Συρία: Πόλεμος προ των πυλών- Πράσινο φως από την Γερουσία στον Ομπάμα

Με το «όπλο παρά πόδα» βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά το πράσινο φως, από τη Γερουσία, σε ένα σχέδιο απόφασης, το οποίο δίνει στον πλανητάρχη ένα περιθώριο 90 ημερών, προκειμένου να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ, στη Συρία.

Ο Αμερικανός πρέοδρος δήλωσε, προτού εγκαταλείψει το αμερικανικό έδαφος, για να μεταβεί στη Σουηδία για τη Σύνοδο του G20, πως οι επιθέσεις κατά της

Δαμασκού εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής, που στόχο έχει να βοηθήσει τη Συρία να απελευθερωθεί.

Το «ψυχροπολεμικό» κλίμα ενισχύεται από τη στάση της Μόσχας, η οποία στέλνει στην ανατολική Μεσόγειο τη «ναυαρχίδα» της Μαύρης Θάλασσας, «Moskva», κλιμακώνοντας την παρουσία της στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, η Συρία σκληραίνει τη στάση της απέναντι σε Τουρκία και Ιορδανία, απειλώντας με αντίποινα, σε περίπτωση που οι δύο αυτές χώρες εμπλακούν σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση κατά της Δαμασκού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό στέλνει το μεγαλύτερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του στην ανατολική Μεσόγειο. Το πλοίο θα ενταχθεί στο ρωσικό στόλο που βρίσκεται ήδη στην περιοχή, σε περίπου δέκα ημέρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία δε θέλησε να κατονομαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μόσχα είχε ανακοινώσει την ένταξη του «Moskva» στο ρωσικό στόλο στη Μεσόγειο από τις 29 Αυγούστου.

Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες η Ρωσία έστειλε και ένα αναγνωριστικό πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο, με αποστολή να «συγκεντρώσει πληροφορίες στην περιοχή για την κλιμακούμενη κρίση».

Την ίδια στιγμή, το συριακό καθεστώς συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές κατά πάντων. Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Φαϊζάλ Μικτάντ, κάλεσε τις γειτονικές χώρες, Τουρκία και Ιορδανία, να μην συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού κατά της Συρίας.

Μάλιστα, προειδοποίησε πως η Δαμασκός θα αντεπιτεθεί όχι μόνο κατά του Ισραήλ, αλλά και κατά της Άγκυρας και του Αμμάν, εάν πάρουν μέρος στην επέμβαση κατά της Συρίας.

«Μόλις ο πόλεμος ξεκινήσει, κανείς δεν θα έχει πια τον έλεγχο του τι θα ακολουθήσει» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η συριακή κυβέρνηση πιστεύει ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά της Συρίας θα οδηγήσει στο χάος όλη την περιοχή.

Τόνισε δε ότι, αν το Κογκρέσο εγκρίνει το πλάνο του Ομπάμα, τότε θα ακολουθήσει «τραγωδία κατά του συριακού λαού, του αμερικανικού λαού, αλλά και όλων των λαών της γύρω περιοχής».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής των G20 στην Αγία Πετρούπολη, δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε κάθε είδους συνασπισμό και θεωρούμε ότι θα πρόκειται για συνασπισμό προθύμων».

Keywords
Τυχαία Θέματα