Στουρνάρας για την συνάντηση Ομπάμα-Σαμαρά: Πήραμε αυτό που θέλαμε

Πήραμε μια δήλωση στήριξης στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα.

«Εμείς συμπίπτουμε με τις ΗΠΑ στο θέμα ότι η λιτότητα από μόνη της δεν φέρνει αποτελέσματα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, εν όψει και των διαπραγματεύσεων που έρχονται.

Μιλώντας στο Mega,

ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ακόμα και αν εμείς, η Πορτογαλία και η Ισπανία κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε («έχουμε διανύσει τα 2/3 του δρόμου») αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να αλλάξει η εικόνα της Ευρώπης.

Στο κατά πόσο μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξει «σύγκρουση» ΗΠΑ-Ευρώπης στο θέμα του ελληνικού χρέους, ο υπουργός είπε ότι δεν βλέπει αυτού του είδους τη σύγκρουση, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μένει σταθερά προσανατολισμένη στο να έχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013.

Για το θέμα αυτό εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος, λέγοντας ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν και εφόσον συνεχιστεί η προσπάθεια, ιδιαίτερα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι δυνατόν.

Για την ύφεση τόνισε ότι θα είναι κάτω του 5% το 2013, επαναλαμβάνοντας ότι το 2014 η οικονομία θα έχει θετικό πρόσημο.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο μοντέλο ανάπτυξης που θα έχουμε. Βασικό στοιχείο πρέπει να είναι η εξωστρέφεια, η αύξηση των εξαγωγών και η υποκατάσταση των εισαγωγών.

» Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο πρέπει να συνδυάζει την εξωστρέφεια με τη δημιουργία θέσεων εργασίας» συνέχισε.

Για το θέμα της ρευστότητας στην αγορά, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα μπορούν να μπουν στην Ελλάδα 44 δισ. ευρώ (ΕΣΠΑ, διαρθρωτικά ταμεία).

Επιπλέον, η ΕΤΕπ έχει αρχίσει και δανειοδοτεί κλάδους της οικονομίας, μετά από 11 μήνες «που δεν έμπαινε ούτε ευρώ στην οικονομία, με ευθύνη και πολιτικών προσώπων».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι για να επιτύχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επιστρέψουν στην Ελλάδα και οι καταθέσεις ή τα χρήματα που σήμερα «είναι σε μπαούλα και στρώματα».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για “κούρεμα” καταθέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα