Σαμαράς: Η Κρήτη θα «βουλιάξει» από κινέζους τουρίστες

Στον ελληνικό πολιτισμό και την κινεζική συνεργασία αναφέρθηκε με θερμά λόγια ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ηρακλείου.

«Το να έχεις φίλους που έρχονται από μακριά και να μοιράζεις μαζί τους την γνώση είναι ευτυχία. Σας καλωσορίζω στην Κρήτη ως έναν αληθινό φίλο που έρχεται από μακριά. Η φιλοσοφική γνώση που μοιραζόμαστε χάρη στους αρχαίους πολιτισμούς

μας, αυτή η κοινή γνώση μας φέρνει πράγματι πολύ κοντά.

Σας υποδέχομαι σήμερα στο Μουσείο Ηρακλείου ως τον πρώτο επίσημο επισκέπτη του. Τον εγκαινιάζεται εσείς επειδή ο κινεζικός λαός μοιράζεται μαζί μας κινεζικές αξίες. Αξίες που αντανακλώνται στην παιδεία μας, στους προγόνους μας, στη χαρά της ζωής, στη ζωτική σημασία της φύσης. Καθώς όλα αυτά αποτυπώνονται εξαίσια δημιουργήματα του πολιτισμού μας. Ο Μινωικός πολιτισμός αποτελεί λαμπρό κεφάλαιο στην διαχρονία του ελληνικού πολιτισμού. Η Κρήτη έχει το πλεονέκτημα να αποτελεί το μόνο σταυροδρόμι της Μεσογείου.» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κρήτης παρουσία του Κινέζου Πρωθυπουργού.

Και πρόσθεσε: «Ως το τέλους του 2015 θα έχουν αλλάξει τον πολιτιστικό χάρτη της Κρήτης. Δαπανώνται περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους που δίνουν θέσεις εργασίας. Από αυτήν την επένδυση προσδοκούμε πολλαπλά οφέλη γιατί πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον είναι οι προϋποθέσεις για να γίνεται στην Ελλάδα το πολιτικό θαύμα που θέλουμε. Η πρόοδος της χώρας μας εξασφαλίζεται από την πίστη στις αξίες μας. Ενα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με το πρώτο βήμα. Μαζί κύριε πρωθυπουργέ έχουμε κάνει πολλά βήματα. Θεμελιώνουμε την εμπιστοσύνη.»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «το κοινό μας ταξίδι που έχει αρχίσει αξίζει να κρατήσει, να πάει μακριά για χάρη των λαών μας. Προσβλέπουμε σε αυτήν την συνεργασία που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της Ελλάδας αλλά και που θα θυμίζει στην Κίνα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μακρινή και επιρροή και ακτινοβολία σε ολόκληρη την Μεσόγειο αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι φίλοι γκρεμίζουν εμπόδια και χτίζουν γέφυρες. Εδώ είναι το σημείο που διασταυρώνονται όρεια τριών ηπείρων. Θέλω να ξέρετε, εδώ η Κρήτη είναι ένας ιερός τόπους που βάφτηκε πολλές φορές με ελληνικό αίμα σε αμέτρητους αγώνες μέσα από του αιώνες που πέρασαν για την ελευθερία των Ελλήνων. Δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο σημείο από την Κρήτη για να διατρανώσουμε αυτή τη φιλία ανάμεσα στους λαούς μας»

Κετσιάνγκ: Προωθούμε την συνεργασία

Την ενδυνάμωση της πολιτικής συνεργασίας με την Ελλάδα εξήγγειλε από τα εγκαίνια ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Ο Λι Κετσιάνγκ αναφέρθηκε στις ομοιότητες του ελληνικού και του κινεζικού πολιτισμού και σημείωσε ότι «κατά την επίσκεψη μου αναγγείλαμε με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά το κοινό ανακοινωθέν και συμφωνίες για πρακτική συνεργασία. Θα συνεχίσουμε να ενδυναμώσουμε την πολιτική εμπιστοσύνη. Σήμερα η παρουσία μας σε αυτή την τελετή εγκαινίων θα προωθήσει την πολιτιστική αλλά και την ολόπλευρη συνεργασία μεταξύ μας».

Το μήνυμα ότι τα επόμενα χρόνια η Κρήτη θα αποτελέσει από τις βασικές επιλογές των Κινέζων τουριστών έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την επίσκεψή του με τον κινέζο ομόλογό του στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

«Το τί σηματοδοτεί η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Κρήτη θα το δείτε σε λίγα χρόνια, όταν θα δείτε χιλιάδες τουρίστες να επισκέπτονται το νησί. Όταν ο πρωθυπουργός της Κίνας πάει κάπου, αυτό αποτελεί τεράστια είδηση και τυγχάνει μεγάλης προβολής το σημείο οπου πάει. Χιλιάδες Κινέζοι θέλουν να επισκεφθούν τον τόπο που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός τους. Τα οφέλη για την Κρήτη θα είαι πολύ μεγάλα και θα τα δείτε στο άμεσο μέλλον» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη μεγάλη επένδυση του αεροδρομίου στο Καστέλλι ο Αντώνης Σαμαράς επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του Κινέζου ηγέτη για το αεροδρόμιο Καστελίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα μιλήσουν αναλυτικότερα για το θέμα τις επόμενες ημέρες.

Πρώτος έφθασε στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού ο έλληνας πρωθυπουργός τον οποίο υποδέχθηκαν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Υπ. Πολιτισμού Κ.Τασούλας και η γ.γ. του Υπ.Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Λίγο μετά τις 10:30 στον χώρο έφτασε και ο κ. Λι συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και πολυμελή αντιπροσωπεία από την Κίνα.

Την ξενάγηση, προγραμματισμένης διάρκειας περίπου μίας ώρα, ανέλαβε ο αρχαιολόγος κ.Σταμπουλίδης.

Ο Κινέζος υψηλός προσκεκλημένος βρίσκεται στο νησί από το απόγευμα της Πέμπτης οπότε και τον υποδέχθηκαν η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τάσουλας στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης». Εκεί τον περίμεναν και Κρητικοί ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές.

Keywords
Τυχαία Θέματα