Ο Γιάννης Λοβέρδος στο nocomments: Το ΠΑΣΟΚ σαν brand name έχει πια πεθάνει

Έχει συμπληρώσει σχεδόν τρείς δεκαετίες στο πολιτικό ρεπορτάζ. Ο πατέρας του του είπε να μην γίνει δημοσιογράφος αλλά εκείνος δεν τον άκουσε. Ο Γιάννης Λοβέρδος μιλά για την οικογένεια του, την καθημερινότητα του μετά την κρίση, για την «φούσκα» της δημοσιογραφίας των υψηλών αμοιβών και κυρίως για πολιτική. Θεωρεί πως οι επιλογλες του Αντώνη Σαμαρά είναι μονόδρομος. ότι ο Αλέξης Τσίπρας

δεν έχει το εκτόπισμα ενός μεγάλου πολιτικού ηγέτη, ότι ο Βενιζέλος «πληρώνει» για όλες τις αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ και πιστεύει ότι το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής θα γιγαντωθεί κι άλλο.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Δεμεσούκα

-Nα ξεκινήσουμε με την επικαιρότητα και τη λίστα Λαγκάρντ

-Δεν ξέρω τι απόφαση θα πάρει η Βουλη για τον Βενιζέλο. Υπάρχει μία πιθανότητα να παραπεμφθεί κι ο Βενιζέλος. Αυτό είναι το κλίμα που υπάρχει. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει ψήφος εναντίον του Παπακωνσταντίνου. Και σε αυτή την περίπτωση θα πάμε σε μια διαδικάσία που ναι μεν θα συνεχίσει να φθείρει το πολιτικό σύστημα αλλά ταυτόχρονα θα υπάρξει και μια τιμωρία κάποιων ανθρώπων μέσα από όλη αυτή την διαδικασία. Αυτό το ζητάει ο κόσμος. Μετά από μια μεγάλη καταστροφή, ο κόσμος ζητάει τιμωρία. Όπως συνέβη το 1922 μετα την Μικρασιατική καταστροφή. Βέβαια εκτελέστηκαν 6 άνθρωποι αδίκως. Τώρα που είμαστε πιό ψύχραιμοι ξέρουμε ότι το 1922, οι 6 δεν έπρεπε να έχουν εκτελεστεί. Ήταν κατά παράβαση των νόμων αλλά τότε έπρεπε να υπάρχει μια εκτόνωση του κλίματος της απογοήτευσης και της δυσαρέσκειας που υπήρχε. Φοβάμαι ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και τώρα. Βέβαια δεν θα έχουμε εκτελέσεις στο Γουδή αλλά θα έχουμε ενδεχομένως και τιμωρίες κάποιων ανθρώπων που αδίκως θα τιμωρηθούν. Και δυστυχώς μπορεί να μην τιμωρηθούν κάποιοι που δικαίως θα έπρεπε να τιμωρηθούν.

-Από κάποια πολιτικά κόμματα υπάρχει ωστόσο η πρόθεση να μπουν στο κάδρο και ο Παπανδρέου με τον Παπαδήμο.

-Το να στοιχειοθετήσεις ποινικές ευθύνες είναι πολύ δυσκολότερο από το να στοιχειοθετήσεις πολιτικές ευθύνες. Φοβάμαι ότι μπερδεύουμε τώρα το ένα με το άλλο. Σαφέστατα ο Παπανδρέου έχει πολιτικές ευθύνες αλλά ποινικές ευθύνες δεν φαίνεται να προκύπτουν. Δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Εγώ φοβάμαι ότι με την κίνηση αυτή που έκαναν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, έκαναν πολύ μεγάλο λάθος το οποίο θα το πληρώσουν και οι ίδιοι. Άνοιξαν την κερκόπορτα για να μπει στην κεντρική πολιτική σκηνή η Χρυσή Αυγή. Και η Χρυσή Αυγή υπογράφοντας πια την πρόταση των Ανεξάρτητων αποκτά ένα πολύ μεγάλο έρεισμα. Και έκανε λάθος ο Καμμένος γιατί φοβάμαι ότι τον κόσμο των Ανεξάρτητων θα τους απορροφήσει η Χρυσή Αυγή. Πιστεύω ότι το πολιτικό μέλλον οδηγεί εκ των πραγμάτων σε μια ενίσχυση των κομμάτων που έχουν μια πιο ακραία ρητορική όπως είναι από την μια πλευρά η Χρυσή Αυγή, από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ.

-Μιας και είπες για τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Πιστεύεις ότι όσοι αποχώρησαν του την είχαν «στημένη» του Καμμένου;

-Όχι, όχι. Μην ξεχνάμε ότι στην πολιτική δεν είναι όλοι τόσο ικανοί, τόσο σοβαροί. Υπάρχουν και συγκυριακά φαινόμενα. Πιστεύω ότι ειδικά το κόμμα των Ανεξάρτητων είναι συγκυριακό φαινόμενο το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα πάψει να υφίσταται στο μέλλον. Εγώ αντιθέτως βλέπω σαν ισχυρό φαινόμενο που δεν ξέρω που θα καταλήξει το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε σε καμία περίπτωση. Κι αν μάλιστα η Χρυσή Αυγή βγεί από αυτή τη λογική των συμμοριών και αποκτήσει και κανονικούς ανθρώπους με αυστηρή συντηρητική ιδεολογία αλλά ανθρώπους που είναι στο προσκήνιο της κοινωνίας τότε νομίζω ότι θα παίξει και σημαντικό ρόλο πολιτικά. Γιατί τι συμβαίνει τώρα εδώ; Τα κατεστημένα πολιτικά κόμματα όπως ήταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φοβάμαι ότι δεν θα συνέλθουν εύκολα. Όσοι ασκούν εξουσία αυτά τα χρόνια του μνημονίου-καλώς ή κακώς- κακώς κατά τη γνώμη μου αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, θα καταστραφούν. Ελάχιστοι θα διασωθούν. Την ίδια ώρα θα ενισχύονται κόμματα που δεν έχουν ασκήσει ποτέ εξουσία όπως είναι η Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 3% πήγε στο 33% και η Χρυσή Αυγή από κόμμα στο περιθώριο του περιθωρίου γίνεται κόμμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Γιατί; Γιατί υπάρχει μια βίαιη ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου που υποφέρει από την ανατροπή του βιοτικού του επιπέδου κι ο οποίος δεν σκέφτεται με την λογική άλλων εποχών. Θέλει μια τιμωρία των πάντων και μοιραία ελκύεται από ακραίες ρητορικές.

-Στη Χρυσή Αυγή βλέπεις μόνο κακά;

-Όχι. Βέβαια δεν είναι πολύ δημοφιλές αυτό που θα πω αλλά θεωρώ πως σε μεγάλο βαθμό η Χρυσή Αυγή είναι δημιούργημα της βίας που η Αριστερά άσκησε στην Ελλάδα επί δεκαετίες. Ειναι η αντίδραση σε αυτούς οι οποίοι δεν ανέχονταν τόσα χρόνια να καταστρέφεται δημόσια περιουσία στο όνομα κάποιου Αριστερού ιδανικού.

-Kάποιοι λένε ότι αυτός ο Αριστερός «φασισμός» είχε εκφάνσεις ακόμη και στην λογοτεχνία για παράδειγμα.

-Το ξέρω ότι αν λέμε τέτοια πράγματα μπορεί να μας χαρακτηρίσουν ακραίους. Εγώ δεν υποστηρίζω τη Χρυσή Αυγή. Αν μάλιστα ενισχυθεί η Χρυση Αυγή δεν υπάρχει τίποτα πιό απωθητικό για μένα από τον χώρο αυτο που τον έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά και η Ελλάδα και ο κόσμος αλλά παρόλα αυτά όμως δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι η γιγάντωση της Χρυσής Αυγής δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της βίαιης κατάρριψης του βιοτικού επιπέδου. Είναι κυρίως αποτέλεσμα της βίαιης πολιτικής που άσκησε η Αριστερά στο πλαίσιο της ιδεολογικής της επικυριαρχίας στην Ελληνική κοινωνία.

Μιχαλολιάκος θα παραμείνει ή είναι έτοιμοι οι διάδοχοι του;

-Η ιστορία διδάσκει ότι τέτοια κόμματα- το ίδιο συμβαίνει και με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιο βαθμό- τέτοια κόμματα που έχουνε μεγάλη ανατροπή από ενα μικρό γκρουπούσκουλο του περιθωρίου γίνεται κόμμα εξουσίας για να γίνει κόμμα εξουσίας πρέπει να κάνει πολύ μεγάλες ανατροπές. Το ναζιστικό κόμμα στη Γερμανία για να γίνει κόμμα εξουσίας αναγκάστηκε να καθαρίσει τα τάγματα εφόδου. Γιατί έπρεπε να γίνει λίγο πιιο κανονικό κόμμα για να το αποδεχθεί το κατεστημένο. Αυτό έκανε ο Χίτλερ. Το ίδιο γίνεται και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρα πολλούς ανθρώπους που ήτανε περιθωριακοί, αριστερής λογικής και γι αυτό τώρα τα έχουνε μπλέξει και με τις βίλες Αμαλία κλπ. Ακραία ρητορική δηλαδή που και η ίδια η ηγεσία τους δεν μπορεί να την συντηρήσει. Αλλά τώρα πιά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας, μην γελιόμαστε. Πρέπει να υπάρξει μια αναπροσαρμογή και εκεί βέβαια πιστεύω ότι θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές και στο στελεχικό δυναμικό των δύο αυτών κομμάτων. Δεν θα γίνει εύκολα. Θα πάρει χρόνο αλλά θα γίνει.

ΔΗΜΑΡ τελικά είναι πόλος σταθερότητας ή «δεκανίκι» της συγκυβέρνησης;

-Ο Φώτης Κουβέλης-εγώ δεν τον ψήφισα-αλλά θεωρώ ότι έιναι στην πιό δύσκολη θέση από όλους. Διότι είναι μεν αριστερών καταβολών, από την άλλη όμως δείχνει σε μια πολύ κρίσιμη φάση για τη χώρα δείχνει μια υπευθυνότητα την οποία δεν μπορούμε να την παραγνωρίσουμε. Έστω και με πολιτικό κόστος. Για τον Κουβέλη θα ήταν πάρα πολύ έυκολο να μείνει απεξω και να λιθοβολεί. Δεν το έκανε γιατί έκρινε ότι αυτό δεν ήταν προς το συμφέρον της πατρίδας μας. Η ιστορία θα τον κρίνει.

-Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, δεν έχει να πληρώσει τους εργαζομένους του και παράλληλα έχει έναν ηγέτη εγνωσμένης αξίας και ρητορικής.

-Το ΠΑΣΟΚ τιμωρείται και τιμωρείται σκληρά όπως ήταν αναμενόμενο γιατί ήταν το κόμμα που μας έβαλε στο μνημόνιο. Το κακλο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να τιμωρηθεί κατά τη γνώμη μου για άλλα πράγματα. Διότι από το 81 και μετά γιγάντωσε το διεφθαρμένο και γραφειοκρατικό σύστημα της δημόσιας δίοικησης, γιατί δίδαξε στους Έλληνες να μην δουλεύουνε και να βολεύονται στο Δημόσιο, γιατί συντήρησε στην δεκαετία του 80 μια αμιγώς καταναλωτική οικονομία κι όχι παραγωγική. Για όλους αυτους τους λόγους θα έπρεπε να έχει τιμωρηθεί το ΠΑΣΟΚ. Αλλά φοβάμαι ότι ο κόσμος το τιμωρεί γιατί δεν μπορεί και τώρα πια να συντηρήσει αυτό το διεφθαρμένο σύστημα με τους διορισμούς και τα βολέματα, με τα δανεικά και την κατανάλωση που είχαμε συνηθίσει.

Βενιζέλος διακατέχεται από «Ναπολεοντισμό»;

-Καταλαβαίνω γιατί μπορεί να είναι αντιπαθής σε πολύ κόσμο. Διότι έχει την αλαζονεία του ανθρώπου που ξέρει ότι είναι έξυπνος και που το δείχνει. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον Πάγκαλο. Παρόλα αυτά όμως ο Βενιζέλος την πάτησε διότι έγινε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στην περίοδο της πτώσης του. Θα πληρώσει όλα τα αμαρτήματα του ΠΑΣΟΚ χωρίς απαραίτητα να φταίει ο ίδιος.

Σαμαράς θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που μας έβγαλε από την κρίση ή ως ο άνθρωπος που ξεπούλησε τα πάντα;

-Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να μας βγάλει εύκολα από την κρίση. Για τον Σαμαρά είναι μονόδρομος αυτό το οποίο κάνει. Δεν είναι ούτε επιτυχημένος, ούτε αποτυχημένος. Κάνει το μόνο που μπορεί να κάνει. Δεν έχει άλλες επιλογές. Γι αυτό και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από κανέναν. Γι αυτό ακριβώς το λόγο ο κόσμος δεν δίνει και την μεγάλη αβάντα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πολιτική εν πολλοίς μπορεί να είναι αδιέξοδη, είναι επώδυνη αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Και το μειονέκτημα όλων των κομμάτων συλλήβδην είναι ότι ενώ όλου μιλάνε για ανάπτυξη, δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο. Γιατί ανάπτυξη δεν σημαίνει να δανείζομαι για να πουλάνε τα μαγαζιά εισαγόμενα είδη ή να χτίζουμε βιλίτσες και μεζονετούλες. Ανάπτυξη σημαίνει παραγωγική διαδικασία και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.

ΣΥΡΙΖΑ τελικά θα κυβερνήσει;

-Θα εξαρτηθεί από το πόσο άσχημα θα πάνε τα πράγματα τα επόμενα δύο χρόνια κι επειδή φοβάμαι ότι έτσι θα πάνε δεν αποκλείεται εκ των πραγμάτων να ενισχυθεί. Είναι πολύ πιθανόν η κυβέρνηση αυτή να μην κρατήσει και να πάμε ακόμη και εντός του 2013 σε εκλογές. Ε, σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πρώτο κόμμα και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα κυβερνήσει. Υπάρχει ο κίνδυνος ωστόσο-και αυτό δεν νομίζω ότι το έχουν αντιληφθεί στον ΣΥΡΙΖΑ- να είναι εφήμερο φαινόμενο. Επειδή έχει προκαλέσει πολύ μεγάλες προσδοκίες στον κόσμο κι επειδή έχει μια ρητορική άκρως λαϊκίστικη, επειδή δεν μπορεί να πραγματοποιήσει όλα αυτά τα οποία λέει, όταν έρθει στην εξουσία μπορεί να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Διότι πολύς κόσμος πιστεύει ότι μπορεί να μας γυρίσει στις εποχές του 81. Αλλά αυτές οι εποχές πέρασαν ανεπιστρεπτί. Η Ελλάδα ποτέ, μα ποτέ και με οποιονδήποτε δεν προκειται να ξαναγυρίσει σε αυτό που ήτανε. Θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλο μοντέλο. Κι αυτό δεν το έχει βρεί ακομη κανείς.

Τσίπρας πάντως χαρακτηρίζεται ως ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου. Συμφωνείς;

-Όχι βέβαια. Πρώτα από ολα δεν είναι ίδιες οι εποχές. Το 81 όταν ήρθε ο Παπανδρέου υπήρχαν λεφτά. Τώρα δεν υπάρχει μία. Ο Παπανδρέου έριξε πάρα πολλά λεφτά και δημιούργησε μια δεκαετία αφθονίας. Κι επίσης ο Παπανδρέου είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς μαζί του ήταν μια προσωπικότητα μεγάλη με τεράστια μορφωση και εμβέλεια που δεν την έχει ο Τσίπρας. Ο Τσίπρας είναι ένα παιδί- χωρίς να θέλω να τον υποτιμήσω-που προέκυψε μέσα από τις καταλήψεις σχολείων και πανεπιστημίων, από την πτώση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, από την πτώση της κοινωνίας των βολεμένων. Η κοινωνία των βολεμένων δεν υπάρχει πια. Ο Τσίπρας ο οποίος δεν έχει και καμιά μόρφωση-εδώ δεν ξέρει καλά καλά Αγγλικά-προσπαθεί να προσαρμοστεί αλλά δεν έχει το εκτόπισμα που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ακόμη και ο Σημίτης.

-Είναι το κόμμα που καλύπτει τους κουκουλοφόρους όπως το κατηγορούν;

-Δεν θα το έλεγα. Αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί που βλέπουν με συμπάθεια τους κουκουλοφόρους. Γιατί είναι πολύ κοντά ιδεολογικά. Αλλά υπάρχουν και άνθρωποι πολύ αξιόλογοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ γνώρισα πρόσφατα τον Σταύρο τον Κοντονή από την Ζάκυνθο ο οποίος είναι πάρα πολύ σοβαρός και με επιχειρήματα και ήθος. Με αυτά τα κριτήρια θα έπρεπε να ψηφίζουμε και όχι με το ποιός μας χαιδεύει τα αυτιά. Ο Πρωταγόρας λέει ότι όταν ο Δίας κατάλαβε ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να ζήσουν σε κοινότητες τους έδωσε την πολιτική τέχνη που συναπαρτίζεται από δύο στοιχεία. Την δίκη και την αιδώ. Αυτές τις δύο αξίες ακόμη δεν τις έχουμε στην Ελλάδα.

Λοβέρδος καλώς έκανε τη ΡΙΚΣΣΥ με το ΠΑΣΟΚ;

-Καταρχήν το ΠΑΣΟΚ σαν brand name έχει πεθάνει. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να εκφράσουν τον κεντροαριστερό χώρο γιατί πιστεύουν οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα καταφέρει και με αυτή τη λογική προχώρησε και ο Λοβέρδος. Εμένα προσωπικα μου ταιριάζει η νοοτροπία του αλλά δεν ξέρω αν θα του βγει γιατί καλώς ή κακώς ήταν κι αυτός ανάμεσα στα 10-15 πρόσωπα που άσκησαν εξουσία τα τελευταία χρόνια.

-Το επίπεδο της Βουλής πως το κρίνεις;

-Είναι πολύ χαμηλού επιπέδου. Από πλευράς ποιότητας είναι η χειρότερη Βουλή στα τελευταία 30 χρόνια που είμαι στη δημοσιογραφία. Η Βουλή όμως δυστυχώς είναι καθρέφτης της κοινωνίας.

-Ο κόσμος θα βγεί τελικά στους δρόμους;

-Πιστεύω ότι σε μεγάλη μερίδα του κόσμου υπάρχει ακόμη λίπος να καεί. Επιπλέον πολύς κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι ζούσαμε σε μια εικονική πραγματικότητα και ότι πρέπει να αλλάξουμε. Το πιθανότερο είναι ότι ο κόσμος θα ωριμάσει μέσα από αυτή την διαδικασία κι ότι θα εμπιστευθεί ξανά αυτόν που θα έχει να του προτείνει μια εναλλακτική λύση.

-Στα εθνικά θέματα τι βλέπεις;

-Δεν με φόβιζαν ποτέ. Ο μεγάλος εχθρός της Ελλάδας είναι εσωτερικός και είναι ο ίδιος ο Έλληνας.

-Η κοινωνία από την άλλη είναι σε δραματική κατάσταση.

-Έτσι είναι. Αλλά η πλειοψηφία των πολιτών δεν φοβάται για το παρόν στο οποίο θα προσαρμοστεί αλλά για το μέλλον το οποίο φοβάται ότι θα είναι πολύ χειρότερο. Κανείς πια δεν αισθάνεται ασφαλής.

-Στη δική σου καθημερινότητα τι άλλαξε με την κρίση;

-Δυσκολεύομαι και δεν μπορώ να πληρώσω τα δίδακτρα των σχολείων των παιδιών μου. Δυσκολεύομαι να πληρώσω τα τραπεζικά μου δάνεια που κι εγώ-όπως πολλοί άλλοι συμπολίτες μας-κι εγώ είχα πάρα πολλά. Κάκιστα. Αλλά είχα. Δυσκολεύομαι να πληρώσω την εφορία μου. Δεν πηγαίνω διακοπές στο εξωτερικό όπως πήγαινα στο παρελθόν. Δυσκολεύομαι να κάνω διακοπές το καλοκαίρι.’Ολα αυτά έχουν αλλάξει. Δεν πηγαίνω στα ακριβά εστιατόρια να τρώω σούσι-όπως πηγαίναμε κάποτε. Όλα αυτά θα μπορούσα να τα ανεχθώ. Γιατί το 59 που γεννήθηκα εγώ-είμαι και πιο μεγάλος από σένα- δεν ξέραμε ούτε από σούσι, ούτε από Κινέζικο, ούτε από Πράντα, απο Γκούτσι κι όλα αυτά γιατί είχαμε προοπτική και πιστεύαμε σε αξίες.Τώρα δυστυχώς ζούμε σε μία κοινωνία που δεν έχει αξίες, δεν έχει οράματα κι έτσι όλοι είμαστε μέσα στον τρόμο.

-Πάμε λίγο τώρα στα media. Πόσα χρόνια είσαι στη δουλειά;

-27. Ξεκίνησα εντελώς τυχαία. Ο πατέρας μου ήταν δημοσιογράφος αλλά προιν πεθάνει μου είχε πει να μην γίνω δημοσιογράφος. Επειδή τέλως πάντων ασχολιόμουν με την πολιτική μέσα από πολιτικές νεολαίες και ιδρύματα πολιτικής έρευνας γνώρισα τον Νίκο τον Σίμο ο οποίος τότε ήτανε στην «Καθημερινή». Μου λέι έχουμε ένα κενό στην εφημερίδα. Θέλεις να έρθεις. Και του είπα ναι. Ήμουνα κι εγώ σε αναζήτηση καριέρας. Ή θα γινόμουνα πολιτικός ή θα γινόμουνα δημοσιογράφος. Πήγα λοιπόν στα 25-26 μου στην «Καθημερινή», μπήκα κατευθείαν στο πολιτικό τμήμα, δεν πέρασα από άλλα ρεπορτάζ είναι η αλήθεια, νομίζω ότι τα κατάφερα μια χαρά να επιβιώσω σε αυτό το χώρο και πρέπει να σου πω ότι πέρασα και πολύ καλές στιγμές. Κακά τα ψέμματα από το 85-86 και μετά πέσαν πολλά λεφτά στη δημοσιογραφία. Κι έγινε και κει μιά φούσκα όπως έγινε και γενικά στην κοινωνία. Έφτασε κάποια στιγμή και παίρναμε πάρα, πάρα πολλά λεφτά. Κι εγώ όταν δούλεψα στην τηλεόραση παίρναμε πολλά λεφτά. Από 20-25.000 μέχρι και 100.000 έπαιρναν κάποιοι. Το μήνα έτσι; Αυτές είναι τρομακτικές αμοιβές. Τώρα που έσκασε αυτή η φούσκα ξαφνικά οι αμοιβές μας έχουν πέσει σε τραγικά χαμηλά επίπεδα. Γιατί;. Γιατί δεν πιστεύαμε αυτό που έλεγαν κάποιοι ότι δεν μπορεί να συντηρήσει αυτή η χώρα ούτε 30 πολιτικές εφημερίδες, ούτε 25 αθλητικές, ούτε 10 τηλεοπτικούς σταθμούς κι 100 ραδιοφωνικούς. Τώρα θα κλείσουν βίαια. Ήδη έκλεισε το Αλτερ δυστυχώς. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί είτε υπολειτουργούν, είτε δεν πληρώνουν. Ακόμη και στις εφημερίδες ισχυρά συγκροτήματα είναι έτοιμα για «βουτιά». Και τα μέσα ενημέρωσης όπως όλη η οικονομια ζούσαν από το δημόσιο. Όταν το δημόσιο κατέρρευσε, κατέρρευσε και η οικονομία.

-Τώρα είσαι;

-Στη «Βραδυνή». Μια εφημερίδα με χαμηλό κόστος η οποία επειδή έχει και ένα brand name νομίζω ότι θα επιβιώσει και έχει και σοβαρό εκδότη.

-Σε ένα περίφημο σκετς του Μητσικώστα την εποχή που παρουσίαζες την πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή του MEGA ο Μητσικώστας σε σατίριζε ότι φορούσες γάντια στα χέρια σου πριν πιάσεις την «Αυριανή».

-Δεν ήταν η «Αυριανή».Ήταν η Espresso. Αλλά να σου πω την αλήθεια η Espresso παρότι την κορόιδευα για κάποια θέματα της, δεν ένιωθα ποτέ αποστροφή. Αντιθέτως μπορώ να σου πω ότι την βρίσκω πιό έντιμη εφημερίδα από κάποιες άλλες που είναι καλυμμένες Espresso. Kαι πολλές φορές έχει και πολύ καλό ρεπορτάζ. Περισσότερο με ενοχλούν οι δήθεν σοβαρές.

-Σήμερα για ποιές εφημερίδες θα «έπλενες» τα χέρια σου πριν τις πιάσεις, ή πριν πιάσεις το τηλεκοντρόλ, η το πληκτρολόγιο του υπολογιστή;

-Είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα. Πρώτον γιατί εμείς οι δημοσιογράφοι χάσαμε την μεγαλύτερη είδηση όλων των εποχών-ότι η Ελλάδα χρεοκοπεί- γιατί είμασταν βολεμένοι και εμείς. Και το δεύτερο είναι ότι στη μεγάλη μας πλειοψηφία είμασταν και παραμένουμε σε ένα βαθμό είτε όργανα κάποιων συγκεκριμένων αφεντικών είτε όργανα κάποιων κομματικών μηχανισμών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν υπάρχει ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα. Και φταίει και ο κόσμος σε αυτό γιατί υποστηρίζει όσους του χαϊδεύουν τα αυτιά. Η συνταξούλα σου κι εγώ παππούλη ή άνεργε, εγώ θα σε βοηθησω να βρείς λύση. Αυτοί είναι οι πιο δημοφιλείς. Δήθεν. Τίποτα δεν κάνει. Στην πραγματικότητα τον έχει γραμμένο στα παλιά του τα παπούτσια. Αυτός ο οποίος γίνεται ίνδαλμα μέσα από την τηλεόραση.

-Να φανταστώ τώρα ότι λες για τον Αυτιά;

-Αν ήτανε μόνο ο Αυτιάς το πρόβλημα θα ήτανε περιορισμένο. Γιατί οι άλλοι είναι καλύτεροι;

-Το φαινόμενο του διαδικτύου πως το σχολιάζεις;

-’Οπως είπες είναι η ομαδική μας ψυχοθεραπεία. Το Facebook και το twitter. Aπό την άλλη πλευρά υπάρχει μια πληθώρα νέων sites. Φοβάμαι μήπως πάμε κι εκεί σε μια φούσκα. Όλοι επειδή έχουμε πρόβλημα πια ανοίγουμε ένα site, ένα blog για να εκτονωνόμαστε και οι ίδιοι αλλά δεν ξέρω που θα καταλήξει όλο αυτό.

-Έχεις γνωρίσει κι έχεις ανταλλάξει χειραψίες με δεκάδες πολιτικούς. Ποιούς εκτίμησες πραγματικά;

-Γνώρισα πολιτικούς οι οποίοι είχανε ήθος και σπουδαίες προσωπικότητες. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρότι δεν ήμουν οπαδός του, ήταν μεγάλη προσωπικότητα. Εκτιμώ επίσης τον Κώστα τον Μητσοτάκη και τον Κώστα τον Σημίτη. Ο κόσμος δεν τους συμπαθεί. Τους θεωρεί «σκοτεινούς» ανθρώπους. Εγώ δεν συμφωνλω με αυτή την άποψη. Θεωρώ ότι υπήρξαν άνθρωποι υπεύθυνοι στην πολιτική. Όπως ήταν ο Τάσος ο Γιαννίτσης. Αν τον είχαμε ακούσει το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν θα είχε τα χάλια που έχει σήμερα. Είχα την τύχη να μπω στο Λευκό Οίκο και να μιλήσω με τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Χέλμουτ Κολ όταν ήταν καγκελάριος της Γερμανίας. Έχω γνωρίσει πολλούς. Αλλά μην ξεχνάμε κάτι. Η π0λιτική εκ των πραγμάτων δεν ταυτίζεται με την αλήθεια. Όπως έλεγε η μεγάλης Αμερικανίδα ηθοποιός, η Σίρλευ Μακ Λέιν «ποτέ μην πιστεύεις όποιος είναι ερωτευμένος, όποιον πηγαίνει για κυνήγι κι όποιον είναι υποψήφιος για δημόσιο αξίωμα». Δεν λένε ποτέ την αλήθεια.

-Πόσα παιδιά έχεις;

-Δύο και ευτυχώς είναι μικρά και με την έννοια αυτή νιώθω κι εγώ νεότερος. Η κόρη μου είναι 13 ετών κι ο γιός μου 10.

-Θα τους πεις να γίνουν δημοσιογράφοι;

-Όχι βέβαια.

-Τι σε ξεκουράζει;

-Το διάβασμα. Εμένα με ενδιαφέρει η ιστορία πάρα πολύ. Τώρα τελειώνω την τριλογία του Βερολίνου. Είναι εντυπωσιιακό γιατί παρουσιάζει το Βερολίνο πριν και μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο. Το Βερολίνο του Χίτλερ δηλαδή. Όπως μου άρεσε και το βιβλίο που διιάβασα για τη δημοκρατία της Βαϊμάρης.

-Κι από ταινίες;

-Βλέπω πολλές ταινίες γιατί αρέσει και στα παιδιά μου. Αλλά και εκεί λόγω της τεχνολογίας έχουν αλλάξει τα πράγματα. Τώρα στηρίζονται περισσότερο στην τεχνολογία παρά στο σενάριο και στην ερμηνεία. Και μου αρέσουν πάρα πολύ και οι σειρές.

Σιλά δηλαδή;

-Όχι, όχι. Δεν έχω δει ποτέ Τούρκικο σήριαλ. Αλλά μου αρέσουν πάρα πολύ οι Αμερικάνικες σειρές και οι Βρετανικές. Όπως ο «Πύργος του Ντάουντον» που δείχνει η ΕΡΤ που είναι εξαιρετική σειρά. Κι έχω και μεγάλη συλλογή.

-Για τις διακοπές σου ποιό μέρος προτιμάς;

-Έχω ένα μικρό σπίτι το οποίο αγόρασα με δάνειο και δεν ξέρω αν θα μπορώ να συνεχίσω να το πληρώνω. Το σπίτι είναι στον Παρνασσό σε ένα χωριό που λέγεται Πολύδροσο το οποίο είναι μαγευτικό το μέρος. Και εκεί μου αρέσει να πηγαίνω όχι μόνο το χειμώνα αλλά όλες τις εποχές. Είναι ένα μέρος το οποίο πραγματικά με ξεκουράζει.

-Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

-Κι εγώ σε ευχαριστώ.

Keywords
λοβερδος, ΠΑΣΟΚ, αλέξης τσίπρας, χρυση αυγη, ανεξαρτητοι ελληνες, σαμαρας, τσιπρας, βενιζελος, βουλη, παπανδρεου, παπαδημος, καμμενος, συριζα, υφίσταται, νεα δημοκρατια, ελλαδα, χρυση, μιχαλολιάκος, δημαρ, μνημονιο, αμιγώς, λύση, συλλήβδην, σημαίνει, εκλογες, σχολεια, καλοκαιρι, media, αλτερ, οικονομια, mega, espresso, facebook, twitter, sites, site, blog, σιλά, ΕΡΤ, παρνασσος, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, alter, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, λουκας παπαδημος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, λιστα λαγκαρντ, μνημονιο 3, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, γραφειο υπολογιστη, σιλά, μιχαλολιάκος, ξανα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, φώτης κουβέλης, κομματα, κουβελης, μιλα, αμοιβες, καταληψεις, αλτερ, αυγη, βερολινο, γερμανια, γνωμη, δανεια, δημοκρατια, εφορια, ηγεσια, ηθοποιος, οικονομια, πλαισιο, ραδιοφωνικοι σταθμοι, ταινιες, τηλεοραση, τυχη, χιτλερ, ωρα, blog, mega, αμαλια, αμιγώς, ανδρεας παπανδρεου, ανθρωπος, ασφαλιστικο, αυτια, βιλες, βιβλιο, βρισκεται, γαντια, γινει, γινεται, δανειο, δευτερο, διδακτρα, δημοσιο, δυστυχως, δικη, δειχνει, δυναμικο, εγινε, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εννοια, εποχη, εποχες, επρεπε, ερεισμα, εστιατορια, ετων, εφημεριδα, εχθρος, τεχνη, τεχνολογια, ζακυνθο, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, υφίσταται, ιδεολογια, οικο, κυβερνηση, κυνηγι, κινηση, κι αλλο, κλιμα, κομμα, λαθος, λεφτα, λύση, λογοτεχνια, λογο, μητσοτακης, μητσικωστας, μικρασιατικη καταστροφη, μικρο, νεοτερος, νικο, νοοτροπια, οικογενεια, ονομα, οραματα, παιδι, παιδια, παμε, παπουτσια, παπακωνσταντινου, πληκτρολογιο, ρητορικη, ρολο, σειρες, σεναριο, σηριαλ, σειρα, συμβαινει τωρα, σημιτης, σπιτι, συλλήβδην, σχεδιο, τασος, τιμωρια, τμημα, φταιει, χρυση, χαρα, ψυχοθεραπεια, κωνσταντινος, αυτιας, ειδη, ειμασταν, εθνικα θεματα, χωρα, λευκο, λιπος, media, μεινει, οργανα, σημαίνει, site, sites, σκηνη, θελω να, θεματα, χερια
Τυχαία Θέματα