Κύπρος: Στάση πληρωμών αν δεν βρεθούν 80εκ. ευρώ σε 2 βδομάδες

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η ΓΔ του Κρατικού Λογιστηρίου Ρέα Γεωργίου, ενώπιον της Βουλής, τονίζοντας ότι εάν πριν το τέλος Απριλίου δεν εξασφαλιστούν €80εκ τότε το κράτος θα κηρύξει στάση πληρωμών.
«Συνεπώς θα χρεοκοπήσει», τόνισε.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η κα. Γεωργίου ανέφερε πως «το αποθεματικό που διαθέτει η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή στην Κεντρική Τράπεζα ανέρχεται στα €84 εκ, ποσό

το οποίο δεν επαρκεί, γι’ αυτό χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση €80εκ. περίπου, πριν τις 29 Απριλίου, ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί στάση πληρωμών».

Το Γενικό Λογιστήριο λόγω της κρίσης δημιούργησε αρχείο δεδομένων, με το οποίο παρακολουθεί τα χρηματικά διαθέσιμα του κράτους και ενημέρωνε συνεχώς το Υπουργείο Οικονομικών, είπε.

«Τα αναμενόμενα ποσά όσον αφορά τα δημόσια έσοδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν γι’ αυτό το Γενικό Λογιστήριο έχει αναπροσαρμόσει τις προβλέψεις του προς τα κάτω» ανέφερε.

Επιπρόσθετα εξήγησε «οι φόροι για το μήνα Απρίλιο όπως είναι το ΦΠΑ, το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων και Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν ανακοινώσει παρατάσεις στις προθεσμίες πληρωμών, με αποτέλεσμα ο Απρίλιος να παρουσιάζει χρηματικό έλλειμμα της τάξης των €160 εκ και αυτό νοουμένου ότι θα ανανεωθεί πλήρως ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός» υπογράμμισε η κα Γεωργίου.

«Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός από τα διάφορα τραπεζικά συστήματα της Κύπρου και τα σχέδια συντάξεων οργανισμών δημοσίου δικαίου ύψους €996,7 εκ, θα επιχειρηθεί να ανανεωθούν» είπε.

πηγή: newsit.com.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα