τηρεί τη νομιμότητα.

Ικανοποιημένος ο Πρύτανης

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνάντησης που κράτησε περίπου δύο ώρες, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλος, χαρακτήρισε τη διαδικασία «επιτυχή» και δεσμεύτηκε ότι το Πανεπιστήμιο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο για τους εργαζόμενούς του στο πλαίσιο της νομιμότητας και των νέων δυσμενέστατων, όπως είπε, οικονομικών δυνατοτήτων του.

«Η παρέμβαση του εισαγγελέα για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος ήταν επιτυχής. Έγινε μία συζήτηση, ετέθησαν τα προβλήματα, ακούστηκαν οι απόψεις», είπε, υπογραμμίζοντας ότι από σήμερα η διοίκηση του Πανεπιστημίου είναι σε πλήρη λειτουργία.

«Από σήμερα -τόνισε- αλλάξαμε σελίδα, κι από σήμερα το Πανεπιστήμιο ξαναμπαίνει σε τροχιά ομαλότητας και δημιουργίας όπως ήταν παλιά». Αναφέρθηκε δε στις συνέπειες των κινητοποιήσεων και της κατάληψης της Πρυτανείας. «Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας για να θεραπεύσουμε τις πληγές της πολύμηνης κατάληψης, να καλύψουμε τα κενά και να κερδίσουμε το χρόνο, κάτι που δεν είναι εύκολο. Οι ζημιές που έχει υποστεί το Πανεπιστήμιο είναι πάρα πολύ σοβαρές», παρατήρησε ο πρύτανης.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» λένε οι εργαζόμενοι

Ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στις εργολαβίες Σ. Κωνσταντινίδης δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν ένα πρώτο βήμα για την εξεύρεση λύσης.

«Με τον πρύτανη είχαμε καιρό να τα πούμε. Πιστεύω ότι τέθηκαν κάποιες βάσεις. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», τόνισε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι στο τέλος θα βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση. Ερωτηθείς για τους όρους αυτής της διαπραγμάτευσης απάντησε ότι είναι πρωτίστως η επαναπρόσληψη των 368 απολυμένων εργαζομένων.

«Αυτό είναι όρος απαράβατος», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση για ενδεχόμενη μείωση των αποδοχών τους υπογράμμισε ότι «εμείς δεν αρνηθήκαμε ποτέ μειώσεις».

Για λογαριασμό των εργολαβικών καθαριστριών μίλησε το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, οι δηλώσεις του οποίου πάντως κινήθηκαν σε διαφορετικό κλίμα.

«Αν είχε τηρηθε

Keywords
Τυχαία Θέματα