Σόιμπλε προς Γερμανούς Βουλευτές: Στηρίξτε την απόφαση για την Ελλάδα

Την στήριξη τους στη επιτευχθείσα συμφωνία για το ελληνικό χρέος αναμένεται να δώσουν την ερχόμενη Παρασκευή οι Γερμανοί Βουλευτές, συνεχίζουν ωστόσο να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους σε όποιο μελλοντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενώ επιμένουν τα σενάρια περί αναβολής του κουρέματος για μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πάντως καλεί τους βουλευτές να στηρίξουν

την συμφωνία, κάνοντας λόγο για «ανυπολόγιστο ρίσκο» αν αναζητηθεί εναλλακτική λύση.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, η συμφωνία για την Ελλάδα θα τεθεί σε ψηφοφορία την ερχόμενη Παρασκευή και τόσο ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Άνγκελα Μέρκελ, όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) δήλωσαν ότι θα παρέχουν την στήριξή τους, αλλά μένει να φανεί αν η καγκελάριος θα χρειαστεί-πέρα από τις ψήφους των βουλευτών της- και αυτούς των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων που ναι μεν θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα δεν θα τους πείραζε να φέρουν σε δύσκολη θέση τη Μέρκελ πριν από τις εκλογές του 2013, όταν θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους να την εμπιστευτούν για μια τρίτη θητεία.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγανγκ Σόιμπλε, ζήτησε πάντως από όλους τους βουλευτές να εγκρίνουν την βοήθεια προς την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι συνέπειες για τον προϋπολογισμό της Γερμανίας. Προειδοποίησε μάλιστα ότι οποιαδήποτε εναλλακτική ενέχει «πολύ μεγαλύτερο, ανυπολόγιστο ρίσκο», προσθέτοντας ότι υπήρχε πολύ μικρό περιθώριο ελιγμών πριν τις 13 Δεκεμβρίου.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάϊερ δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα έκανε κάτι που θα εμπόδιζε την Ελλάδα στις πληρωμές ή θα την έθετε εκτός ευρώ, ωστόσο κατηγόρησε τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών ότι δεν λέει όλη την αλήθεια για το κούρεμα:

«Ο κύριος Σόιμπλε κομπάζει στο δικό του κόμμα ότι ένα κούρεμα έχει αποφευχθεί, αλλά σας λέω ότι απλώς αναβλήθηκε για μετά τις βουλευτικές εκλογές» δήλωσε σε γερμανικό κανάλι.

Όπως σημειώνει το Reuters, το SPD δεν είναι αντίθετο με ένα κούρεμα, αλλά επιμένει ότι ο Σόιμπλε θα πρέπει να είναι ειλικρινής για το ακανθώδες αυτό ζήτημα.

Εναντίον νέου κουρέματος τάχθηκε σήμερα η Γερμανίδα, συντηρητική βουλευτής Χάσελφελντ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Βαυαρών συντηρητικών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πιθανότητα- από νομικής άποψης- να συμβεί κάτι τέτοιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα