Στο Κίεβο «θριαμβεύουσα» η Τιμοσένκο, χαμένα τα ίχνη του Γιανουκόβιτς

Την ώρα που η απελευθερωμένη πλέον Γιούλια Τιμοσένκο έχει επιστρέψει στο Κίεβο και απευθύνεται στην πολυπληθή συγκέντρωση των διαδηλωτών, το πού βρίσκεται ο Γιανουκόβιτς παραμένει άγνωστο. Οι τελευταίες αναφορές -μεταξύ πληροφοριών και φημών- τον θέλουν στα ανατολικά της χώρας, μετά από υποτιθέμενη ανεπιτυχή απόπειρα να φύγει στη Ρωσία ενώ στο τελευταίο του διάγγελμα απέρριψε την αποπομπή

του που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο, λέγοντας πως δεν παραιτείται.

Η Κυριακή ξημέρωσε στο Κίεβο χωρίς να έχουν σημειωθεί επεισόδια. Οι διαδηλωτές κυριαρχούν, έχοντας υπό τον έλεγχό τους μεταξύ άλλων και το μέγαρο της προεδρίας ενώ το Κοινοβούλιο -στο οποίο πλειοψηφούν οι βουλευτές του κυβερνητικού μπλοκ- είχε ψηφίσει το Σάββατο την καθαίρεση του Γιανουκόβιτς και την προκήρυξη προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου.

Ο Γιανουκόβιτς είχε απορρίψει την ψηφοφορία στη Βουλή, μιλώντας για πραξικόπημα. Η δε Τιμοσένκο ξεκαθάρισε ήδη τις πρώτες ώρες μετά την αποφυλάκισή της πως θα διεκδικήσει την προεδρία στις επερχόμενες εκλογές.

Η ομιλία της ενώπιον 50.000 κόσμου το βράδυ του Σαββάτου στην Πλατεία Ανεξαρτησίας δείχνει με τον πιο άμεσο τρόπο τις ραγδαίες εξέλιξεις στην Ουκρανία: Καθισμένη σε αμαξίδιο, λόγω προβλήματος στην πλάτη της που επιδεινώθηκε κατά τη φυλάκισή της, απευθύνθηκε εμφανώς φορτισμένη συναισθηματικά στους διαδηλωτές με φωνή που «έσπαγε» αλλά υπό τις επευφημίες του πλήθους. Την ίδια, ώρα ο Γιανουκόβιτς βρισκόταν κάπου έξω από την πρωτεύουσα, ενώ οι διαδηλωτές έμπαιναν στις επαύλεις τους και ανέβαζαν φωτογραφίες με εμφανή ειρωνία για την πολυτέλεια στην οποία ζούσε.

Η Τιμοσένκο ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για την απογοήτευση που εισέπραξαν από τους πολιτικούς και είπε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έπρεπε να «εξαναγκαστεί να έλθει» στην πλατεία.

«Δεν αναγνώρισα το Κίεβο, με τα καμένα αυτοκίνητα, τα οδοφράγματα, αλλά αυτή είναι μια άλλη Ουκρανία, η Ουκρανία των ελεύθερων ανθρώπων». «Η Ουκρανία θα διαλυθεί χωρίς εσάς» είπε στους χιλιάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και δεσμεύθηκε ενώπιόν τους ότι όσοι ευθύνονται για τα εγκλήματα των τελευταίων ημερών θα λογοδοτήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα