Τι ζήτησε από το Σαμαρά το δεξί χέρι του Πούτιν-Το ενδιαφέρον της Gazprom για την ΔΕΠΑ

O νέος του πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης καλείται να «τρέξει» τις ιδιωτικοποιήσεις με το ξένο ενδιαφέρον να εστιάζεται αυτή τη στιγμή στη ΔΕΠΑ και στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Δύο κρίσιμες επισκέψεις, μία του διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom Αλεξέι Μίλερ που συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

με βασική ατζέντα την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, και μία εκπροσώπων δύο κινεζικών ομίλων που έχουν ως αντικείμενο την κατασκευή και διαχείριση αεροδρομίων, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους για το Ελευθέριος Βενιζέλος, έδωσαν το στίγμα της χθεσινής ημέρας.

Στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό που διήρκεσε γύρω στα σαράντα λεπτά, ο κ. Μίλερ φέρεται να ζήτησε από την κυβέρνηση αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ, «προσφέροντας» παράλληλα ανταλλάγματα όπως χαμηλές τιμές στην παροχή φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, καθώς και τη διέλευση του ρωσικών συμφερόντων αγωγού αερίου South Stream από τη χώρα μας, την οποία πέρυσι η Gazprom είχε εξαιρέσει με τροποποίηση της αρχικής διαδρομής.

Κατά τις πληροφορίες, η ρωσική πλευρά ζητά από την ελληνική να απαλειφθεί από τον διαγωνισμό ή να τροποποιηθεί όρος ότι ο πλειοδότης πρέπει να καταθέσει εγγυητική επιστολή ίση με το 20% της δεσμευτικής προσφοράς που θα υποβάλει. Αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, που έχει και τον τελευταίο λόγο στις αποκρατικοποιήσεις, δεν κατακυρώσει τον διαγωνισμό υπέρ του πλειοδότη, τότε ο τελευταίος χάνει την εγγυητική επιστολή, που στην περίπτωση της Gazprom φτάνει τα 180 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για όρο που είναι συνηθισμένο να μπαίνει σε τόσο μεγάλους διαγωνισμούς (ονομάζεται «εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης έργου») προκειμένου να δεσμεύει τον πλειοδότη πως δεν θα αποχωρήσει μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, επικαλούμενος διάφορες προφάσεις.

Εκείνο ωστόσο που φοβάται η ρωσική πλευρά και μετέφερε ο κ. Μίλερ στην ελληνική είναι η κόντρα της με την Κομισιόν. Η τελευταία διεξάγει έρευνα για την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της Gazprom σε μια σειρά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι Ρώσοι φοβούνται πως ακόμη και αν πλειοδοτήσουν στον διαγωνισμό, η Κομισιόν μπορεί να μην τον κατακυρώσει υπέρ τους, προβάλλοντας θέματα ανταγωνισμού ή θέτοντάς τους περιοριστικούς όρους που δεν τους συμφέρουν (π.χ. να εκχωρήσει η Gazprom μερίδιο αγοράς που έχει σε άλλη χώρα, αντίστοιχο με το μερίδιο που θα κερδίσει στην Ελλάδα).

Πηγή: tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα