Το πρωί τον Βενιζέλο, το απόγευμα τον Στουρνάρα συναντά το κλιμάκιο της Τρόικας

Νέο «τετ α τετ» με τους εκπροσώπους της τρόικας θα έχει το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών γύρω από τα εκκρεμή ζητήματα, με επίκεντρο την κινητικότητα στο δημόσιο.

Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών έχει εξουσιοδότηση από τον Πρωθυπουργό και διενεργεί τη συνολική διαπραγμάτευση με την τρόικα

για όλα τα ζητήματα (όπως κινητικότητα στο δημόσιο, ρύθμιση τραπεζικών δανείων και ανακεφαλαιοποιήσεις) στη βάση προτάσεων των συναρμόδιων υπουργείων και όχι μόνο εκείνων που άπτονται της αρμοδιότητας του ΥΠΟΙΚ.

Η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους ελεγκτές επρόκειτο να γίνει χθες Δευτέρα, ωστόσο αναβλήθηκε, προκειμένου να γίνει καλύτερη προετοιμασία των δύο πλευρών.

Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο είχε χθες συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, κατά την οποία εξετάστηκαν τα εκκρεμή ζητήματα, αλλά και οι πρώτες αντιδράσεις για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και το «πάγωμα» της συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας ρωτήθηκε αν μπορεί να κλείσει μέχρι την Παρασκευή η συμφωνία με την τρόικα ώστε να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης και απάντησε ότι δεν μπορεί να το ξέρει στην παρούσα φάση, σημειώνοντας πάντως πως ο ίδιος πρέπει να αναχωρήσει την Πέμπτη γα τις Βρυξέλλες όπου συνεδριάζει το eurogroup.

Την ίδια ώρα, τη δυσφορία του, έστω και με όσο γίνεται διπλωματικό και συγκρατημένο τρόπο, για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα και τη στάση, που τηρούν οι τεχνοκράτες της τρόικας, αναμένεται να εκφράσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στους εκπροσώπους των δανειστών, κατά τη συνάντηση, που θα έχει μαζί τους στην Ιπποκράτους.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στη σκιά του ναυαγίου της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank και αυτό είναι από τα θέματα, που θα θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς η Ιπποκράτους εξεπλάγη αρνητικά για την αποτυχία του εγχειρήματος και τη θέση της τρόικας. Ωστόσο δεν θα είναι το μοναδικό. Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί γενικότερα ότι η στάση της τρόικας δεν βοηθά διόλου την προσπάθεια, που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, την κοινωνική κατάσταση, αλλά και την πίεση από την αντιπολίτευση, ιδίως βέβαια τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ναι μεν δεν έχει τη διάθεση να επαναλάβει τη ρήση Στουρνά ότι εάν συνεχίσει έτσι η τρόικα θα βρεθεί σύντομα να συνομιλεί με τον Αλέξη Τσίπρα, όμως το πνεύμα των όσων σχεδιάζει να πει είναι πάνω κάτω το ίδιο.

Πηγή: news247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα