Στα παιδιά- θύματα του πολέμου θα διαθέσει τα λεφτά από το Νόμπελ Ειρήνης η ΕΕ

Σε τέσσερα διαφορετικά προγράμματα υπέρ 23.000 παιδιών, θυμάτων πολέμων και συγκρούσεων στον κόσμο θα διαθέσει το χρηματικό ποσό από το Νόμπελ Ειρήνης που της απονεμήθηκε ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα το ποσό αυτό θα ενισχυθεί περαιτέρω με επιπλέον κεφάλαια προερχόμενα από την ίδια, ώστε να φθάσει συνολικά τα 2 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα θα χορηγηθούν σε περίπου 4.000 παιδιά Σύρων προσφύγων στα σύνορα με το Ιράκ, σε πάνω από 5.000 παιδιά από την Κολομβία, σε 11.000 παιδιά από το Κονγκό, και σε 3.000 παιδιά στο Πακιστάν που ζουν στις εμπόλεμες ζώνες στα

βόρεια της χώρας τους.

«Για εμάς, δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα έπρεπε να έχει δοθεί στους πλέον ευάλωτους, οι οποίοι συχνά μαστίζονται πολύ δεινότερα από τους πολέμους: τα παιδιά στον σημερινό κόσμο» εξήγησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Η απόφαση να προσφερθούν τα χρήματα στα παιδιά θύματα πολέμου ελήφθη από κοινού από τον Μπαρόζο και τους προέδρους του Συμβουλίου της Ευρώπης Χέρμαν Βαν Ρομπάι και του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Στις περιστάσεις σύγκρουσης είναι συνήθως τα παιδιά ο πιο ευάλωτος παράγοντας. Είναι λοιπόν δίκαιο το βραβείο αυτό να ωφελεί τα νεαρά θύματα των ένοπλων συρράξεων» πρόσθεσε από την πλευρά του ο Βαν Ρομπαϊ.

«Ό,τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να τα βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τα τραύματα και τα δεινά που έχουν υποστεί κατά τη διάρκεια των συρράξεων θα είναι ένα καλό πράγμα» υπερθεμάτισε ο Σουλτς.

Τα χρήματα που θα προσφερθούν από την ΕΕ θα βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση και σε κατάλληλες για τις ανάγκες τους εγκαταστάσεις υποδοχής.

Η πρωτοβουλία της ΕΕ έχει σκοπό να επεκταθεί τον επόμενο χρόνο με νέα χρηματικά κονδύλια που θα διατεθούν σε άλλα προγράμματα υπέρ των παιδιών σε εμπόλεμες περιοχές, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα