Μαδρίτη…η πρωτεύουσα στο κέντρο της Ιβηρικής χερσονήσου

Η Μαδρίτη είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 667 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στις όχθες του ποταμού Μανθανάρες, στο κέντρο της χώρας. Το ιστορικό της κέντρο, οι όμορφες γειτονιές, τα καταπράσινα πάρκα, τα μνημεία προσώπων που σημάδεψαν ανεξίτηλα την πορεία της χώρας, τα εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής πολλών διαφορετικών ρευμάτων, οι δρόμοι γεμάτοι μνήμες που ξεκινούν από τον 17ο αιώνα, αλλά και η πιο σύγχρονη ανάπτυξη με ουρανοξύστες και εμπορικά κέντρα, συνθέτουν το προφίλ της πολυπρόσωπης αυτής πόλης. Πλημμύρα

κόσμου κατακλύζει τους δρόμους της πρωτεύουσας και καταλαβαίνει κανείς πως βρίσκεται σε μία πολύ ζωντανή πόλη, που σφύζει από ζωή όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Ξεκινάμε την περιήγησή μας από ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της πόλης, το Βασιλικό Παλάτι ή PalacioReal. Χτίστηκε μεταξύ του 18ου και του 19ου αιώνα, αντικαθιστώντας ένα μεσαιωνικό κάστρο το οποίο κάηκε το 1794. Η πρώην κατοικία των Ισπανών Βουρβόνων ηγεμόνων έχει τις περισσότερες αίθουσες από οποιοδήποτε άλλο παλάτι στην Ευρώπη. Οι αίθουσες έχουν πολυτελή διακόσμηση με μεταξωτές ταπετσαρίες, τοιχογραφίες και επίχρυσες λεπτομέρειες και είναι γεμάτες από ανεκτίμητα έργα τέχνης. Η τοποθεσία του παλατιού είναι εξίσου εκπληκτική με την θέα του πάρκου και του δάσους από το κυρίως προαύλιο, πριν από την είσοδο στο παλάτι να είναι πανοραμική και να εκτείνεται από τους πρώην βασιλικούς κυνηγότοπους έως το Εσκοριάλ και τις κορυφές της SierradeGuadarrama. Δίπλα από το παλάτι βρίσκονται η πλατεία Οριέντε, μία ορθογώνια πλατεία με τα 20 αγάλματα ων μοναρχών της Ισπανίας να είναι κατανεμημένα σε 2 σειρές, και τον καθεδρικό ναό της Almudena, τον πρώτο καθεδρικό της πόλης που χρειάστηκε πάνω από 100 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Στο κέντρο της πόλης η μεγάλη πλατεία ή PlazaMayor, αποτελεί την πιο διάσημη πλατεία της Μαδρίτης, όπου είχε από την αρχή τεράστιες διαστάσεις και μπορούσε να φιλοξενήσει πάνω από 50.000 άτομα. Η πλατεία που τώρα είναι γεμάτη από καταστήματα, αποτέλεσε το κέντρο της πόλης από τότε που η Μαδρίτη έγινε η πρωτεύουσα της ισπανικής αυτοκρατορίας το 16ο αιώνα. Στη διάρκεια της ιστορίας της υπήρξε αγορά, υπαίθριο θέατρο, αρένα για ταυρομαχίες και πεδίο κονταρομαχιών. Μπορείτε να κάνετε βόλτα στα ιστορικά κτίρια της πλατείας και να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας.

Τα κεντρικότερα σημεία της πόλης αποτελούν και η Μεγάλη Οδός ή GranVia και η Πύλη του Ηλίου ή PuertadeSol.HΜεγάλη Οδός είναι ο σημαντικότερος εμπορικός δρόμος της πόλης όπου σε αυτόν βρίσκονται τα διασημότερα εμπορικά κέντρα, ιστορικά ξενοδοχεία, μεγάλα θέατρα και κινηματογράφοι. Καθώς θα κάνετε τη βόλτα σας στα μαγαζιά θα μπορέσετε να θαυμάσετε αρχιτεκτονικά δημιουργήματα όπως το EdificioMetropolis με το άγαλμα της θεάς Νίκης στη στέγη του, το EfidicioGraccyκαι τον πύργο TelefonicaBuilding. Η βόλτα σας μέσω της CalledelaMontera θα σας οδηγήσει στην Πύλη του Ήλιου, που αποτελεί το σημείο μηδέν του οδικού δικτύου της Ισπανίας. Η πλατεία του Ήλιου είναι το σημείο που γιορτάζεται η αλλαγή του χρόνου με την διάσημη παράδοση του ρολογιού που χτυπάει ενώ ο κόσμος τρώει 12 σταφύλια.

Η μονή Descalzas Reales, είναι ένας παράδεισος γαλήνης μετά την βόλτα σας στο θορυβώδες κέντρο του πόλης. Το κτίριο κτίστηκε ως παλάτι και άνηκε στον βασιλικό θησαυροφύλακα Αλόνσο Γκουτιέρεθ, ο οποίος το 1555 το πούλησε στην Ιωάννα της Αυστρίας η οποία ίδρυσε εκεί τη μονή. Τον 17ο αιώνα όταν οι κόρες των αριστοκρατικών οικογενειών εγκατέλειπαν τον εγκόσμιο βίο για να αφοσιωθούν στα θεία, δώριζαν την περιουσία τους, συνήθως εξαιρετικά έργα τέχνης σε αυτό το βασιλικό μοναστήρι. Το αποτέλεσμα είναι αυτό το βραβευμένο μουσείο , το οποίο λειτουργεί και ως μονή να είναι ασφυκτικά γεμάτο με έργα τέχνης, εξαιρετικούς πίνακες και ταπετσαρίες κ.ά. Στην εκκλησία βρίσκεται και ο τάφος της Άννας της Αυστρίας.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί εκατοντάδες εκθέματα από την προϊστορική εποχή έως τον 19ο αιώνα και θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Περιέχει και αντικείμενα που ήρθαν στο φως στη διάρκεια ανασκαφών σε ολόκληρη την Ισπανία, καθώς και ευρήματα από την Αίγυπτο, τη αρχαία Ελλάδα και τον ετρουσκικό πολιτισμό. Ξεχωρίζουν τα αντικείμενα από τον αρχαίο πολιτισμό Ελ Αλγάρ στην Ανδαλουσία, χρυσά στέμματα του 7ου αιώνα από την επαρχία του Τολέδο, ρωμαϊκά ψηφιδωτά και ισλαμικά αγγεία. Στο υπόγειο του σπηλαίου θα δείτε μία ακριβή αναπαράσταση του σπηλαίου της Αλταμίρα.

Αξίζει επίσης να επισκεφθεί κανείς την Εθνική Βιβλιοθήκη με περισσότερα από 4.000.000 βιβλία, χάρτες, χειρόγραφα και την περίφημη αίθουσα του Θερβάντες.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα