ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ από τον Νίκο Μουρατίδη: Ο πρώτος Έλληνας κατακτά το Έβερεστ [εικόνες]

Σαν σήμερα 16 Μαΐου, το 2004 ο ορειβάτης Γιώργος Βουτηρόπουλος γίνεται ο πρώτος Έλληνας που φτάνει στην κορυφή των Ιμαλαΐων, στο Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.848 μ.

Ο Γιώργος Βουτυρόπουλος τελείωσε την ομοσπονδιακή σχολή εκπαιδευτών ορειβασίας, αναρρίχησης το 1993. Ιδρυτικό μέλος του ΣΕΟΒ, όπου έχει διατελέσει και γραμματέας. Ειδικός σύμβουλος της ομοσπονδίας ορειβασίας σε εκπαιδευτικά θέματα, τα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνος για τις σχολές Εκπ/τών και βοηθών Εκπ/τών της ΕΟΟΑ, επίσης για σχολές αρχηγών

αναβάσεων και σχολές ορειβασίας και αναρρίχησης μέσου επιπέδου.

Έχει σκαρφαλώσει στις σημαντικότερες ορθοπλαγιές της Ελλάδας (Βαράσοβα, Μετέωρα, Όλυμπο, Αστράκα, Γκιώνα, Βαρδούσια). Επίσης έχει αναρριχηθεί στις Άλπεις (Adolph Rey, Tour Ronte Mont Maudit, Mt Blanc du Tacul, Pillar Freney, Grandes Jorrasses, Aig. Noire, Aig. Fou, Droites, Grand Cappuccin, κ.α.), στους Δολομίτες (Cime di Lavaredo, Brenta), στη Βρετανία, Γαλλία, διαδρομές βράχου, πάγου και μεικτού πεδίου. Έχει συμμετάσχει σε ορειβατικές αποστολές στα Ιμαλάια (Everest, Cho Oyu, Dhaulagiri), στις Άνδεις (Περού), στα Παμίρ, στην οροσειρά του Ινδο-Καυκάσου στο Πακιστάν και στην Αφρική (Κένυα).

Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στην Αθήνα και στην Βρετανία και εργάζεται τα τελευταία χρόνια σαν δημόσιος υπάλληλος, αφιερώνοντας τον ελεύθερο χρόνο του στην ορειβασία και στην ορειβατική εκπαίδευση.

Από τον Νίκο Μουρατίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα