Το Ισραήλ προειδοποίησε τους κατοίκους στη Γάζα να αποχωρήσουν

Επαναλαμβάνει τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ, μετά την απόρριψη από τη Χαμάς της πρότασης του Καΐρου για εκεχειρία στην περιοχή, ενώ κάλεσε σήμερα τους 100.000 κατοίκους της Γάζας να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Από τις σημερινές επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις παλαιστίνιοι και καταστράφηκε το σπίτι του Μαχμούντ Ζαχάρ, ο οποίος πιστεύεται ότι κρυβεται, και πρόκειται για τον πρώτο στόχο

ανώτατου πολιτικού στελέχους της Χαμάς.

Οι ισραηλινές επιδρομές έπληξαν επίσης τις κατοικίες του πρώην υπουργού Υγείας Φάτι Χαμάντ και του βουλευτή της Χαμάς Ισμαήλ αλ-Ασκαρ στην Τζαμπαλίγια, σπίτια στην πόλη της Ράφα, όπου δύο τρεις άνδρες σκοτώθηκαν, ένας εκ των οποίων ήταν ισλαμιστής μαχητής, σύμφωνα με μαρτυρίες, στη Χαν Γιούνις με έναν 19χρονο Παλαιστίνιο νεκρό.

Η σύγκρουση που έχει κλείσει ήδη μία εβδομάδα μοιάζει να βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, καθώς την Τρίτη η Χαμάς αγνόησε τις εκκλήσεις του Αραβικού Συνδέσμου και της Δύσης για κατάπαυση του πυρός και με το Ισραήλ να προειδοποιεί για κλιμάκωση των επιχειρήσεων που μπορεί να περιλαμβάνει μία χερσαία εισβολή στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 1,8 εκατ. κατοίκων.

Σύμφωνα με σχέδιο που ανακοίνωσε η Αίγυπτος, που γειτνιάζει με τη Γάζα και που η στρατιωτική της κυβέρνηση βρίσκεται στα χαρακώματα με την ισλαμιστική Χαμάς, μία κοινή «αποκλιμάκωση» ήταν να ξεκινήσει χθες στις 9 το πρωί με τους αντιμαχόμενους να πρέπει να προχωρήσουν σε παύση των εχθροπραξιών μέσα σε 12 ώρες.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς απέρριψε τη συμφωνία για εκεχειρία, την οποία είχε εγκρίνει νωρίτερα το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, καθώς έκρινε ότι απευθύνεται μόνο σε γενικές γραμμές κάποιων από τα αιτήματά της και τόνισε ότι η μάχη της με το Ισραήλ «θα ενισχυθεί σε αγριότητα και ένταση».

Ωστόσο, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, πολιτικό στέλεχος της Χαμάς που βρισκόταν στο Κάιρο, δήλωσε ότι το κίνημα, που αναζτεί μία συμφωνία η οποία θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στα σύνορα με το Ισραήλ που θρυμματίζουν την οικονομία της Γάζας, δήλωσε ότι δεν είχε ληφθεί τελική απόφαση ως προς την πρόταση της Αιγύπτου.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι από την ώρα της εφαρμογής της κατάπαυσης πυρός η Χαμάς εκτόξευσε 123 ρουκέτες, στοιχίζοντας τη ζωή σε έναν πολίτη, την πρώτη ισραηλινή απώλεια ζωής κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Ιατρικές πηγές από τη Γάζα αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί 204 Παλαιστίνιοι, στην συντριπτική πλειονότητά τους άμαχοι και παιδιά.

Αναζητεί λύσεις η Δύση

Οι χώρες της Δύσης προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να σταματήσει η σύγκρουση, ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής, υποστηρίζοντας την πρόταση του Καΐρου, όπως ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ που επισκέπτεται το Ισραήλ.

Η Ιταλίδα ομόλογός του, Φεντερίκα Μογκερίνι, η χώρα της οποίας ασκεί την προεδρία της ΕΕ, βρίσκεται επίσης στο Ισραήλ.

Η Γαλλία τόνισε ότι υποστηρίζει «μια άμεση κατάπαυση του πυρός», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Νετανιάχου και άλλους ηγέτες στην περιοχή, δήλωσε έτοιμος να επιστρέψει αμέσως στην περιοχή, εάν αυτό βοηθήσει όλες οι πλευρές να υπογράψουν μια κατάπαυση του πυρός.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να επισκεφθεί την Αίγυπτο και στη συνέχεια την Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα