Κατατίθεται σήμερα ο προϋπολογισμός του 2014

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014.

Κατατίθεται μεν αλλά χωρίς συμφωνία με την τρόικα η οποία επιμένει όχι μόνο σε δημοσιονομικά μέτρα αλλά και σε μία σειρά από «διαρθρωτικά» ανταλλάγματα σε πλειστηριασμούς, λουκέτα, εργασιακό και αποκρατικοποιήσεις και πολλά άλλα πεδία που πλέον θεωρούνται «πιο σημαντικά και από τα

δημοσιονομικά» λόγω του πολιτικού και κοινωνικού τους «κόστους»….

Στον νέο προϋπολογισμό, αυτό που επιτεύχθηκε χθες ήταν απλώς η… συναίνεση ότι τα βασικά μεγέθη του «δεν είναι εκτός πραγματικότητας, έχουν λογική» ανέφερε χθες μετά την τελευταία συνάντηση ΥΠΟΙΚ- δανειστών υψηλόβαθμο στέλεχος.

Προβλέπει σύμφωνα με άλλο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου:

• Πρωτογενές πλεόνασμα άνω των 700 εκατ. ευρώ (έναντι 344 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Προσχέδιο).

• Δεν γίνεται αναφορά σε μειώσεις μισθών και συντάξεων ή αυξήσεις φόρων.

• Σειρά από μέτρα – οικονομικούς στόχους ανά πεδίο και υπουργείο.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν προϋπολογισμό-ασκό που θα «γεμίσει» με μέτρα τα οποία θα έρθουν στη Βουλή μέσω ρυθμίσεων, όταν υπάρξει η συμφωνία με την τρόικα. Επιχειρείται από πλευράς κυβέρνησης να παραμείνουν έστω οι αριθμητικοί στόχοι του προϋπολογισμού- πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, εκκρεμεί και το Μεσοπρόθεσμο 2014-2017 (σε αυτό θα πρέπει να καθοριστούν και τα μέτρα του 2015). Έτσι, αν κατά την συνήθη στο παρελθόν πρακτική, απαιτηθεί ο προϋπολογισμός να «προσαρμοστεί» και στους γενικούς τους στόχους, αυτό θα γίνει χωρίς να χρειάζεται συμπληρωματικός….

Ωστόσο οι δανειστές σήμερα αναχωρούν, δεν θα παραβρεθούν στο Eurogroup που συνεδριάζει την Παρασκευή με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί πάσει θυσία την υποβάθμιση του ζητήματος «Ελλάδα» στην συνεδρίαση, προάγοντας την παρουσίαση στους υπουργούς θέματα ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ….

Η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα είναι άγνωστη και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί μέσω μηνυμάτων και τηλεδιασκέψεων – αναφέρει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ- με στόχο την συμφωνία πριν το επίσημο Eurogroup της 9/12. «Όσα ακούγονται απόψε περί δήθεν συμφωνίας της τρόικας με το Υπουργείο Οικονομικών, ιδίως δε για επίτευξη συμβιβασμού στο δημοσιονομικό τομέα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά» ανακοίνωσε χθες επισήμως το ΥΠΟΙΚ.

Προηγουμένως κορυφαίο στέλεχος διευκρίνιζε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «πιο κοντά σε συμφωνία μετά τη σημερινή διαπραγμάτευση», αλλά τα διαρθρωτικά μέτωπα είναι πιο μεγάλα από τα δημοσιονομικά… «Έχουμε έρθει πιο κοντά, το δημοσιονομικό κενό δεν είναι πλέον το σημαντικότερο πρόβλημα, η τρόικα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στα διαρθρωτικά» Κορυφαίο στέλεχος ανέβαζε τον πήχη των … πιθανοτήτων για συμφωνία πριν τις 9 Δεκεμβρίου σε .. όχι 100% σίγουρη χθες το βράδυ αφού το μεσημέρι είχε «δώσει» ποσοστό 50/50.

Αρμόδια στελέχη ερμηνεύουν τη δήλωση όχι απαραίτητα ως σημείο… σύγκλισης στα δημοσιονομικά, αλλά ως ένδειξη των ισχυρότατων πιέσεων για πολύ επώδυνες παρεμβάσεις σε πλειστηριασμούς και σε άμεσα λουκέτα τα οποία έχουν δυσβάστακτο έως μη ανεκτό πολιτικό και κοινωνικό κόστος. Άλλη πηγή θύμιζε ότι κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ επισήμαινε πως «πρώτα τα κλείσουν τα διαθρωτικά και μετά τα δημοσιονομικά»

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα