Μουσουρούλης: Σε ενάμιση μήνα συλλάβαμε 831 λαθρομετανάστες

Για τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με το κύμα των λαθρομεταναστών που αναμένεται λόγω της κατάστασης στη Συρία μιλησε στον ΒΗΜΑ FM 99,5 o υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης.

Διαβάστε τι είπε:

Για τη Σύσκεψη  με τον πρωθυπουργό για τη λαθρομετανάστευση

Η σύσκεψη είχε  διπλό στόχο. Καταρχήν το σχεδιασμό για το θέμα της Συρίας όπου οι πρωθυπουργός ενέκρινε το σχέδιο « Ιώνη» και τη συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το γενικευμένο ζήτημα της αύξησης των μεταναστευτικών

ροών στο Ανατολικό Αιγαίο. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω για  τη μεγάλη πίεση που ασκείται στα θαλάσσια σύνορά μας ότι,  ενώ στο πρώτο επτάμηνο του 2012  είχαμε 12 περιστατικά, όπου συνελήφθησαν 102 λαθρομετανάστες και επτά διακινητές, από την 1η Αυγούστου μέχρι χθες 44 περιστατικά. Συνελήφθησαν 13 διακινητές και 831αλοδαποί. Η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων που έχουν τόσο μεγάλη έκταση έχει δυσκολίες. Η λαθρομετανάστευση είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η Ελλάδα, ακριβώς, λόγο της γεωγραφικής της θέσης πρέπει να το διαχειριστεί, αλλά δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της αυτό το τεράστιο βάρος.

Για τα μέτρα

Καταρχήν ενισχύθηκαν οι περιοχές με  σκάφη και με πληρώματα Η εντατικοποίηση των περιπολιών είναι το πρώτο μέτρο που παίρνει κανείς. Το δεύτερο είναι η ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών Είχα έρθει σε επαφή εγώ προσωπικά με την  Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ  και, κατόπιν τούτου, ο Frontex αποφάσισε να ενισχύσει τη χώρα μας και το Λιμενικό Σώμα με επιπρόσθετα μέσα.  Έχουμε, ήδη, τρία αεροπλάνα τέσσερα περιπολικά σκάφη, δύο κινητές μονάδες επιτήρησης και πολλούς εμπειρογνώμονες αξιωματικούς. Το κόστος αυτής της επιχείρησης υποστήριξης του Frontex καλύπτεται από κοινοτικούς πόρους. δικούς του και από  την ευρωπαϊκή επιτροπή. Τα αποτελέσματα είναι, ήδη, ιδιαίτερα σημαντικά στον τομέα της αποτροπής, όσον αφορά το θέμα του συντονισμού- είναι πολύ σημαντικό – έχει δημιουργηθεί  μια διακλαδική ομάδα στην οποία μετέχει το Λιμενικό, η ΕΛΑΣ το Πολεμικό Ναυτικό και ο Στρατός Ξηράς Αυτή τη διακλαδική ομάδα συντονισμού ενισχύουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταφέρουμε να έχουμε περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα. Όμως το πιο σημαντικό είναι η αποτροπή Αυτό πρέπει να το εμπεδώσουμε όλοι και πάνω σ αυτό εργαζόμαστε όλοι  Και βέβαια να συνειδητοποιήσει και η άλλη πλευρά, η Τουρκία,  τις ευθύνες που έχει. Μάλιστα να σας πω ότι, αυτές τις δύο μέρες, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται στη Σύνοδο των Αρχηγών των Ακτοφυλακών  στη Μασσαλία,. όπου είχε κατόπιν οδηγιών μου διμερείς επαφές με τον ομόλογό του της Τουρκίας κι είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό. Επίσης και  σε πολιτικό επίπεδο θα υπάρξουν παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ασκήσει κι εκείνη από την πλευρά της πιέσεις στη Τουρκία.

Θα δημιουργηθούν  κι άλλα κέντρα φιλοξενίας

Υπάρχουν, ήδη, Κέντρα Φιλοξενίας στη Χίο και τη Σάμο κι εξετάζονται κι άλλες περιοχές Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση Θα πρέπει να εκπέμψουμε και τα

Keywords
Τυχαία Θέματα