Πάρος…η all time classic γόησσα των Κυκλάδων

Η γοητευτική Πάρος, αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων μετά τη Νάξο και την Άνδρο. Είναι προικισμένη με αμέτρητες φυσικές ομορφιές, με όμορφους γραφικούς οικισμούς, με μεγαλοπρεπείς βυζαντινές εκκλησίες, με μοναστήρια με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και με ειδυλλιακές παραλίες με καταγάλανα νερά, όπου τη μία υπέροχη αμμουδιά, υποδέχεται άλλη μεγαλύτερη.

Δύο φυσικοί όρμοι, της Νάουσας στο βορρά και της Παροικιάς στα δυτικά κυριαρχούν στις πανέμορφες ακτές και τους κόλπους του νησιού. Η Παροικιά ή Πάρος, λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού είναι χτισμένη στη

θέση της αρχαίας πόλης. Ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος ανάμεσα στα κάτασπρα παριανά σπίτια, οδηγεί στην εκκλησία Εκατονταπυλιανή, ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία στην Ελλάδα, συνδεδεμένη με πολλούς θρύλους. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και αποτελεί το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο του νησιού. Στις εγκαταστάσεις της υπάρχει βυζαντινό μουσείο με συλλογή εικόνων και κειμηλίων. Κοντά στο λιμάνι θα βρείτε το Αρχαίο Νεκροταφείο, που χρησιμοποιούνταν από το τέλος του 8ου αιώνα π.Χ. μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. Αξίζει να επισκεφθείτε το λόφο του Κάστρου, με το Κάστρο που χτίστηκε από τον Ενετό Δούκα της Νάξου το 13ο αιώνα πάνω στα απομεινάρια αρχαίων ναών και δεσπόζει στην κορυφή του λόφου.

Στο χώρο θα δείτε μικρά εκκλησάκια, πολλά από τα οποία είναι ενσωματωμένα στα τείχη, όπως ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, ένας από τους ωραιότερους του Αιγαίου. Στον περιφερειακό δρόμο της Παροικιάς θα βρείτε το Ασκληπιείο όπου μπορείτε να δείτε τα ερείπια του αρχαίου ναού, αφιερωμένου στον Ασκληπιό. Στο Δήλιο, που βρίσκεται βόρεια της Παροικιάς και απέναντι από τη Δήλο, χτίστηκε στις αρχές του 5ου αιώνα, ένας λατρευτικό κέντρο προς τιμή του Απόλλωνα του Δήλιου. Στο χώρο του κέντρου αυτού υπάρχει ένας βωμός και ναός αφιερωμένος στην αδερφή του Απόλλωνα, την Αρτέμιδα.

Η Νάουσα, το παραδοσιακό αυτό ψαροχώρι με το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στις Κυκλάδες, έχει κλέψει τα τελευταία χρόνια τα φώτα από την Παροικιά. Το εσωτερικό της Νάουσας διαμορφώνεται από στενά δρομάκια ασπρισμένα σύμφωνα με το κυκλαδίτικο στυλ και γύρω τους εκτείνονται υπέροχες παραλίες. Για όσους ενδιαφέρονται και εδώ να έρθουν σε επαφή με το παρελθόν υπάρχουν αξιόλογα μνημεία όπως αρχαίους οικισμούς στο λόφο Κουκουναριών, πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο και το βενετσιάνικο κάστρο οχυρό της βόρειας πλευράς του λιμανιού. Επίσης γύρω από τη Νάουσα υπάρχουν έξι μοναστήρια (μοναστήρι της Λογγοβάρδας, Άη-Γιάννης ο Δέτης, Μητροπολιτικός Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου, Μονή Αγίου Αθανασίου, μεσαιωνική εκκλησία Αγίου Γεωργίου) όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει περίτεχνα τέμπλα, τοιχογραφίες και πρωτότυπα αρχιτεκτονικά στυλ.

Στο γραφικό οικισμό με το όνομα Μαράθι, συναντάμε τα αρχαία λατομεία μαρμάρου όπου εξορυσσόταν το περίφημο παριανό μάρμαρο ή λυχνίτης. Από το φημισμένο αυτό μάρμαρο κατασκευάστηκαν μερικά από τα αριστουργήματα της αρχαιότητας όπως η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, η Νίκη της Πάρου, η Νίκη της Σαμοθράκης κ.ά. Σήμερα στα λατομεία μπορείτε να δείτε κάποιες από τις αρχαίες στοές και τους διαδρόμους καθώς και τις επιγραφές αρχαίων καλλιτεχνών.

Στο δρόμο προς την Αλυκή, συναντάμε τον βιότοπο εξαιρετικής σημασίας, την κοιλάδα με τις πεταλούδες. Σε αυτήν την καταπράσινη κοιλάδα και μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη πολύχρωμων πεταλούδων που σε συνδυασμό με τα τρεχούμενα νερά και την πυκνή βλάστηση δημιουργούν έναν επίγειο παράδεισο.

Η Μάρπησσα, ένα χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε ένα μικρό λόφο με τα περισσότερα σπίτια του χωριού να χρονολογούνται από τον 16ο και τον 17ο αιώνα και μία σειρά από γραφικούς ανεμόμυλους που της δίνουν μία ξεχωριστή ομορφιά. Το χωριό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς και η αρχιτεκτονική του. Εκεί υψώνεται ο λόφος του Κέφαλου, στον οποίο βρίσκονται τα ερείπια του Ενετικού Κάστρου που ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα και προσφέρει υπέροχη πανοραμική θέα προς το Αιγαίο. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τα χωριά: Λεύκες, χτισμένο σε υψόμετρο 250 μέτρων στο κέντρο του νησιού, Πρόδρομος, ένα πανέμορφο γραφικό χωριό με το όμορφο βυζαντινό μονοπάτι που το συνδέει με τις Λεύκες, Κώστος, ένα χωριό με περίοπτη θέση και δύο όμορφες εκκλησίες, Μάρμαρα, είναι διάσπαρτο με διασκορπισμένα μάρμαρα που εξηγούν και το όνομά του, το Πίσω Λιβάδι, ένα γραφικό λιμανάκι με ψαροταβέρνες, Δρυός, ένα χωριό που συνδυάζει αρμονικά το πράσινο με το μπλε, καθώς και το σπήλαιο των δαιμόνων με εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες.

Οι επιλογές για παραλίες είναι πολλές αφού το νησί είναι γεμάτο με αμμουδιές, βοτσαλωτές παραλίες, πολυσύχναστες πλαζ και ήσυχους κολπίσκους που ικανοποιούν όλα τα γούστα. Οι Κολυμπήθρες, είναι ίσως και η πιο διάσημη παραλία του νησιού, περιτριγυρισμένη από βράχια, οργανωμένη με υπέροχα νερά. Η Πούντα είναι επίσης πασίγνωστη και αγαπημένη παραλία των νέων. Πολύβουη και οργανωμένη με όλα τα θαλάσσια σπορ. Η Χρυσή Ακτή, είναι από τις ομορφότερες πλαζ στο νησί, με χρυσαφένια αμμουδιά και πεντακάθαρα γαλανά νερά, ιδανική για wind surf. Η Αλυκή, μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση αμμουδιές και επίσης δημοφιλής παραλία του νησιού. Για τους λάτρεις της κατάδυσης στο βυθό της Αλυκής μπορείτε να δείτε τα ερείπια μίας αρχαίας πόλης. Η παραλία Λιβάδια, με μεγάλη καθαρή αμμουδιά και πεντακάθαρα νερά όπως και η παραλία του Κριού. Η Σάντα Μαρία με τη χρυσαφένια αμμουδιά της, ιδανική για όσους αποζητούν ηρεμία και χαλάρωση όπως και η παραλία Πίσω Λιβάδι. Η Αγία Ειρήνη, μία πανέμορφη αμμουδιά με φοινικόδεντρα που της δίνουν ένα εξωτικό χρώμα. Ο Λογαράς, κοσμική, πανέμορφη και οργανωμένη παραλία. Ο Δρυός, με μικρό βοτσαλάκι και σκούρα μπλε νερά, μία ήσυχη παραλία. Τα Καμίνια, μία μεγάλη αμμουδιά όπου αποτελεί συνέχεια της παραλίας Μαρτσέλο.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

TouristikaPaketa.gr Fan Page: http://www.facebook.com/touristikapaketa.gr
SmartBookings.gr Fan Page: http://www.facebook.com/smartbookings
Twitter: http://www.twitter.com/paketaekdromon

Keywords
Τυχαία Θέματα